Εξατομικευμένη και όχι ενιαία προσέγγιση απαιτείται για να διαχειριστεί η κάθε χώρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που φέρει το “κενό” στην προστασία από φυσικές καταστροφές.
της Βίκυς Γερασίμου
Αυτό αναφέρει έγγραφο της Insurance Europe που αποτελεί απάντηση σε σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η διαφορά μεταξύ των συνολικών οικονομικών ζημιών και του ποσού που καλύπτεται από την ασφάλιση.
Μετά από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες από ακραία φυσικά φαινόμενα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, το ζήτημα της προστασίας της περιουσίας και το “χάσμα” ανάμεσα στις ασφαλισμένες και τις συνολικές απώλειες αποτελεί για τις κυβερνήσεις πεδίο πρόκλησης.
Στην απάντησή της, η Insurance Europe υποστηρίζει τη σημασία της αντιμετώπισης όλων των πτυχών του κενού προστασίας, συμπεριλαμβανομένων και των πτυχών της ζήτησης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει αυτό με συνεργατικό τρόπο. Η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, η οποία δημιουργεί πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, καθιστά αυτό το έργο πιο επιτακτικό από ποτέ.
Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές τονίζουν ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί μια προσέγγιση «ενιαίου μεγέθους» και ότι οποιαδήποτε λύση για τη μείωση του κενού προστασίας θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε χώρας. Τέλος, ο ασφαλιστικός κλάδος επαναλαμβάνει ότι η μείωση των κενών προστασίας απαιτεί επείγουσα μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και ότι υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη οι αρχές σε όλα τα επίπεδα – εθνικό, περιφερειακό και τοπικό – να υιοθετήσουν βαθιά μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για τη μείωση της έκθεσης σε κινδύνους.