Οι μεγάλες ανισότητες στην κάλυψη των αναγκών της στοματικής Υγείας ωθούν τον ΠΟΥ να δώσει προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα και να καταστρώσει οδικούς χάρτες που θα εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα σε μικρούς και μεγάλους.
της Αλεξίας Σβώλου
Οι ασθένειες της στοματικής κοιλότητας είναι οι πιο συχνές μη μεταδοτικές παθήσεις και παγκοσμίως αφορούν μια τεράστια «δεξαμενή» ασθενών που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σχεδόν ένας στους δύο ανθρώπους διεθνώς πλήττεται από παθήσεις όπως η τερηδόνα, η αιμορραγία των ούλων η περιοδοντίτιδα, η οδοντική πλάκα κτλ.
Η στοματική υγεία παγκοσμίως υποτιμάται και περιορίζεται από πολύ κόσμο ως οδοντική υγεία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προεκτάσεις τους. Οι ασθένειες της στοματικής κοιλότητας περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα, από την τερηδόνα, τις ασθένειες των ούλων και την απώλεια δοντιών μέχρι τον καρκίνο της κεφαλής και τραχήλου (λαιμού) και επηρεάζουν την μάσηση, την επαρκή σίτιση, την αναπνοή, την δομή των οστών του προσώπου, την ομιλία, την αρμονία των χαρακτηριστικών, την ψυχική υγεία, την αυτοπεποίθηση, ολόκληρο το είναι μας.
«Παρότι η στοματική υγεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην συνολική ευεξία κάθε ατόμου, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη», επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά ονάχα τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά όλους μας καθώς οι οδοντιατρικές θεραπείες δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία και το κόστος είναι μεγάλο. Ενδεικτικά, στην Αυστραλία η επίσκεψη στον οδοντίατρο κοστίζει 400 δολάρια, ενώ στην πατρίδα μας αν επιθυμείς να βάλεις εμφυτεύματα πρέπει να πληρώσεις πάνω από 12.000-15.000 ευρώ, ποσά που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Πρόσφατα στην πατρίδα μας υπήρξε η για πρώτη φορά η ενίσχυση της οδοντιατρικής φροντίδας των παιδιών με την έκδοση άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας 40€ (dentist pass) για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας της προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας που φυσικά δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της στοματικής υγείας των νηπίων, των παιδιών και των εφήβων συνολικά. Επιπλέον δυστυχώς ακόμα και στην εποχή μας πολλοί γονείς εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα ότι η οδοντιατρική φροντίδα ξεκινά με τα μόνιμα δόντια, με συνέπεια να παραμελείται η στοματική υγεία στα χρόνια των νεογιλών δοντιών. Έτσι δημιουργούνται προβλήματα που «τα κληρονομούν» μετά και τα μόνιμα δόντια.