Το ΦΠΑ αυξάνει για τους περισσότερους παραγωγικούς τομείς της χώρας. Ειδικά για όσους παρέχουν υπηρεσίες, όπως η εταιρεία μας και χιλιάδες εταιρείες ανά την επικράτεια.
Το ΦΠΑ αυξάνει όμως και στα περισσότερα νησιά μας, ενόψει τουριστικής περιόδου.
Που σημαίνει επιβάρυνση τόσο σε κατοίκους όσο και σε ξενοδοχεία και γενικότερα σε όσους εμπλέκονται με παροχή υπηρεσιών.
Πόσο θα βοηθήσει αυτό την οικονομία μας ώστε να γίνει ανταγωνιστική ενόψει θερινής περιόδου; Πόσο κακό μπορεί να κάνει στον Τουρισμό και πόσο θα επιβαρύνει τους κατοίκους των νησιών;
Όσο για το πως σκέφτονται οι κυβερνώντες σχετικά με αυτά τα ερωτήματα, αποτυπώνεται στην δήλωση του υπουργού οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, που παραδέχεται πως τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα δυσκολέψουν τον κόσμο.
“Δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. Άλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ότι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών”, είπε ο κ. Τσακαλώτος.
“Δεν μπορείς να έχεις πολλούς συντελεστές ΦΠΑ. Κάθε εμπόδιο για καλό. Δεν είναι μόνο οι πλούσιοι στα νησιά. Χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική για όλους”.
Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή χώρες ανταγωνιστικές όπως η Τουρκία, οι αντίστοιχοι συντελεστές ΦΠΑ για τις ίδιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών είναι χαμηλότεροι.
Τρόφιμα
Οι συντελεστές στα τρόφιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι χαμηλότεροι. Συγκεκριμένα:
- στην Κύπρο είναι 5% και 19%
- στην Ισπανία 4% και 10%
- στη Γαλλία 5,5%, 10% και 20%
- στην Ιταλία είναι 4% και 10%.
Τουρισμός
Ο συντελεστής ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής σε ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες:
- Στην Κύπρο βρίσκεται στο 9%
- Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία στο 10%
- Τουρκία στο 8%.
Εστίαση
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ο ΦΠΑ βρίσκεται στο 10% και στη γειτονική Τουρκία στο 8%.
Υ.Γ. Μπερδευτήκαμε λίγο. Όλες οι άλλες χώρες γύρω μας θα έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ και μάλιστα θα έχουν διπλούς και τριπλούς συντελεστές, και εμείς θα έχουμε έναν και αυτόν στο 24%; Και έτσι θα είμαστε ανταγωνιστικοί;