Η Ευρωπαϊκή οικονομία πλήττεται καθημερινά, ενώ η αξιοπιστία της βρίσκεται στο ναδίρ. Έτσι, η Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρωζώνης θέλοντας να δείξουν πως αντέχουν τους κλυδωνισμούς της Παγκόσμιας οικονομίας, αντιδρούν δυναμικά προκειμένου να τονώσουν την οικονομία της Ευρωζώνης. Έτσι, μείωσαν και τα τρία επιτόκια δανεισμού και αύξησαν κατά 20 δισ. ευρώ το μήνα τις αγορές ομολόγων, περιλαμβάνοντας σε αυτές και εταιρικά ομόλογα, και ανακοίνωσαν την έναρξη τεσσάρων νέων προγραμμάτων μακροχρόνιου δανεισμού.
Η ανακοίνωση όμως των μέτρων, και οι αντιφατικές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των επενδυτών, οι οποίοι αρχικά αντέδρασαν ενθουσιωδώς, ενώ στο άκουσμα πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες, προκλήθηκε σύγχυση στους επενδυτές, οι οποίοι αντέδρασαν αρνητικά.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Πέμπτη, πάντως, ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε ότι «τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά, πολύ χαμηλά, για μακρά χρονική περίοδο», δήλωση που επίσης προκάλεσε σύγχυση στις αγορές. Όμως πρόσθεσε, ότι λαμβάνοντας υπόψη την επίπτωση που θα έχουν τα νέα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και για τον πληθωρισμό, «δεν προβλέπουμε ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού».
Στα μέτρα της ΕΚΤ προβλέπεται πως:
- Από τον Απρίλιο θα αυξήσει στα 80 δισ. τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από 60 δισ. μέχρι σήμερα.
- Θα μειώσει στο -0,4% από -0,3% τις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στην ίδια την κεντρική τράπεζα.
- Από τον Ιούνιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τέσσερα νέα προγράμματα μακροχρόνιου δανεισμού (TLTRO) προς τις τράπεζες, με στόχο να αυξηθούν τα τραπεζικά δάνεια προς την πραγματική οικονομία.
Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 0% από 0,05% προηγουμένως, αλλά και το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου (overnight) δανεισμού από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες στο 0,25% από 0,3% προηγουμένως.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ αναθεώρησε χθες σημαντικά προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.
Η ανακοίνωση των μέτρων τώρα, δημιούργησαν τριγμούς και μέσα στην Ευρωζώνη και πρώτη ήρθε η αντίδραση της Γερμανίας.
«Το πακέτο της ΕΚΤ δεν μπορεί και δεν θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.
Τα μέτρα της ΕΚΤ θα έχουν μηδενικό αποτέλεσμα όσο οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεν επιδεικνύουν την πολιτική βούληση να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να σχηματιστούν φούσκες, για παράδειγμα στην αγορά των ακινήτων.»