Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Βοιωτίας – στο πλαίσιο της στήλης «Ασφαλιστικό Οδοιπορικό» – παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε για τους κλάδους ζωής, υγείας & γενικών ασφαλειών διαμορφώνοντας παράλληλα και το συμπέρασμά μας από τη γενικότερη επικοινωνία που είχαμε με τους ασφαλιστές της περιοχής.
ρεπορτάζ: Νίκος Μωράκης (nikosmorakis@moraxmedia.gr)
Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο για την Ασφαλιστική Αγορά του νομού Βοιωτίας η βιομηχανική ζώνη έχει ένα μεγάλο ασφαλιστικό ενδιαφέρον που όμως αδυνατούν να εκμεταλλευτούν οι «ντόπιοι» ασφαλιστές λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα.
Στο παρελθόν όμως ο Νομός είχε και ένα ακόμη μεγάλο ασφαλιστικό ενδιαφέρον. Αυτό της ασφάλισης γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα της παραγωγής για βαμβάκι. Ένα ενδιαφέρον που εξανεμίστηκε καθώς τα χρόνια περνούσαν μέχρι που έγινε απαγορευτικό καθώς τα περιστατικά απάτης εις βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών για αποζημιώσεις από φωτιά είχαν αυξηθεί δραματικά.
Πώς δούλευε το κόλπο;
Σύμφωνα με πληροφορίες από του ασφαλιστές που επικοινωνήσαμε, οι βαμβακοπαραγωγοί γέμιζαν τις αποθήκες τους με «εικονικό» βαμβάκι και εν συνεχεία έπαιρναν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις για το μέγεθος της ποσότητας από τον Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε). Με την πιστοποίηση από τον αρμόδιο δημόσιο οργανισμό απορροφούσαν χρήματα από το ΕΣΠΑ για δήθεν χρηματοδότηση των εργασιών τους και εν συνεχεία ερχόντουσαν σε επαφή με τις τράπεζες και αφού έβαζαν ως εγγύηση την πιστοποιημένη ποσότητα από βαμβάκι δανειζόντουσαν χρήματα. Η κομπίνα ολοκληρωνόταν με πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις φύλαξης του εμπορεύματος την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες εφόσον τις είχαν ασφαλίσει έπρεπε και να τις αποζημιώσουν (Εγκαταστάσεις και εμπόρευμα). Μια τακτική η οποία εδώ και χρόνια έχει σταματήσει αλλά παράλληλα έχει στοχοποιήσει τη συγκεκριμένη αγορά καθιστώντας τον κίνδυνο απαγορευτικό.
Όσον αφορά τις ασφαλίσεις κατοικιών από ενυπόθηκα δάνεια είναι μια αγορά που οι ασφαλιστές επιδιώκουν να έχουν δραστηριότητα. Βασικός τους ανταγωνιστής οι τράπεζες που έχοντας χορηγήσει το δάνειο προσπαθούν να ασφαλίσουν και τον πελάτη αποκρύπτοντας πολλές φορές το δικαίωμά του να ασφαλιστεί ο ίδιος σε όποια εταιρεία και διαμεσολαβητή επιθυμεί.
Διαβάστε επίσης: 139 Ασφαλιστές η δύναμη της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Βοιωτίας
Κλάδος Ζωής & Υγείας
Αυτός είναι ένας κλάδος που βασικοί πρωταγωνιστές του είναι οι Ασφαλιστικές εταιρείες με agency στο Νομό. Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Βοιωτίας που έγινε το 2000 και επαναλήφθηκε το 2015 μόνο το 23% των κατοίκων ήταν ασφαλισμένο με συμβόλαια υγείας με το ποσοστό να πέφτει μια μονάδα το 2015. Μια έρευνα που δείχνει τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν σε έναν νομό που και υποδομές υγείας έχει – με εξαίρεση την ύπαρξη ιδιωτικού νοσοκομείου – αλλά και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα βρίσκεται με αποτέλεσμα το μόνο κριτήριο που ίσως να απαγορεύει στον κόσμο να ασφαλιστεί να είναι το οικονομικό.
Στην πόλη της Λιβαδειάς λειτουργεί το διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού ενώ πολλοί είναι οι γιατροί που έχουν συνάψει συμβάσεις με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Παράδειγμα προς μίμηση είναι η ύπαρξη ιατρικού κέντρου στις εγκαταστάσεις των υποκαταστημάτων της Ιντερσαλόνικα όπου συγκεκριμένες μέρες και ώρες της εβδομάδας υπάρχει παθολόγος της Εταιρείας τον οποίο όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκεφτούν για μια πρώτη διάγνωση σε κάποιο πρόβλημα υγείας τους χωρίς καμία χρέωση. Η ΑΧΑ, σύμφωνα με όσα μας είπαν, έχει κερδίσει και σε έναν διαγωνισμό που είχε γίνε στο ΕΕΒ αποκτώντας πρόσβαση στα μέλη του Επιμελητηρίου δίνοντας παράλληλα σημαντική έκπτωση σε όποιο μέλος ενδιαφερόταν να ασφαλίσει την υγεία του. Μεγάλης σημασίας και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος είναι και το πρόγραμμα medi system της Interamerican το οποίο έχει καθετοποιήσει ως ένα βαθμό τις υπηρεσίες υγείας προσφέροντας περισσότερες επιλογές στον ασφαλισμένο όπως και χαμηλότερες τιμές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Συμπεράσματα
Ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ μας για την Ασφαλιστική Αγορά στο νομό Βοιωτίας το βασικό μας συμπέρασμα είναι ότι σε αντίθεση με του υπόλοιπους νομούς που έχουμε επισκεφτεί, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές Λιβαδειάς και Θήβας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και διατηρούν καλές σχέσεις στο πλαίσιο ενός υγιούς ανταγωνισμού. Μια αντιμετώπιση που τη συναντήσαμε σε πολλά ασφαλιστικά γραφεία με την έκφραση «η αγορά μας χωράει όλους» να χρησιμοποιείται από πολλούς ως ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης του θεσμού στο σύνολό του. «Δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι κλείνουν εταιρείες. Αυτό έχει αντίκτυπο στο σύνολο της αγοράς. Δεν προσπαθούμε να “κλέψουμε” τον πελάτη του συνεργάτη μας αλλά να ανοίξουμε την αγορά. Σίγουρα υπάρχουν και τα μαύρα πρόβατα αλλά εδώ στην πόλη μας είναι λίγα» μας δήλωσε χαρακτηριστικά ασφαλιστής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στο Νομό Βοιωτίας σε σχέση με το γειτονικό νομό της Φθιώτιδας οι μαύροι κωδικοί είναι αισθητά λιγότεροι και τείνουν να εξαφανιστούν σύμφωνα με τα όσα μας είπαν οι ασφαλιστές, ενώ οι τράπεζες έχουν σταματήσει να πιέζουν και να κυνηγούν τους πελάτες τους για ασφαλιστικές υπηρεσίες σε σχέση με το παρελθόν. Κλείνοντας, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε για το Νομό Βοιωτίας είναι ότι σαν αγορά δείχνει κάποια θετικά σημάδια ανάκαμψης τα οποία θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε καλό οιωνό για το μέλλον της αγοράς συνολικά. Σημάδια όπως η ενότητα μεταξύ των ασφαλιστών και η στροφή και σε άλλους κλάδους εκτός του αυτοκινήτου που σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσουν μια νέα ασφαλιστική αγορά περισσότερο ισορροπημένη και με περισσότερους επαγγελματίες στη διάθεσή της.