Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της D.A.S. Hellas κυρία Νάντια Σταυρογιάννη συμμετείχε στο 23ο Συνέδριο του RIAD (Διεθνής Σύνδεσμος Νομικής Προστασίας) το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου στις Κάννες της Γαλλίας. Σε αυτό συμμετείχαν περισσότεροι από 140 εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου της Νομικής Προστασίας, της ασφαλιστικής βιομηχανίας, της νομικής επιστήμης και υπηρεσιών, καθώς και ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι των καταναλωτών.
Στις εργασίες του συνεδρίου συζητήθηκε η εξέλιξη της ασφαλιστικής εργασίας βάσει της συμπεριφοράς των καταναλωτών ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε ο μελλοντικός ρόλος των ασφαλιστών Νομικής Προστασίας στο πλαίσιο των σημαντικών κοινωνικών τάσεων, όπως η ανάπτυξη νέων και ακόμα πιο ισχυρών τεχνολογιών, η αυξανόμενη πολυπλοκότητα του νομικού περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Τι αναφέρθηκε από τους Ομιλητές
Η κ. Marie-Emmanuelle Schiltz, Πρόεδρος του RIAD, στην ομιλία της τόνισε ότι: «Απ’ τη στιγμή που η νομολογία είναι συχνά αργή, πολύπλοκη και ακριβή, πάρα πολλοί από εκείνους που εμπλέκονται σε διενέξεις αποφεύγουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Κατά την τελευταία δεκαετία οι ασφαλιστές νομικής προστασίας παντού έχουν γίνει σημαντικοί πρωταγωνιστές στο να εγγυώνται πρόσβαση στο δίκαιο και τη δικαιοσύνη για τους ιδιώτες και επαγγελματίες πελάτες τους». Επίσης τόνισε ότι «είναι χαρακτηριστικό για τους ασφαλιστές νομικής προστασίας να παρέχουν υπηρεσίες και χρηματοδότηση εάν οι πελάτες τους βρεθούν σε νομικές δυσκολίες. Με άλλα λόγια, οι ασφαλιστές αναλαμβάνουν οικονομική ευθύνη επιπλέον του να βοηθούν στο διακανονισμό των διενέξεων»
Ο καθηγητής Armin Nassehi, από το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του Μονάχου, ως επιφανής ειδήμων της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας σε θέματα συμπεριφοράς του καταναλωτή το μήνυμα που απέστειλε είναι πως «οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν μία νέα στάση στο χειρισμό των διαφορών, σε ιδιωτική, επαγγελματική ή πολιτική διάσταση. Και η αγορά νομικών υπηρεσιών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των κοινωνικών προσδοκιών: υπάρχει μία αυξανόμενη ζήτηση για εύκολη, γρήγορη και οικονομική πρόσβαση στις νομικές υπηρεσίες». Ακόμα πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ουσιαστικές διαφορές στη συμπεριφορά των πελατών που προσπαθούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Αυτό έχει επιπτώσεις στις παραδοσιακές προσεγγίσεις αντιδικίας και τα συστήματα επίλυσης διενέξεων που συχνά δε συμφωνούν με τις προσδοκίες των πελατών – ειδικά αυτών που ανήκουν στη γενιά της τεχνολογίας – σε έναν κόσμο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο όλο και πιο συχνά».
Η κυρία Antje Fedderke, Γενική Γραμματέας του RIAD ανέφερε πως «οι ασφαλιστές Νομικής Προστασίας ακολουθούν τις προσδοκίες των πελατών και ενστερνίζονται την αλλαγή, ώστε να αναπτύξουν νέα προϊόντα και καινοτόμες ιδέες που να υπηρετούν καλύτερα όλες τις κατηγορίες πελατών. Οι ασφαλιστές καλύπτουν ένα αυξανόμενο κενό με το να δίνουν τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική άνεση για νομικές υπηρεσίες, το κόστος των οποίων συνεχώς αυξάνεται, να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χάρις μίας αποδεδειγμένης εμπειρίας στη διαχείριση νομικών διαδικασιών με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Επισημαίνεται πως οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου RIAD εμπλουτίστηκαν με την συνεισφορά του Dominique Perben – πρώην Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης, της Kathrin Hoppe από τον Geneva Association, του Bernd Krieger – Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή στη Γερμανία, του δικηγόρου Philippe Bocquillon και του Maurits Barendrecht, Καθηγητή ιδιωτικού δικαίου στο Πανεπιστημίου του Tilburg.