Το περιοδικό «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING» στο τεύχος Νοεμβρίου 2015 άνοιξε έναν διάλογο ζητώντας από τους πλέον αρμόδιους στον κλάδο υγείας να απαντήσουν σε τρεις ερωτήσεις και να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα προτείνοντας παράλληλα τις βέλτιστες λύσεις. Συνεχίζουμε το διάλογο για το «Ποιος θα βρει… το φάρμακο για την υγεία;» με τη Χριστίνα Ταμπουρέα, Εμπορική Διευθύντρια Ομίλου ΙΑΣΩ.
- Ποιος θα επιβαρυνθεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% στα τιμολόγια των Νοσοκομείων;
Η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% είναι απαγορευτική και κοινωνικά άδικη. Σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί, οι ασθενείς καλούνται να επωμιστούν επιπλέον αυτή την πρόσθετη και άδικη επιβάρυνση. Η πρόσβαση στις ιδιωτικές κλινικές εάν ήταν μια φορά δύσκολη, τώρα για πολλούς είναι απαγορευτική. Με βεβαιότητα λοιπόν, ο μεγάλος χαμένος είναι ο ασθενής. Παράλληλα, εάν σκεφτούμε την υποχρεωτική και άδικη επιβολή των μηχανισμών περικοπών rebate & clawback η οποία συνεχίζει και μαστίζει την υγεία μπορούμε να πούμε ότι ο κλάδος δέχεται τρομερές πιέσεις, οι οποίες είναι εις βάρος όλων των επαγγελματιών της υγείας και βεβαίως του κοινωνικού συνόλου. Μιλάμε λοιπόν για ένα επιπλέον άδικο κοινωνικά μέτρο, σε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε… την υγεία μας.
- Είναι έτοιμοι οι κλάδοι Ιδιωτικής Περίθαλψης και Ιδιωτικής Ασφάλισης να καλύψουν τα κενά και να ανταποκριθούν στις ελλείψεις της δημόσιας Υγείας;
Ήδη σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο ιδιωτικός τομέας διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Παρά τις μειώσεις και επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος της ιδιωτικής περίθαλψης, παρά το υψηλό λειτουργικό κόστος, συνεχίζει και προσφέρει άμεση πρόσβαση, αξιοπιστία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας καλύπτοντας κενά και ελλείψεις του δημόσιου τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας συνεπώς, μπορεί να καλύψει κενά και να ανταποκριθεί στις ελλείψεις της δημόσιας υγείας με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα πλαίσιο αμοιβαίας ωφέλειας. Δυστυχώς όμως, η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, είναι εύλογο να στρέφει τους πολίτες και στο να αναζητούν ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές εταιρείες στη δημιουργία και προώθηση νέων προγραμμάτων υγείας. Ίσως ο κυρίαρχος λόγος που ο συγκεκριμένος κλάδος εμφανίζει άνοδο τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει πια πληθώρα ασφαλιστικών προγραμμάτων αρκετά από τα οποία απευθύνονται και σε άτομα με αρκετά χαμηλά εισοδήματα. Σε αυτό τον τομέα βοηθάμε και εμείς από την πλευρά μας, ενισχύοντας με παροχές τις συμβάσεις που έχουμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες, δίνοντας τη δυνατότητα για αξιόπιστες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας όσο το δυνατόν, πιο προσιτές. Ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας τείνει να αντικαταστήσει το δημόσιο.
- Το τρίτο μνημόνιο φέρνει μόνο προβλήματα ή και ευκαιρίες για τον κλάδο;
Το σύστημα υγείας μιας χώρας πρέπει να αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της αγοράς αλλά και του υψηλού επιπέδου κοινωνικής προστασίας. Όπου υπάρχουν προβλήματα όταν θέλουμε υπάρχουν και λύσεις. Οι λύσεις είναι ευκαιρίες. Ευκαιρίες για αλλαγή, για σύμπραξη, για ανάπτυξη. Ο κλάδος έχει αρκετές αδυναμίες και κινδύνους αλλά και πολλά δυνατά σημεία. Ταυτόχρονα, έχει και ευκαιρίες.
Συνεχίζουμε το αφιέρωμα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016 με το Μέλος Δ.Σ. του Ομίλου Ιατρόπολις, Σωκράτη Γουρλή.
Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα, αφού μέσα στην πενταετία 2009 -2014 έκλεισαν 15 ασφαλιστικές εταιρίες ενώ οι εκτιμήσεις προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των ασφαλιστικών εταιριών που θα δραστηριοποιούνται στην χώρα τα επόμενα χρόνια.
Η συρρίκνωση αυτή( από 81 εταιρίες το 2009 υπάρχουν πλέον μόνο 66) δείχνει ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης περνά πλέον στα χέρια ισχυρών παικτών ,καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που εποπτεύει τον ασφαλιστικό κλάδο, το ποσοστό στην παραγωγή ασφαλίστρων μοιράζεται μεταξύ θυγατρικών πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών που έχουν έδρα η εγκατάσταση στην Ελλάδα και των εταιριών που έχουν ελληνική προέλευση.
Η οικονομική κρίση κτύπησε τον κλάδο της Ιδιωτικής ασφάλισης μειώνοντας δραστικά των κύκλο εργασιών ( παραγωγή ασφαλίστρων )από τα 5,3 δισ. ευρώ το 2010 στα 3,1 δισ. ευρώ (στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο του 2014) .
Οι απώλειες αυτές ήταν μεγαλύτερες για τον κλάδο ζωής που σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου του 2014 η παραγωγή ανερχόταν το 1,5 δισ. ευρώ, από τα 2.5 δισ. του 2009 , ενώ στο κλάδο ζημιών οι απώλειες ήταν μικρότερες και από τα 3 δισ. το 2009 τον Οκτώβριο του 2014 ήταν στο 1,7 δισ.
Μια βασική αιτία της συρρίκνωσης στον αριθμό ασφαλιστικών εταιριών είναι, πέρα της οικονομικής κρίσης, η υψηλή αφερεγγυότητα σε πολλές από τις εταιρίες που έκλεισαν με αποτέλεσμα να μπει λουκέτο από τις εποπτικές αρχές . Με πιο τρανταχτό παράδειγμα την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια. της Commercail Value, τη πώληση πριν κλείσει της Interamerican κλπ κλπ κλπ κλπ……….
Το άλλο με τον Μαλέρδο το ξέρετε;
χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα χα………