Τραγική χαρακτήρισε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το σύστημα Υγείας στη χώρα μας ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ παράλληλα παρουσίασε τους βασικούς στόχους του για την εξυγίανση του συστήματος και τη βελτίωση διαδιακασιών και παροχών.
Στο πλαίσιο ομιλίας του στο Athens Health Forum, ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε στην ουσία ένα νέο σύστημα Υγείας που θα έχει ως βασικούς πυλώνες την στήριξη των νοσοκομείων – με τις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, τη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής πολιτικής, την εγκατάσταση σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αναφορικά με το νέο μοντέλο ΠΦΥ, ο υπουργός έκανε λόγο για δίμηνη πιλοτική εφαρμογή του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ για τις προσλήψεις τόνισε ότι θα περιοριστεί η υφιστάμενη χρονοβόρα διαδικασία και θα απορροφηθούν 7.700 άτομα συνολικά και θα υπάρξει επέκταση της θητείας των επικουρικών γιατρών. Διαβεβαίωσε, δε, ότι στόχος είναι η μείωση του χρόνου πρόσληψης των στελεχών της υγείας σε 5 μήνες από 2 χρόνια για τους γιατρούς και σε 20 ημέρες από 5 μήνες για τους επικουρικούς.
Ο κ. Κουρουμπλής δεσμεύθηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι εντός του 2015 να ολοκληρωθεί το TAXIS Υγείας που θα περιλαμβάνει τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενή, το σύστημα των ραντεβού, τις δαπάνες υγείας, την ηλεκτρονική συνταγράφηση και υπογραφή. «Θα έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμα εργαλείο για την πάταξη της απάτης και της σπατάλης δημοσίου χρήματος», υπογράμμισε.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΕΟΠΠΥΥ, τονίζοντας ότι θα ανοίξει σύντομα η σχετική συζήτηση και έκανε λόγο για οφέλη από τις επιτροπές διαπραγμάτευσης για καινοτόμα φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που θα συσταθούν στον ΕΟΠΠΥ.
Τέλος, για τη φαρμακευτική πολιτική, ο κ. Κουρουμπλής εστίασε στις τιμές και στην ανάπτυξητων φαρμάκων στην Ελλάδα, στην αναπροσαρμογή σε πιο προσιτά επίπεδα της δαπάνης για τα καινοτόμα σκευάσματα και στη μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων. Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες τη μείωση των τιμών για τα επόμενα 3 χρόνια στις θεραπείες κατά του καρκίνου και τα αντιρετροϊκά φάρμακα.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες «την πολιτική του φαρμάκου την καθορίζει το Υπουργείο Υγείας», τονίζοντας με έμφαση ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε εκπρόσωποι του λαού και όχι των φαρμακοβιομηχανιών».
«Τι πληρώνουν αυτές οι εταιρίες στη Γερμανία, να πληρώσουν και στην Ελλάδα», είπε ο υπουργός, θέτοντας το ρητορικό ερώτημα εάν «είναι παράλογο αυτό» και προσθέτοντας ότι «αν αλλάξει το μοντέλο θα βρεθούν χρήματα». Ανέφερε μάλιστα ότι τα τελευταία 10 χρόνια η σπατάλη ήταν τέτοια που η κατανάλωση φαρμάκων αντιστοιχούσε σε χώρα με 40 εκατ. ανθρώπους.