Στο έργο της ιδιωτικής ασφάλισης στο μετριασμό των επιπτώσεων και τη διαχείριση των φυσικών καταστροφικών φαινομένων, καθώς και την πρωτοβουλία που πρέπει να ληφθεί από την πλευρά της πολιτείας τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης όσο και σε επίπεδο προστασίας της περιουσίας των πολιτών αναφέρεται ο κ. Δημήτρης Σκιτζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων.
συνέντευξη του Δημήτρη Σκιτζή, προέδρου του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Δεκέμβριος 2023)
Οι φυσικές καταστροφές αποτελούν πλέον έναν κίνδυνο που πρέπει να διαχειριστούμε. Θεωρείτε ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι λύση σε αυτές τις περιπτώσεις για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες;
Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς προσωπικά όσο και τη Morax Media. Δίνετε βήμα στους ασφαλιστές για να εκφράσουν τις απόψεις τους και αυτό είναι σημαντικό. Ασφαλώς και είναι λύση η ασφάλιση όταν προκύπτει μία φυσική καταστροφή. Πολλώ μάλλον όταν λόγω της κλιματικής αλλαγής τα φαινόμενα αυτά θα γίνονται ολοένα και συχνότερα. Προτεραιότητα έχει η δημιουργία από το κράτος έργων υποδομής. Έτσι οι συνέπειες των φυσικών καταστροφών θα είναι πιο ήπιες τόσο για τον δημόσιο χώρο όσο και για τους πολίτες.
Έπειτα πρέπει και εμείς οι πολίτες να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση. Ανοικοδόμηση σε ρέματα και δασικές περιοχές, επεκτάσεις σε ήδη υφιστάμενα κτίρια χωρίς να προηγείται μελέτη και δασικές πυρκαγιές από απροσεξία ή με σκοπό την εκμετάλλευση του καμένου χώρου, είναι ανεπίτρεπτες ενέργειες.
Βέβαια όσα έργα και να γίνουν η δύναμη της φύσης δεν μπορεί να υπερνικηθεί από τη δύναμη του ανθρώπου. Πάντα θα υπάρχουν υλικές ζημιές. Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει το έργο της ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας ώστε να μη συμβεί η φυσική καταστροφή. Μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον πληγέντα να ανακτήσει γρήγορα τα περιουσιακά του στοιχεία. Με αυτό τον τρόπο η στενοχώρια για όσα έχασε ο ασφαλισμένος δεν μετατρέπεται σε απόγνωση.
Η ασφάλιση περιουσιακών στοιχείων είναι η ασπίδα προστασίας που πρέπει να έχει κάθε ιδιώτης αλλά και επιχειρηματίας. Δεν θα χάνονται έτσι οι κόποι μιας ζωής μέσα σε λίγα λεπτά .Έμμεσα η ασφάλιση βοηθάει και για ένα άλλο λόγο. Οι αποζημιώσεις που υπολογίζονται για τα θύματα των φυσικών καταστροφών στον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον δίνονται από την ιδιωτική ασφάλιση, μπορούν να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των κοινωνικά αδυνάτων.
Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να ενισχυθεί το ποσοστό προστασίας της περιουσίας των πολιτών; Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ μέσω της ασφάλισης κατοικίας;
Η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ είναι ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετό. Αρκετοί βλέπουν οφελιμιστικά την έκπτωση, σκεφτόμενοι πόσα θα πληρώσουν αν ασφαλιστούν και πόσα θα γλυτώσουν από τον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπολογίζουν δηλαδή την αναγκαιότητα του να είναι ασφαλισμένη η περιουσία τους έναντι πλήθους άλλων κινδύνων. Είναι φανερό ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η ασφαλιστική συνείδηση. Εναπόκειται στο κράτος να το κάνει αυτό με στοχευμένη καμπάνια, συνεπικουρούντων των ασφαλιστικών εταιρειών και ασφαλώς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Είμαστε ο κρίκος της αλυσίδας που συνδέει την ιδιωτική ασφάλιση με τον καταναλωτή. Μία αλυσίδα που όταν παρουσιαστεί η ανάγκη, αναλαμβάνει να τραβήξει τον πληγέντα έξω από τα χαλάσματα της κατεστραμμένης του περιουσίας.
Το ποσοστό προστασίας μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω με τους εξής τρόπους:
- Δυνατότητα έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ χωρίς την κάλυψη σεισμού στα ασφαλιστήρια πυρός. Να υπάρχουν δηλαδή δύο εναλλακτικές ασφάλισης: με σεισμό και χωρίς σεισμό, υποχρεωτικά όμως με κάλυψη φυσικών φαινομένων. Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατό να ασφαλιστούν και παλαιότερα κτίρια.
- Βελτίωση της ασφαλιστικής συνείδησης όπως προανέφερα. Βέβαια απαιτείται χρόνος και σωστός σχεδιασμός για να επιτευχθεί αυτό.
- Σε μεταγενέστερο χρόνο να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη των κτιρίων. Αυτό εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Να θεσμοθετηθεί ταυτόχρονα φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων περιουσίας.
- Να δοθεί από το κράτος οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της αντισεισμικής προστασίας παλαιών κτιρίων. Με αυτό τον τρόπο χτίζεται η αντισεισμικότητα του κτηριακού αποθέματος της χώρας και τα κτίρια αυτά μπορούν να καταστούν ασφαλίσιμα έναντι του κινδύνου σεισμού.
Εκπροσωπώντας τους διαμεσολαβητές της περιοχής σας ποια ζητήματα – προβλήματα έχετε θέσει σε προτεραιότητα;
α)Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών του συλλόγου μας. Μέσω του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Χανίων τοπικά όσο και μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (ΠΟΑΔ) στην οποία έχω την τιμή να υπηρετώ σαν ταμίας πανελλαδικά, προσπαθούμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων και να υποβάλλουμε προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς. Ενδεικτικά να αναφέρω:
- Tο δελτίο τύπου σχετικά με την ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής εταιρείας από πλευράς δανειοληπτών και όχι απαραίτητα εταιρειών που υποδεικνύουν οι τράπεζες.
- Tις παρεμβάσεις προς τοπικούς βουλευτές μέσω του ΣΑΔΧ όσο και στους καθ’ ύλην αρμόδιους μέσω της ΠΟΑΔ, για τις θέσεις μας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
β)Την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας και υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των συναδέλφων. Παρεμβαίνουμε θεσμικά όταν υπάρχουν παράπονα από συναδέλφους για ενέργειες άλλων συναδέλφων
γ)Την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης μεταξύ των συμπολιτών μας. Κατά καιρούς και ενδεικτικά, έχουμε κάνει τις εξής ενέργειες:
- Δημιουργία φυλλαδίου με οδηγίες αντιμετώπισης των συνεπειών ενός τροχαίου
- Φυλλάδιο για τη χρησιμότητα αντιπροσώπευσης του καταναλωτή από ένα ασφαλιστή έναντι της διαδικτυακής ασφάλισης
δ) Την επικοινωνία με σωματεία τόσο των όμορων νομών όσο και πανελλαδικά. Διατηρούμε άριστες σχέσεις με τα προεδρεία των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου. Προσπαθούμε να παρευρισκόμαστε στις εκδηλώσεις των συναδέλφων. Με αυτό τον τρόπο γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας και ανταλλάσσουμε απόψεις για τα θέματα που μας απασχολούν.