Σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ αναφέρει:
Όπως σας είχαμε ενημερώσει, με την από 10/02/2016 ανακοίνωση της ΟΑΣΕ, το ΝΣΚ εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 309/2015 ομόφωνη γνωμοδότηση στην οποία αναφέρεται ότι οι εργοδοτικές εισφορές, όπως ορίζονται στο καταστατικό του Επικουρικού μας Ταμείου (ΤΕΑΕΑΠΑΕ), δεν αποτελούν κοινωνικό πόρο και ότι ουσιαστικά δεν ισχύει ο νόμος Βρούτση για το ΤΕΑΕΑΠΑΕ. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Γ. Κατρούγκαλος έκανε δεκτή την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η οποία δικαιώνει πλήρως τις απόψεις των εργαζομένων.
Επαναλαμβάνουμε αυτούσια δύο τμήματα από την αιτιολόγηση της απόφασης του ΝΣΚ:
«Εντέλει, οι εισφορές των εργοδοτών, οι οποίες είναι ανάλογες του ύψους (κύκλου) των εργασιών τους και ισόποσες με τα ποσοστά επί της παραγωγής του κλάδου, που ασκούν, αποτελούν εργοδοτικές εισφορές, και -κατά νομική εκτίμηση- δεν διαθέτουν χαρα-κτηριστικά κοινωνικών πόρων. Έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και δεν εμφανίζουν το βασικό χαρακτηριστικό των κοινωνικών πόρων, που είναι η επιβάρυνση τρίτων με αφορμή ενός είδους εργασίας, αλλά ως αντάλλαγμα αυτής.
Ενισχυτικό στοιχείο του ανταποδοτικού χαρακτήρα των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί και το γεγονός ότι η αμοιβή των εργαζομένων, πολλές φορές, λόγω της φύσης της εργασίας τους, συνδέεται με την παραγωγή. Κρίσιμο στοιχείο για τη συνδρομή κοινωνικού πόρου αποτελεί το γεγονός ότι τα ποσά, στα οποία αντιστοιχούν οι εν λόγω πόροι, εισπράττονται από (και βαρύνουν τελικά) πρόσωπα που δεν συνδέονται με τον ασφαλιστικό οργανισμό υπέρ του οποίου διατίθενται. Με άλλα λόγια, οι εισφορές των εργοδοτών, οι οποίες είναι ανάλογες του κύκλου των εργασιών τους, αποδίδονται στο Ταμείο από αυτούς και όχι από πρόσωπα άσχετα προς τους ασφαλιζόμενους εργαζομένους.
………και παρακάτω …..
Συνεπώς, οι ως άνω εισφορές των TEA δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 1, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.3. του ν. 4254/2014, καθώς δεν αποτελούν κοινωνικό πόρο, αλλά οιονεί εργοδοτικές εισφορές που διατηρούνται ως αντάλλαγμα της εργασίας σε ασφαλιστικές δραστηριότητες».
Συνάδελφοι/ες
Είναι σε όλους γνωστό, και πρώτα από όλους στο αρμόδιο υπουργείο, ότι από 1/1/2016 οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καταβάλλουν καμιά εργοδοτική εισφορά με αποτέλεσμα την ανεπαρκή χρηματοδότηση του Ταμείου.
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένες τις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος όπως αυτές εκφράσθηκαν στις κατά καιρούς δηλώσεις και δεσμεύσεις των στελεχών του, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος οφείλουν να επαναφέρουν σε ισχύ τα καταργηθέντα άρθρα του Καταστατικού του Ταμείου, ακυρώνοντας τις αντισυνταγματικές και παράνομες διατάξεις του ν. Βρούτση.
Η κυβέρνηση και ο κ. Κατρούγκαλος οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η μέχρι σήμερα καθυστέρηση, και η όποια συνέχισή της, λειτουργεί εις βάρος των ασφαλισμένων ενώ παράλληλα διευκολύνει και ενισχύει την θέση εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ν. Βρούτση για να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων του κλάδου.
Ζητάμε την άμεση νομοθετική ρύθμιση, όπως την έχουμε από καιρού προτείνει που θα επαναφέρει την νομιμότητα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.