Με ζυμώσεις και συζητήσεις γύρω από το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, τη μετάβασή της σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας μέσα από τις τεχνολογικές αλλαγές που συντελούνται στην υγεία και το αυτοκίνητο αλλά, τις τάσεις στις εξαγορές και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην παγκόσμια ασφαλιστική αγορά ολοκληρώνεται το τριήμερο ετήσιο συνέδριο των ασφαλιστών στην Ύδρα.
του Νίκου Μωράκη
Πιστή για ακόμη μια χρόνια η ελληνική και διεθνής αγορά έδωσε δυναμικά το παρών με περισσότερα από 300 στελέχη από όλο τον κόσμο, τις Φιλιππίνες, τη Νότια Κορέα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Είτε για να συμμετέχουν στις εργασίες και τις συζητήσεις του συνεδρίου είτε για να πραγματοποιήσουν επαγγελματικές συναντήσεις – και ενδεχομένως συμφωνίες – ασφαλιστές, Αντασφαλιστές και άνθρωποι του ευρύτερου “επιχειρείν” βρέθηκαν στο νησί της Ύδρας και άδραξαν την ευκαιρία ο καθένας για δικούς του λόγους.
Κεντρικός θεματικός άξονας του Συνεδρίου την πρώτη ημέρα ήταν η τεχνολογία και οι fintech. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται από τα αυτόνομα οχήματα μέχρι τις startups εταιρείες που αναπτύσσουν νέες μεθόδους θα επηρεάσουν καθοριστικά την ασφαλιστική αγορά και τους παίκτες της. Μιλώντας σχετικά ο Joachim Michaely, Senior motor consultant στη Munich Re, τόνισε ότι τα αυτοκινούμενα οχήματα θα κατακλύσουν μελλοντικά την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις ασφαλίστρων έως και 70%. Ωστόσο το ζήτημα που προκύπτει είναι νομικό και αφορά το ποιος θα επωμιστεί την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
Από την πλευρά του ο Gerry Raftopoulos. CEO της MedNet International εστίασε περισσότερο στις τεχνολογίες που κατακλύζουν γενικά την ασφαλιστική αγορά παγκοσμίως, τις fintech που δημιουργούν νέα εργαλεία και μοντέλα λειτουργίας όπως π.χ. τις peer to peer insurance companies αλλά και κολοσσούς στο χώρο του online retail όπως η Amazon και η Alibaba που εποφθαλμιούν την ασφαλιστική αγορά αναζητώντας ευκαιρίες δραστηριοποίησης.
Για τον κλάδο της υγείας και την αύξηση του κόστους θεραπειών και νοσηλείας μέσα από την εξέλιξη της τεχνολογίας μίλησε ο Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Εθνική Ασφαλιστική, ο οποίος τόνισε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλάζουν και μακροπρόθεσμα δημιουργείται η ευκαιρία να αντιστραφεί η κατάσταση και να μειωθούν τα υπάρχοντα κόστη σε επίπεδα που θα δίνουν τη δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο να έχει πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έρευνα που παρουσίασε ο κ. Γιώργος Τζαβέλας για την εφαρμογή της Solvency στην αγορά, όπου αποτυπώνεται πως οι εταιρείες αναμένου εξαγορές και συγχωνεύσεις, χωρίς ωστόσο να εκδηλώνεται πρωτοβουλία αλλά με την αναμονή της αυτορρύθμισης.