«Πολύ κακό για το τίποτα» φαίνεται πως αποδεικνύεται η όλη η ιστορία με το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι 26,9%. Η επιβολή εισφοράς 20% και 6,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών για τον κλάδο της κύριας σύνταξης και της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης την οποία πρότεινε το Υπ. Εργασίας τον Γενάρη του 2016 και θέσπισε τελικά το Μάη του ίδιου έτους (για να ισχύσει από 1.1.2017) απασχόλησε όσο κανένα άλλο μέτωπο του νέου Ασφαλιστικού την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η σύνδεση διαδικασιών είσπραξης εισφορών -φόρων πελαγοδρομεί, η 2η αξιολόγηση καταργεί εκπτώσεις – εξαιρέσεις ενώ αυξάνονται τα χρέη των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ.
Η κυβέρνηση υπεράσπισε το διπλό χαράτσι του 26,9% κόντρα στις πολύμηνες κινητοποιήσεις των επιστημόνων (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων) αλλά και των αγροτών.
Παρόλα αυτά, έδωσε εκπτώσεις στους επιστήμονες (π.χ. έως 50% σε όσους δηλώνουν εισόδημα έως 58.000 ευρώ) και στους αγρότες (σταδιακή μετάβαση στο 20% και στο 6,9%), ενώ εξαίρεσε μερίδα των επαγγελματιών.
Ωστόσο όχι μόνο οι εκπτώσεις και οι εξαιρέσεις, αλλά και το ίδιο το διπλό αυτό ασφαλιστικό «χαράτσι» έχει υπονομευτεί από την πολιτική της κυβέρνησης, τα προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης αλλά και τους ρυθμούς της εφαρμογής του ίδιου του νόμου Κατρούγκαλου.
- Πρώτα απ’ όλα το ίδιο το διπλό ασφαλιστικό «χαράτσι» ενδέχεται να μην εφαρμοστεί από 1.1.2017. Και αυτό γιατί η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης υπό τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), και η σύνδεση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και εισφορών «τρέχουν» με υπερβολικά αργούς ρυθμούς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31.12.2016.
- Το συμπληρωματικό Μνημόνιο προβλέπει πως οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες πρέπει να υπαχθούν στο συντελεστή 6,9% όσον αφορά την εισφορά που θα καταβάλλουν από 1.1.2017 υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Έτσι επίκειται ανάκληση των εκπτώσεων που θα ίσχυαν για τους νέους ελεύθερους επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι και άλλοι πτυχιούχοι εγγεγραμμένοι στα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια) και τους αγρότες. Με βάση τις εκπτώσεις αυτές οι αγρότες θα κατέβαλαν υπέρ ΕΟΠΥΥ 4,73% το 2017 και 5,84% το 2018 επί του δηλωθέντος εισοδήματός τους (και όχι 6,95%). Αντίστοιχα, οι νέοι επιστήμονες 4,75% για τα πρώτα 2 χρόνια της ασφάλισής τους και 5,91% για τα επόμενα τρία χρόνια.
Επίσης, πρέπει να υπαχθούν από 1.1.2017 στο συντελεστή 20% (που ισχύει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ) και όχι στο 14% (που ισχύει για τον ΟΓΑ) οι ιδιοκτήτες τουριστικές επιχειρήσεις σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων.
Η μεγαλύτερη ασφαλιστική επιβάρυνση των παραπάνω κατηγοριών δεν προκύπτει μόνο από τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο, αλλά και από την… οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και του ΕΟΠΥΥ. Στο 7μηνο του 2016, ο ΟΑΕΕ είχε 5%-6% λιγότερα έσοδα από εισφορές, ενώ τα χρέη συνολικά των συνταξιοδοτικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2016 έναντι 1,8 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2016.