Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στις 8/5/2014 γύρισε σελίδα στην ιστορία της παρουσιάζοντας στα μέλη της τη νέα εταιρική ταυτότητα της, όπως και το νέο ανανεωμένο λογότυπο της εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα. Στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της Ένωσης κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Εταιρική ταυτότητα. Γιατί νέα ταυτότητα; Γιατί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών εκπροσωπεί μια ολόκληρη αγορά. Μια αγορά που αλλάζει, προσαρμόζεται, εκσυχρονίζεται, αλλάζει σελίδα. Που κοιτάει με αισιοδοξία προς το μέλλον, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη κοινωνία και την οικονομία. Η ΕΑΕΕ είναι ο θεσμικός φορέας των εταιριών που λειτουργούν στην Αγορά μας και πρέπει να αντανακλά την εικόνα της Ελληνικής Αγοράς. Τα μέλη μας επενδύουν στην εταιρική τους ταυτότητα, έχουν σύγχρονα και αναγνωρίσιμα σήματα, εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ και επικοινωνίας, διακρίνονται και βραβεύονται για αυτά. Έτσι, νιώσαμε και εμείς την ανάγκη, ως θεσμικός φορέας, να συμβαδίσουμε μαζί με τις εταιρίες μέλη μας και να χαράξουμε τη διαδρομή μας στον 21 αιώνα. Με νέο λογότυπο και εταιρική ταυτότητα που θα συμβολίζει αυτό που εκπροσωπούμε με πιο σύγχρονο τρόπο.
Έτσι λοιπόν αφήνουμε πίσω μας το λογότυπο που μας συνοδεύει από το τέλος της δεκαετίας του 80 και κυριολεκτικά αλλάζουμε εποχή. Το νέο λογότυπο θα είναι το τρίτο στην ιστορία της Ένωσης, μια ιστορία που ξεκινάει από το 1907 και συγκαταλέγεται ως ένα από τα μακροβιότερα σωματεία της χώρας. Η νέα μας εταιρική ταυτότητα επικοινωνεί για εμάς και όταν δεν είμαστε παρόντες. Αντιπροσωπεύει το αντικείμενο των εργασιών μας, το κύρος, την αξιοπιστία, τη φήμη, τις αξίες και τη κουλτούρα μας. Το νέο λογότυπο θα εφαρμοστεί σε κάθε μορφή επικοινωνίας, έντυπη και ηλεκτρονική. Έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία οπτική εικόνα, λειτουργική και αποτελεσματική. Για εμάς είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας στην προσπάθεια που κάνουμε να επικοινωνήσουμε με την πολιτεία, με τους φορείς, με τα μέλη μας, με τους διεθνείς οργανισμούς, τα ΜΜΕ και τους διαμορφωτές κοινής γνώμης. Πολύ σύντομα θα έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε και την ανανεωμένη μας ιστοσελίδα.
Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το νέο λογότυπο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “είναι πολύ εικοστός πρώτος αιώνας και όχι δεκαετία του ογδόντα”. Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Σαρρηγεωργίου μίλησε για το ένδοξο παρελθόν και παρόν της Ασφαλιστικής Αγοράς το οποίο ο κόσμος δεν το ξέρει με αποτέλεσμα να μη καταλαβαίνει τη σημασία της Ασφάλισης. Ευθύνη λοιπόν των εταιριών αλλά και της Ένωσης είναι να εξηγήσει με απλά λόγια – όχι ξύλινα λόγια – γιατί κάποιος πρέπει να είναι Ασφαλισμένος. Επίσης, ο εξορθολογισμός του κράτους, ανοίγει για τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, όχι μόνο την πόρτα της ευκαιρίας, αλλά και την ευκαιρία να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων λειτουργώντας συμπληρωματικά στο κοινωνικό κράτος.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου στάθηκε επίσης και στο θέμα της εποπτείας δηλώνοντας ότι “Έχουμε θεσμικό πλαίσιο πιο προχωρημένο από αυτό που έχει ο τραπεζικός τομέας. Από 1/1/16 θα μπει σε εφαρμογή το Solvency II. Έχουμε σοβαρή, αυστηρότατη εποπτεία, την Τράπεζα της Ελλάδος. Έχουμε τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, την εμπειρία, την ωριμότητα. Συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να τα βγάλουμε προς τα έξω. Η αγορά που έχει 15 δις ευρώ ενεργητικό και 11 δις ευρώ μακροχρόνιες εξ ορισμού επενδύσεις, που μπορούν και πρέπει να ξαναχρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Το 2014, η αγορά μετά τη συρρίκνωση περίπου 10% πέρυσι, μοιάζει στο πρώτο τρίμηνο κάπως να γυρίζει, ο κλάδος Ζωής σημείωσε αύξηση 2,5%, ο κλάδος γενικών ασφαλειών μείωση 2,5% με σημάδια όμως επιβράδυνσης. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία ισολογισμών, οι εταιρίες έδειξαν ικανοποιητική κερδοφορία. Οι εταιρίες που σήκωσαν το βάρος του PSI και κανένας ασφαλισμένος τους δεν έχασε ούτε ένα ευρώ, εν αντιθέσει με την κατάσταση στα ομόλογα, περνώντας το μήνυμα της αξιοπιστίας.”
“Το Solvency ΙΙ είναι βασισμένο στο ρίσκο. Είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε εποπτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή. Εδώ πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι το Solvency II δεν είναι μόνο κεφάλαια, μόνο δηλαδή η απαίτηση για αύξηση των κεφαλαίων. Είναι οι αλλαγές που επιφέρει στην εταιρική διακυβέρνηση των Ασφαλιστικών Εταιριών και στη διαφάνεια. Διαφάνεια προς τους πελάτες, διαφάνεια προς τους συνεργάτες, διαφάνεια προς τους μετόχους. Solvency II είναι και ο πρόσφατος νόμος για το αυτοκίνητο, τεχνικά δεν είναι, αλλά πρακτικά συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της Αγοράς.”
“Ζητάμε λοιπόν, να δουλεύουμε με την πολιτεία, τα υπουργεία, τη Τράπεζα της Ελλάδος, σε όλο αυτό το επίπεδο, διότι έτσι θα δημιουργηθεί η Ασφαλιστική Αγορά του Μέλλοντος μας. Και όταν λέω μέλλοντός μας εννοώ σε ενάμιση χρόνο. Για εμάς, υπάρχουν τρία βασικά σημεία που έχουμε ξεχωρίσει για να υπάρχει αυτή η συνεργασία.
Κανόνες ίσοι για όλους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει την ευθύνη με τους αυστηρούς ελέγχους που κάνει, να βεβαιωθεί ότι όταν εφαρμόζεται ένας καινούργιος νόμος είτε είναι οι οδηγίες 30 – 31 είτε είναι όλες αυτές οι εκατοντάδες οδηγίες του Solvency II, να εφαρμόζονται από τη πρώτη μέρα το ίδιο για όλους.
Γραφειοκρατία
Έχουμε ήδη δει παραδείγματα όπου οι νέοι κανόνες γεννάνε παράλογη γραφειοκρατεία και έχουμε επίσης παρατηρήσει ότι κάποιες αγορές, Ισπανία – Βέλγιο, αγνοούν τους κανόνες, υποστηρίζοντας πως αυτοί οι κανόνες δεν έχουν καμία λογική οπότε δεν τους δεχόμαστε. Αλίμονο αν η ιστορία αυτή που έρχεται γεννήσει γραφειοκρατία, αυξήσει το κόστος και στο τέλος την πληρώσει ο Έλληνας, μένοντας ανασφάλιστος.
Αρχή της Αναλογικότητας
Εδώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ενώ νομίζω ότι είναι προφανές ότι η Ένωση και η Ελληνική αγορά καλωσορίζουν το Solvency II, είναι επίσης προφανές ότι η μέση Ελληνική εταιρία και όχι μόνο είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, άρα θα πρέπει να ισχύσει η αρχή της αναλογικότητας, όπου όμως θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εδώ δεν εννοούμε να βρούμε ένα παραθυράκι για να ξεφύγουμε πάλι στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την Ελληνική αγορά. Εννοούμε όμως να γίνει μια προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα των Ελληνικών εταιριών όπου και όταν χρειάζεται.”
Συνοψίζοντας και σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργίου η Ασφαλιστική Αγορά θα πρέπει να αναλάβει το βαρύ έργο να ανταποκριθεί στους εξής τομείς:
- Συντάξεις (το μνημόνιο προβλέπει ενεργοποίηση του ρόλου της Ιδιωτικής Ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα)
- Υγεία (Οι Ασφαλιστικές εταιρίες είναι ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Αναγκαίος ο διάλογος με το δημόσιο για συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία)
- Περιουσία / Φυσικές Καταστροφές (Το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις οικονομικές συνέπειες ενός σεισμού. Αναγκαία η θέσπιση μηχανισμού ασφάλισης σεισμού).
Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου διαβεβαίωσε, πως η Ένωση θα είναι παρούσα, δρώντας σε όλα τα επίπεδα, από βοήθεια για το Solvency II που είναι το πρώτο και πιο βασικό έργο μέχρι το να κηρύττουμε την ασφάλεια.
Αν θέλετε να διαβάσετε την ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ για το 2013 πατήστε εδώ