Καύσωνας SOS. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να αποβάλει την υπερβολική θερμότητα και να δροσιστεί, το αίμα κατευθύνεται προς την επιφάνεια του δέρματος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει τελικά λιγότερο στα άλλα όργανα.
Η θερμική εξάντληση οφείλεται στη μεγάλη απώλεια νερού και νατρίου μέσω της εφίδρωσης, ιδίως κατά τη διάρκεια σκληρής σωματικής εργασίας ή άσκησης.
Η απώλεια υγρών μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσει ακόμα και την εγκεφαλική λειτουργία.
Τα συμπτώματά της είναι η έντονη εφίδρωση, η ωχρότητα, η αδυναμία, η ναυτία, το ψυχρό και υγρό δέρμα, ο γρήγορος και αδύναμος σφυγμός, η γρήγορη και βαθιά αναπνοή.
Όπως στη θερμική εξάντληση, η θερμική κράμπα μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα χάνει υπερβολικές ποσότητες υγρών, νατρίου και άλλων θρεπτικών συστατικών (π.χ. κάλιο, μαγνήσιο) κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης.
Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη. Προκαλείται όταν η θερμότητα που δέχεται το σώμα ξεπερνά την ικανότητα ομοιόστασής του (διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος στους 37 βαθμούς), αυξάνοντας τη θερμοκρασία του. Ωστόσο, η επικινδυνότητά της οφείλεται κυρίως στο ότι την υψηλή θερμοκρασία σώματος ακολουθεί σχεδόν πάντα μείωση της διανοητικής ικανότητας, με αποτέλεσμα να μην αντιδράτε σωστά στην αύξηση αυτή.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η υπερβολική θερμοκρασία σώματος, η διακοπή της εφίδρωσης, το κόκκινο δέρμα, ο γρήγορος και δυνατός σφυγμός, η ναυτία, η απώλεια συνείδησης. Τα συμπτώματα αυτά είναι ενδεικτικά θερμοπληξίας και πρέπει να μειωθεί άμεσα η θερμοκρασία του σώματος (π.χ. με κρύα ντους, δροσερά ρούχα και λήψη υγρών).
Οδηγός, για να µη λιώσετε!
Βρίσκεστε σε μια πόλη που θυμίζει έρημο από όλες τις απόψεις, η ζέστη αφόρητη μέχρι του σημείου που η άσφαλτος να παραμορφώνεται από τη ζέστη. Για να «τη βγάλετε καθαρή», σας δίνουμε ένα σύντομο οδηγό «δροσιάς».
Τα στοιχειώδη µέτρα
Αποφύγετε τις μετακινήσεις, τη γυμναστική και τη σωματική εργασία τις ώρες που ο ήλιος είναι κάθετος, ιδιαίτερα τις πολύ ζεστές ημέρες (κυρίως όσοι ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες). Φροντίστε, επίσης, να πίνετε νερό -ακόμα κι αν δεν διψάτε- και να κάνετε πολλά δροσερά ντους.
Η διατροφή του… καύσωνα
Προσθέστε λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό σας, για να διατηρήσετε σε ισορροπία τα υγρά του σώματος μετά από έντονη εφίδρωση (αυτή η οδηγία δεν ισχύει στην περίπτωση που έχετε υψηλή πίεση). Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά.
Πέρα από δροσιά, προσφέρουν ηλεκτρολύτες και ιχνοστοιχεία, τα οποία χάνει ο οργανισμός με τον ιδρώτα, ενώ, χάρη στις φυτικές τους ίνες, διευκολύνουν την πέψη και δεν επιβαρύνεται επιπλέον ο οργανισμός.
Αποφύγετε τα βαριά ή τα πικάντικα φαγητά και τις πλούσιες σε λιπαρά τροφές. Η πέψη τους επιβαρύνει το πεπτικό σύστημα.
Τέλος, έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι δροσερό νερό, που καταναλώνεται ευκολότερα σε μεγάλες ποσότητες από ό,τι το παγωμένο, και περιορίστε την κατανάλωση καφέ και αλκοολούχων ποτών, επειδή είναι διουρητικά.
Ρούχα χαλαρά και οικολογικά
Φορέστε ρούχα άνετα από φυσικά υλικά (π.χ. βαμβάκι, μετάξι), που επιτρέπουν στο σώμα σας να αναπνέει, δεν σας πιέζουν και δεν προκαλούν δυσφορία.
Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα, γιατί προκαλούν μεγαλύτερη εφίδρωση και δεν απορροφούν τον ιδρώτα και κλειδώστε για λίγους μήνες στην ντουλάπα σας τα αγαπημένα σας μαύρα και σκουρόχρωμα ρούχα, γιατί απορροφούν την ακτινοβολία και ανεβάζουν έτσι τη θερμοκρασία του σώματος.
Πηγή: healthmag.gr