Ανώτατο «ταβάνι» στην επιπλέον επιβάρυνση που θα προκύψει από το ασφαλιστικό χαράτσι του 20% υποσχέθηκε χθες ο Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το νέο Ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως «δεν υπάρχει περίπτωση που ο συνυπολογισμός της ασφαλιστικής και της φορολογικής δαπάνης να οδηγεί σε επιβάρυνση μεγαλύτερη από 25%». Αυτό σημαίνει πως από την σχεδιαζόμενη εισφορά 20% επί του πραγματικού εισοδήματος των επαγγελματιών δεν θα προκύψει επιβάρυνση που θα ξεπερνά το 25% της επιβάρυνσης που ήδη έχει ένας επαγγελματίας από τους φόρους και τις εισφορές που καταβάλλει σήμερα. Έτσι αν ένας επαγγελματίας καταβάλλει πχ σήμερα για φόρους και εισφορές 1000 ευρώ, με το νέο χαράτσι 20% δεν θα πρέπει να καταβάλλει πάνω από 1250 ευρώ.
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως ως κυβέρνηση «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε αύξηση της μεταβατικότητας για τους αγρότες, ενδεχομένως». Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει την περίοδο προσαρμογής των αγροτών στο συντελεστή 20%. Με βάση το προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, οι αγρότες θα καταβάλλουν εισφορές το 2017 με συντελεστή 14%, το 2018 με συντελεστή 17% και το 2019 με συντελεστή 20%. Έτσι εκείνο το σενάριο που εξετάζεται είναι η κατάληξη στο 20% να μη γίνει το 2019 αλλά το 2020 ή 2021.
Τα σενάρια αυτά εξετάζονται υπό το βάρος των κινητοποιήσεων των επιστημόνων (π.χ. μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών, οικονομολόγων, ασφαλιστών κ.λπ.) αλλά και των αγροτών, οι οποίες «φουντώνουν» ενόψει της Γενικής Απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, για την οποία υπάρχει «πάνδημο» κάλεσμα από κάθε συνδικαλιστικό φορέα της χώρας.
Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να περάσει το νέο Ασφαλιστικό εντός του Φεβρουαρίου, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται μάλλον …αδύνατο σε συνθήκες που το σχέδιο αυτό απορρίπτεται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας.