«Σπριντ» 61/2 μηνών πρέπει να… τρέξει η κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμόσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ψήφισε χθες η Βουλή.
Στόχος του φετινού πακέτου μέτρων (περικοπές ΕΚΑΣ, επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ, μερισμάτων, αύξηση 1% στις εισφορές για την επικουρική ασφάλιση κ.λπ.) είναι η εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ ή το 6,5% του εξαμηνιαίου προϋπολογισμού των ασφαλιστικών ταμείων.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της λιγότερο χρόνο για να εφαρμόσει το νέο Ασφαλιστικό (σε ό,τι αφορά το σκέλος του που αφορά το 2016) σε σχέση με το χρόνο τον οποίο διέθεσε για να το διαπραγματευτεί τόσο με τους ξένους δανειστές, όσο με τους εγχώριους «κοινωνικούς εταίρους».
Συγκεκριμένα, η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό κράτησε από τον Αύγουστο του 2015, οπότε ψηφίστηκε η μνημονιακή συμφωνία μέρος της οποίας ήταν και δέσμευση για την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων στο συνταξιοδοτικό, μέχρι τις 22 Απριλίου, οπότε κατατέθηκε στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Έτσι η διαπραγμάτευση κράτησε λίγο – πολύ …9 μήνες. Αντί να εφαρμοστεί το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλιστικού πακέτου το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2016, φαίνεται πως θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την … 1η Ιουνίου 2016.
Ωστόσο, το πακέτο αυτό, το οποίο συνολικά φτάνει τα 3 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μόνο το 1 δισ. ευρώ πρέπει να εξοικονομηθεί στο β΄ εξάμηνο του 2016) δεν θα εφαρμοστεί «εφάπαξ», αλλά σε δόσεις καθ’ όλη την περίοδο 2016 – 2019.
- Η πρώτη μεγάλη δόση είναι φέτος και περιλαμβάνει περικοπές 18% στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ, 20% στη δαπάνη για επικουρικές συντάξεις, 32% στη δαπάνη για τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου, 10-15% στη δαπάνη για εφάπαξ αλλά και αυξήσεις 1% στα έσοδα από εισφορές στην επικουρική ασφάλιση.
- Η δεύτερη δόση θα έλθει το 2017 και προβλέπει την εισφορά 20% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και κλιμάκωση της περικοπής της δαπάνης για το ΕΚΑΣ (-44%).
- Η τρίτη δόση έρχεται το 2018-2019 και αφορά την αποκορύφωση της προβλεπόμενης περικοπής κατά 4% της δαπάνης για κύριες συντάξεις -μέσα από το «πάγωμα» των αυξήσεων των συντάξεων και τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων παροχών με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης- μαζί και την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.