Από σήμερα το πρωί η κακοκαιρία «Ελπίς» είναι σε πλήρη εξέλιξη με τη χιονόπτωση να είναι έντονη και πυκνή σε ολόκληρη την Αθήνα.
Και μπορεί όσοι επισκέφτηκαν τα κοντινά χιονοδρομικά τις προηγούμενες ημέρες να έχουν εύκαιρες τις αλυσίδες στο αμάξι και να τους είναι οικεία η όλη ατμόσφαιρα όμως για πολλούς από εμάς τα χιόνια στην πόλη είναι σπάνιο φαινόμενο που μας αποσυντονίζει και μπορεί να μας φέρει σε δύσκολη θέση.
γράφει ο Νίκος Μωράκης
Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για κάθε Αθηναίο ή Αθηναία που δεν είναι εξοικειωμένος/ εξοικειωμένη στα χιόνια προκειμένου να μην κινδυνέψει ο ίδιος/ ίδια ή να μη φέρει σε δύσκολη θέση συνανθρώπους μας.
Δουλεύουμε από το σπίτι
Εύκολο, δεν μπορεί να πει κανείς ότι μας πιάνει απροετοίμαστους η συγκεκριμένη κακοκαιρία. Σχεδόν δύο χρόνια τώρα έτσι μάθαμε να εργαζόμαστε οπότε «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Ενημερώνουμε το αφεντικό μας ή τον/την προϊστάμενο μας ότι λόγω της κακοκαιρίας θα εργαστούμε από το σπίτι, ανοίγουμε τον υπολογιστή στο σπίτι και κάνουμε ότι μπορούμε από εκεί. Με σκυλιά, γατιά, παιδιά να προσπαθούν να μας αποσυντονίσουν. Τι γίνετε στην περίπτωση που η εργασία μας δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως; Αν δηλαδή εργαζόμαστε ως νοσηλευτές; Ακολουθούμε τις οδηγίες μετακίνησης που σας έχουμε γράψει στο link που ακολουθεί.
Διαβάστε επίσης: 7 συμβουλές για οδήγηση ενώ χιονίζει στην πόλη
Δεν παραγγέλνουμε delivery.
Αν είχαμε προνοήσει από τις προηγούμενες ημέρες όπου βούιξε ο τόπος για την επικείμενη κακοκαιρία, τότε έχουμε πάρει τις απαραίτητες προμήθειες. Αν πάλι όχι, προλαβαίνουμε ακόμα, πριν γεμίσουν οι δρόμοι χιόνι, να πάμε στο πλησιέστερο super/mini market για να προμηθευτούμε ότι χρειάζεται. Επόμενο βήμα είναι να ξεχάσουμε την ιδέα του delivery και να βρούμε στο διαδίκτυο εύκολες συνταγές μαγειρικής για να φροντίσουμε μόνοι μας τη σίτισή μας και όχι το αγαπημένο μας εστιατόριο ή ταχυφαγείο που θα αναγκάσει έναν διανομέα να βγει στα χιόνια με το μηχανάκι του για να μας φέρει φαγητό.
Προσοχή στους δρόμους
Και με τα πόδια να μετακινηθούμε οι κίνδυνοι να τραυματιστούμε κατά τη διάρκεια χιονόπτωσης είναι μεγάλοι. Αρχικά φοράμε παπούτσια με τρακτερωτή σόλα για να μην γλιστρήσουμε στο πεζοδρόμιο και προσέχουμε να μην κινούμαστε κάτω από δέντρα καθώς ο κίνδυνος τα κλαριά τους να σπάσουν λόγω του χιονιού, είναι μεγάλος.
Βοηθάμε όσους έχουν ανάγκη
Αν υποπέσει στην αντίληψη μας είτε μέσω των social media, είτε στη γειτονία μας ότι κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τη βοήθεια μας είτε για να ζεσταθούν, είτε γιατί έχουν πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών αναλαμβάνουμε δράση. Είτε τους βοηθάμε εμείς οι ίδιοι με όσα μέσα διαθέτουμε, είτε ενημερώνουμε τον δήμο. Επίσης σε περίπτωση αστέγων καλούμε το 1595 για την Αθήνα & το 197 για την περιφέρεια.
Αδέσποτα
Θυμόμαστε ότι τα αδέσποτα στις πόλεις όπως η Αθήνα, δεν γνωρίζουν από χιόνια και είναι το ίδιο εκτεθειμένα όσο και εμείς. Αν μας δίνετε η δυνατότητα να αφήνουμε να ζεσταθούν ακόμα και να διανυκτερεύσουν στις εισόδους των πολυκατοικιών μας ή τοποθετούμε χαρτόκουτα στις πυλωτές μας με φαγητό και αχρείαστες κουβέρτες για να ζεσταθούν.
Προσοχή στις ανηφοροκατηφόρες
Ίσως δεν το έχετε ζήσει (και ούτε χρειάζεται) αλλά όταν χιονίζει η κατηφόρες και οι ανηφόρες στις πόλεις μετατρέπονται σε τσουλήθρες με αποτέλεσμα τα συμβατικά αυτοκίνητα πόλης να μην μπορούν να ανταποκριθούν και να βάζουν σε κίνδυνο περαστικούς και οδηγούς. Η ολίσθηση που δημιουργείτε είναι τέτοια που το όχημα δεν υπακούει σε καμία οδηγία του οδηγού με αποτέλεσμα το όχημα να γίνεται ανεξέλεγκτο.
Δεν εξαρτόμαστε από το ηλεκτρικό ρεύμα
Καλό θα ήταν στο σπίτι μας πέρα από ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης και air condition να έχουμε και εναλλακτικά μέσα θέρμανσης όπως σόμπες υγραερίου, ξυλόσομπες, τζάκια και όσον η τσέπη το αντέχει, πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό το προληπτικό μέτρο καλό είναι να το έχουμε καθώς οι διακοπές ρεύματος στις πόλεις είτε λόγω βλάβης στη ΔΕΗ, είτε λόγω πτώσης δέντρου, είναι πιθανές. Πέρα από τα εναλλακτικά μέσα θέρμανσης καλό είναι να έχουμε και κουβέρτες, κεριά και φακούς σε περίπτωση που η βλάβη δεν είναι περιοδική.