Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου
Μάιρα Αρκουμάνη, παιδίατρος με μετεκπαίδευση στην Παιδιατρική και Εφηβική Ενδοκρινολογία, την Παχυσαρκία, τον Μεταβολισμό και τον Σακχαρώδη Διαβήτη
Τα νέα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως ο σακχαρώδης διαβήτης «φλερτάρει» με ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του νεανικού διαβήτη και στον διαβήτη τύπου 2 και είναι άκρως ανησυχητικό. Ενθαρρυντικό από την άλλη είναι πως τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 εξοικειώνονται αμέσως με την τεχνολογία και μέσα από τον διαβήτη διδάσκονται την πειθαρχεία. Αναμένοντας το κλειστό κύκλωμα τεχνητού παγκρέατος, η παιδίατρος Μάιρα Αρκουμάνη μάς ενημερώνει εφόλης της ύλης για τον διαβήτη στους λιλιπούτειους.
Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου
Έχει αυξηθεί η επίπτωση του νεανικού διαβήτη στην Ελλάδα; Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία, μετά την πανδημία covid;
Παγκοσμίως στα παιδιά ο συχνότερος τύπος σακχαρώδη διαβήτη είναι ο τύπου 1(ΣΔ1), ο αυτοάνοσος. Δυστυχώς στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19 και έκτοτε παρατηρείται σημαντική αύξηση των πρωτοδιάγνωστων παιδιών και εφήβων με ΣΔ1 και σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Γίνονται πολλές μελέτες προσπαθώντας να εξηγήσουν τους μηχανισμούς που συνδέουν παθογενετικά τα δύο νοσήματα καθώς τα δεδομένα δείχνουν πως είναι σημαντικός ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν λοίμωξη Covid-19 (ακόμη και με ήπια συμπτώματα) 2-3 μήνες πριν από τη διάγνωση του διαβήτη. Τα δεδομένα δεν εξηγούν πλήρως την απότομη αυξητική τάση μετά την πανδημία, αν και τα χρόνια αυτά οι διαγνώσεις αυξήθηκαν, εξαφανίζοντας μάλιστα τις εποχικές τάσεις της νόσου. Το σίγουρο είναι ότι το στρες που επέφερε σε όλους μας η πανδημία, ο συνδυασμός δηλαδή της νόσησης με τα μέτρα εγκλεισμού και τις αλλαγές διατροφικών και άλλων συνηθειών επηρέασαν αρνητικά όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η πορεία του διαβήτη τύπου 2 είναι ανάλογη στην πατρίδα μας;
Δυστυχώς στην Ελλάδα αυξάνεται σε συχνότητα και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΣΔ2 και αυτό γιατί είμαστε πρώτοι στην παιδική παχυσαρκία στη Δυτική Ευρώπη. Ο ΣΔ2 αρχίζει και εκδηλώνεται όλο και πιο συχνά στους εφήβους και τα νεαρά άτομα μετεφηβικής ηλικίας και αυτό γιατί η εφηβεία από μόνη της είναι περίοδος ινσουλινοαντίστασης. Έτσι η κακή διατροφή, το θετικό θερμιδικό ισοζύγιο και η έλλειψη συστηματικής αθλητικής δραστηριότητας συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου. Και αυτός ο τύπος διαβήτη μπορεί να προληφθεί!
Μετά από όλα αυτά, πόσο έχει αλλάξει η μέση ηλικία εμφάνισηςτου διαβήτη;
Όπως προανέφερα παραπάνω, όλο και μειώνεται η μέση ηλικία διάγνωσης με ΣΔ1 στον παιδιατρικό και εφηβικό πληθυσμό. Παλιά η μέση ηλικία πρωτοδιάγνωστων ήταν τα 14 έτη, δηλαδή η διάγνωση ήταν συχνότερη σε εφήβους ενώ πλέον μετατοπίζεται σε ηλικίες δημοτικού με παράλληλα σημαντική αύξηση στις ηλικίες 2-5 ετών. Η μετατόπιση αυτή δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στη νόσηση με Covid-19, αλλά και στις περιβαλλοντικές αλλαγές, στις αλλαγές στις λοιμώξεις του πληθυσμού αυτού, στην αύξηση του στρες και στη γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής που επιδρούν με μη καθορισμένο τρόπο στους μηχανισμούς αυτοανοσίας.
Όσο δύσκολο και να φαίνεται η διάγνωση σε τόσο μικρές ηλικίες, η ένταξη του διαβήτη στη ζωή της οικογένειας είναι ευκολότερη και με μεγαλύτερη συμμόρφωση σε σχέση με τους εφήβους. Το παιδί προσχολικής ηλικίας μαθαίνει απλά όπως λέω συνέχεια στους ασθενείς και στους γονείς, να έχει μια καθόλα φυσιολογική ζωή αρκεί να δηλώνει τι θα φάει και να κάνει ένεση ινσουλίνης πριν τα γεύματα. Μαθαίνει από νωρίς να ζει με αυτή τη ρουτίνα και αξίζει όλες οι οικογένειες όσο δύσκολο και να είναι στην αρχή να δουν το διαβήτη ως ευκαιρία για πρόγραμμα και πειθαρχία στη ζωή των παιδιών τους.
Υπάρχουν άλλες αιτίες που να δικαιολογούν αυτές τις αλλαγές καθώς μιλάμε για ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη;
….