Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Στελεχών Διαχείρισης Κινδύνου (ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ.), ως Υποστηρικτής του 13ου Συνεδρίου Credit Risk Management που διοργάνωσε η ICAP την Τρίτη 10/11, συγχαίρει όλους τους υπεύθυνους για την άριστη διεξαγωγή του, καθώς και τους ομιλητές για τα επίκαιρα και εύστοχα θέματα που επέλεξαν να αναλύσουν.
Οι επιδράσεις της πανδημίας COVID-19 στην οικονομία κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν, στη θεματολογία του Συνεδρίου, με τα φώτα να πέφτουν επίσης στην αξιοποίηση των τεχνολογιών Artificial Intelligence και Machine Learning και των Big Data, στις διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και στις προοπτικές της οικονομίας σε συνάρτηση με θέματα διαχείρισης του Πιστωτικού Ρίσκου.
Ο Μιχάλης Σαμωνάς, μέλος του ΔΣ του ΠΑ.ΣΥ.Σ.ΔΙ.Κ και Group CFO, ΣΙΔΜΑ Α.Ε, αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και παρουσίασης θεμάτων Ρίσκου προς τη Διοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι εταιρείες δεν εστιάζουν στα μακροχρόνια κόστη των ανασφάλιστων ζημιών που μπορεί να έχουν μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη τους, ενώ τόνισε την κρισιμότητα της σύνδεσης των κινδύνων με τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης». Moιράστηκε, επίσης, τους χρυσούς κανόνες επικοινωνίας που βοηθούν στον σωστό τρόπο παρουσίασης των κινδύνων στη Διοίκηση μιας εταιρείας.
Επίσης τοποθετήθηκε επί της Ποσοτικοποίησης των Κινδύνων και συγκεκριμένα στο «Τι μπορεί να πάει στραβά». Τόνισε ότι η εκάστοτε Διοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιεί ένα σύστημα αξιολόγησης και να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε μια ανάλυση κόστους-οφέλους. Συνεπώς σημείωσε πως είναι απαραίτητη η δημιουργία πολλών σεναρίων κινδύνου και η ξεχωριστή εξέταση καθενός εξ αυτών, από διαφορετικές προοπτικές (Dragon-fly eye view).