Ξυπνάς το πρωί και ξεκινάς για τη δουλειά. Και σταματώντας στο φανάρι, τα ερωτήματα που αρχίζουν να σε βαραίνουν έρχονται πιο ξεκούραστα από εσένα.
- Γιατί οι άνθρωποι δουλεύουν, καταβάλλοντας τον εαυτό τους μερικές φορές (ή παραμελώντας την οικογένεια, την προσωπική ζωή κ.λπ.);
- Γιατί κάνουν ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας; Γιατί επιλέγουν μια εργασία επικίνδυνη, χωρίς σίγουρο εισόδημα, με υψηλό ρίσκο, πολύ ανιαρή, κατώτερη των προσόντων τους;
- Γιατί συνεχίζουν να κάνουν την ίδια δουλειά κάθε χρόνο ή γιατί σταματούν;
- Γιατί αλλάζουν εργασία τη στιγμή που φαίνεται ότι μπήκε το νερό στο αυλάκι; Ή γιατί φαίνεται να χάνουν το ενδιαφέρον τους αυτήν ακριβώς τη στιγμή;
- Πώς αντιμετωπίζουν την ανία, την πλήξη ή τις διαρκείς προκλήσεις των νέων τεχνολογικών εξελίξεων στο χώρο τους;
Εκεί αρχίζεις και καταλαβαίνεις πως άθελα ή ηθελημένα, έχεις μπει στη ζώνη των «Θεωριών» και της έλλειψης ουσίας. Εκεί που τίποτε δεν έχει πλάκα πλέον. Εκεί που τα ερωτήματα απλά σε εγκλωβίζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας χωρίς κανένα νόημα.
ΦΥΓΕ από αυτήν τη ζώνη γρήγορα!
«Θεωρία» είναι ένα σύστημα από δομημένες αρχές, που αναφέρονται σε μια πραγματικότητα (π.χ. στην εργασία). Οι θεωρίες είναι δημιουργήματα και όπως τα υλικά αντικείμενα, μπορεί να είναι πολύτιμα δημιουργήματα ή και άχρηστα. Εξαρτάται από την ανάλυση!
Σε κάθε περίπτωση, μια θεωρία είναι χρήσιμη, όταν συνοδεύεται από μια πράξη. Τότε λέμε πως δημιουργεί κίνητρο. Η βαρεμάρα αλλά και η απόγνωση είναι ένα κίνητρο για κάποιον για να αυξήσει τους κανόνες δημιουργικότητάς του. Αν λοιπόν σου περιγράφαμε τη βασική ιδέα πίσω από τις πιο πετυχημένες εταιρείες του κόσμου, θα σου φαινόταν τόσο εκνευριστικά γελοίες και τόσο χωρίς «θεωρία». Είναι όμως έτσι;
Ιδού:
«Θα δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι στο οποίο πετάς ζωντανά πουλιά με μία σφεντόνα πετυχαίνοντας γουρούνια και γκρεμίζοντας τα σπίτια τους», Angry Birds, 1,7 δισ. downloads, 152 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις το 2012!
«Θα φτιάξουμε μια σελίδα σαν το “Myspace”, το “Friendster” και το “HotOrNot” στην οποία ο καθένας θα βάζει πληροφορίες για τον εαυτό του, εικόνες, την άποψή του και τι σκέφτεται και οι φίλοι του θα σχολιάζουν. Θα το κάνουμε διαθέσιμο μόνο σε φοιτητές του Χάρβαρντ», Facebook, μερικά δισ. χρήστες στον κόσμο!
«Θα ανοίξουμε ένα online βιβλιοπωλείο με μόνο μερικές εκατοντάδες τίτλους, με τους πελάτες να πληρώνουν μόνο με πιστωτική κάρτα (παρά το ότι οι περισσότεροι φοβούνται), με τα έξοδα αποστολής να είναι περίπου όσο και η αξία του βιβλίου και το πακέτο να φτάνει στον προορισμό του μετά από πέντε-έξι μέρες!» Amazon.com, 61 δισ. δολάρια έσοδα το 2012.
«Θα στήσουμε ένα site στο οποίο ο χρήστης θα εισάγει στοιχεία της τράπεζάς του (αριθμούς λογαριασμών και καρτών, passwords), οικονομικά στοιχεία του εισόδηματός του καθώς και τα δάνεια, την περιουσία και τις επενδύσεις του. Εμείς θα του τα παρουσιάζουμε όλα μαζί σε μία σελίδα για να μην κουράζεται να ψάχνει…» Mint.com, πάνω από 10 εκατ. χρήστες.
«Θα στηρίξουμε ένα λειτουργικό σύστημα εντελώς καινούργιο, που δεν μπορεί να τρέξει σε καμία από τις υπάρχουσες συσκευές μας (θα φτιάξουμε καινούργιες), δεν θα μπορεί να τρέξει καμία από τις εκατοντάδες εκατομμύρια εφαρμογές που ήδη υπάρχουν για Mac, Windows ή Linux. Μόνο εμείς, η Apple, θα μπορούμε να γράφουμε και να εγκρίνουμε εφαρμογές. Γιατί ο κώδικας θα είναι δικός μας και μόνον δικός μας», iOS, πάνω από 400 εκατ. συσκευές.
«Θα δημιουργήσουμε μια μηχανή αναζήτησης σαν τις άλλες (Yahoo, Lycos, AltaVista, Webcrawler και καμιά δεκαριά ακόμη) αλλά χωρίς διαφήμιση στην πρώτη σελίδα και χωρίς άλλο περιεχόμενο… Τους αλγόριθμους θα τους γράψουμε μόνοι μας. Και τι όνομα θα του δώσουμε;» Google, πάνω από 34.000 αναζητήσεις και εκατοντάδες (ή μήπως χιλιάδες) δολάρια έσοδα το δευτερόλεπτο!
«Θέλουμε να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε SMS και email, αλλά μόνο για υπολογιστή και έξυπνα τηλέφωνα. Θα μπορείς να είσαι σύντομος γράφοντας 140 χαρακτήρες και θα διαβάζεσαι από όσους σε ακολουθούν… Τι όνομα θα του δώσουμε;» Τwitter, και έχει εκατ. χρήστες!
Θέλετε και εσείς τώρα να επιχειρήσετε; Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους είναι ότι μια καλή ιδέα χρηματοδοτείται πάντα. Η αλήθεια είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ιδέες, και η ιδέα που εκτελείται χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα, την κατάλληλη ομάδα ή την κατάλληλη αγορά έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητες να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.
Τι μπορείτε, λοιπόν, να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια ουσιαστική και θετική πρώτη συνάντηση με έναν επενδυτή;
- Πειραματιστείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα
Στόχος σας είναι να πάτε σε μια συνάντηση με επενδυτές και να πείτε: «Ξέρω ακριβώς τι θέλουν οι άνθρωποι εκεί έξω. Ξέρω ποιοι είναι, και να τι έχω μάθει απ’ αυτούς».
- Χρειάζεστε ένα πραγματικό προϊόν αλλά μέχρι να το αποκτήσετε, υποκριθείτε ότι το έχετε
Στις αρχές της Zappos, ο ιδρυτής της Εταιρείας πήγε σε ένα τοπικό κατάστημα υποδημάτων και ζήτησε απ’ τον ιδιοκτήτη να βγάλει φωτογραφίες από τα διαθέσιμα παπούτσια. Έβαλε τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα και υποσχέθηκε να έρθει πίσω και να τα αγοράσει αν οι άνθρωποι εκδήλωναν ενδιαφέρον διαδικτυακά. Οι παραγγελίες άρχισαν να έρχονται και ο ιδρυτής συνέχισε να πηγαίνει στο κατάστημα για να αγοράζει τα παπούτσια. Ηθικό δίδαγμα; Όχι μόνο δεν είχε κατάστημα, αλλά στην αρχή δεν είχε ούτε τα παπούτσια που πωλούσε. Κατάφερε να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ζήτησης στην αγορά δίχως απόθεμα.
- Μπορείτε να κατασκευάσετε αυτό που πουλάτε;
Έχετε πραγματικά εξειδικευμένη γνώση σε αυτό που κατασκευάζει η εταιρεία σας; Αν δεν μπορείτε να κατασκευάσετε αυτό που πουλάτε, μάλλον δεν μπορείτε να είστε μέσα στο παιχνίδι.
- Στοχεύστε σε μια αγορά στην οποία θα επιτύχετε
Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται αυτό που έχετε να προσφέρετε; Να θυμάστε: «Είναι καλύτερο να έχετε 100 ανθρώπους να σας λατρεύουν παρά 1.000 ανθρώπους απλώς να σας θέλουν».
- Βρείτε έναν θερμό τρόπο να συστηθείτε
Ο Όουεν Ντέιβις, ιδρυτής της AlphaPrime Ventures τονίζει ότι καμία από τις 50 επενδυτικές συμφωνίες του δεν προέκυψαν από ένα ψυχρό email.
Για περισσότερα επιμορφωτικά άρθρα και όχι μόνο αναζητήστε το “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING”.