Παρόλο που το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής μειώνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ωστόσο παραμένουν πολλές ανισότητες όσον αφορά την απασχόληση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους κ.ο.κ. που βιώνουν οι γυναίκες.
Σύμφωνα με το δείκτη Gender Equality Index της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα μας η ισότητα έχει επιτευχθεί σε ποσοστό 58,3% συνολικά σε σχέση με το μέσο όρο των κρατών μελών που ανέρχεται στο 70,2%. Ειδικότερα στην εργασία υπολογίζεται ότι ίσοι όροι εργασίας ισχύουν για το 68% των γυναικών, στην πρόσβαση σε οικονομικές πηγές και τις οικονομικές συνθήκες ο δείκτης ισότητας φτάνει το 71,7%, στον τομέα της γνώσης είναι στο 57,3% και στην πρόσβαση σε θέσεις εξουσίας στο 30,4%.
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου, το δικό τους μήνυμα για την ισότητα των φύλων στέλνουν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική αγορά σε κομβικούς ρόλους και εκπροσωπούν φορείς και εταιρείες.
Ημέρα της Γυναίκας: Τα πραγματικά δεδομένα εφαλτήριο για ένα καλύτερο μέλλον
Δώρα Αποστολοπούλου, General Manager, Special Risk Solutions Group of Companies (SRS)
Η ημέρα της Γυναίκας θα έπρεπε κάθε χρόνο να είναι μία ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή για να διαπιστώνουμε πόσο καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στην ισότητα των δύο φύλων στην πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση σε ανώτερες θέσεις στην εργασία, σε ίσες αποδοχές, και σε τόσα άλλα.
Δυστυχώς τα στοιχεία δείχνουν πολύ μικρή βελτίωση, και σε μερικούς τομείς ακόμη και επιδείνωση της κατάστασης. Τι φταίει άραγε και ακόμη συζητάμε για το πόσο λίγες είναι οι γυναίκες στα σημεία και στους χώρους που λαμβάνονται αποφάσεις; Τι φταίει που οι γυναικοκτονίες αυξάνονται στην χώρα μας; Ποιος φταίει που η κοινωνία μας συντηρητικοποιείται ραγδαία και δεν θυμίζει σε τίποτε τα όνειρα που κάναμε στη δεκαετία του 1980 διαβάζοντας Σιμόν ντε Μποβουάρ;
Το «κατεστημένο»; Αληθές, αν και βολικά αφηρημένο. Αλλά υπάρχουν τρόποι να γίνει πρόοδος γρήγορα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποφασίσουμε οι ίδιες οι γυναίκες την αξία μας. Η αυτοθυματοποίησή μας («φταίνε οι άλλοι») είναι εργαλείο στα χέρια όσων μας καταπιέζουν. Ποια είναι λοιπόν η χρυσή οδηγία;
Στείλε το βιογραφικό για τη θέση που νομίζεις ότι δεν είσαι αρκετή. Υποστήριξε την άλλη γυναίκα συνάδελφο με όλη σου την καρδιά και τη δύναμη- το «κατεστημένο» προσπαθεί πάντα να μας χωρίζει για να νικάει. Σήκωσε τη φωνή σου όταν βλέπεις την αδικία στον χώρο εργασίας αλλά και στον κοινωνικό σου κύκλο. Ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν παίρνεις τον ίδιο μισθό με τους άνδρες συναδέλφους σου. Ζήτα προαγωγή. Μην παίρνεις απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας από φόβο και συνήθεια. Μεγάλωσε τα παιδιά σου αλλιώς. Φύγε από εκεί που δεν σε εκτιμούν, τώρα. Κάνε τον εαυτό σου δυσεύρετο και «ακριβό». Γίνε σπουδαία! Και έλα να δούμε όλες μαζί του χρόνου πάλι τα στατιστικά.
Πολυεπίπεδα προς όφελος της ασφαλιστικής αγοράς η ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών
Δήμητρα Λύχρου, Πρόεδρος ΕΕΑΕ
Ας δούμε πρώτα τη θέση της γυναίκας στον χώρο εργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Παρατηρούμε ότι διαφοροποιείται η παρουσία της ανάλογα με την βαθμίδα που βρίσκεται.
Γυναίκες στελεχώνουν Γραφεία Εταιρειών και ανελίσσονται μέχρι τις μεσαίες ή και ανώτερες διοικητικές θέσεις, και εκεί παραμένουν. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που καταλαμβάνουν ανώτατες θέσεις διοίκησης. Οι λόγοι πολλοί. Κοινωνικοί, οικογενειακοί, προκαταλήψεις και έλλειψη αναγκαίας στήριξης. Αυτό ισχύει και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όπου πράγματι βλέπουμε το γυναικείο στελεχιακό δυναμικό να κυριαρχεί οριζόντια, αλλά μόνο λίγες φωτεινές εξαιρέσεις να διοικούν με επάρκεια και επιτυχία εταιρείες.
Αντίθετα στον τομέα μας, δηλαδή στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση, όπου ο απαιτούμενος χρόνος ενασχόλησης είναι ελεύθερα ρυθμιζόμενος, βλέπουμε γυναίκες να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής ως ανεξάρτητες επιχειρηματίες, καθώς αναγνωρίζεται η ικανότητά τους να προσφέρουν μία διαφορετική προοπτική και προσέγγιση στα θέματα, διαθέτοντας συναισθηματική νοημοσύνη και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο στην επικοινωνία.
Παρά την ικανοποιητική παρουσία όμως, υπάρχουν και τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο και να βοηθήσουν την γυναίκα επιχειρηματία στο έργο της.
Υπάρχουν στην ελληνική αγορά ακόμα διαφορετικές και άδικες προσεγγίσεις, όπως η ανισότητα στην πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους και στην υποστήριξη για την ίδρυση επιχειρήσεων από γυναίκες. Υπάρχει διαρκής και έντονη ανάγκη για εκπαίδευση και δικτυακούς πόρους.
Θεωρούμε ότι η γυναίκα, εφόσον διευκολυνθεί και στηριχθεί από την πολιτεία τότε θα μπορέσει να ξεδιπλώσει και τις πολύπλευρες δυνάμεις της, να δείξει εντονότερη και με αφοσίωση συμμετοχή, και να διαφοροποιήσει στο μέλλον την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς στο σύνολό της με νέα προϊόντα και υπηρεσίες.
Η προσέλκυση περισσότερου ανθρώπινου γυναικείου δυναμικού στον κλάδο θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις
Σοφία Σικοτάκη, Γενική Διευθύντρια Απόλλων
Το γυναικείο φύλο έχει άμεση σχέση με την ίδια της φύση της ασφαλιστικής αγοράς, τη διαχείριση ρίσκου και την προστασία. Η προσέλκυση περισσότερου ανθρώπινου γυναικείου δυναμικού στον κλάδο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, ωστόσο απαιτεί την κατάρρευση των στερεοτύπων και την δημιουργία ισότιμων ευκαιριών.
Έχοντας διαγράψει πορεία ετών και ως γυναίκα και διευθύνων σύμβουλος, γνωρίζω ότι οι γυναίκες με ικανότητες θέλουν να έχουν ίσες ευκαιρίες, καλές συνθήκες ισορροπίας μεταξύ της δουλειάς τους και της επαγγελματικής τους ζωής, καθώς και περιβάλλοντα με κουλτούρα ανάπτυξης, χωρίς να τίθενται ανισομερώς εμπόδια στην ανέλιξή τους στην ιεραρχία μίας επιχείρησης.
Σημαντικά χαρακτηριστικά στοιχεία που τις διακρίνουν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μετεξέλιξή τους είναι η ενσυναίσθηση, το ομαδικό πνεύμα, οι επικοινωνιακές ικανότητες και το multitasking. Στοιχεία που εκ των πραγμάτων αναπτύσσουν στο πλαίσιο της οργάνωσης της οικίας και της οικογένειάς τους.
Στην Απόλλων παρέχουμε ίσες ευκαιρίες εξέλιξης και δημιουργούμε τις συνθήκες που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να δείξουν την αξία τους σαν επαγγελματίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι έχουμε γυναίκες ασφαλιστικές συμβούλους, που είναι και μέλη του MDRT, έχοντας καταφέρει να διακριθούν μέσα από το έργο τους.
“Οι γυναίκες, είτε διακριτικά είτε θορυβωδώς, ήταν πάντα τεράστια δύναμη στο πεπρωμένο του κόσμου”
Στέλλα Βικτωράτου, CEO τηςWE Insurance, μέλος ΔΣ ΕΕΑΕ
Σήμερα ο ρόλος της γυναίκας στο επιχειρείν είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό πολλοί κλάδοι παραμένουν ανδροκρατούμενοι.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε αναλογία 1 προς 4 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το “κενό” ανάμεσα στα δύο φύλα μεγεθύνεται κατά πολύ στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο δρόμος για τις γυναίκες επιχειρηματίες δεν είναι διάπλατα ανοιχτός. Απαιτεί προσωπική προσπάθεια και αλληλεγγύη από την οικογένεια. Αν υπάρχουν και τα δυο προχωράς σε ήρεμα νερά.
Ως μητέρα δύο κοριτσιών, σύζυγος, επιχειρηματίας, γυναίκα που συμμετέχει στα κοινά του κλάδου μας προερχόμενη από μητέρα και γιαγιά επιχειρηματίες, πιστεύω ότι με προσωπική σκληρή δουλειά μπορεί κάθε γυναίκα να γίνει μία σεβαστή δύναμη. Προτείνω στις γυναίκες να προχωρούν με αυτοπεποίθηση και μαχητικότητα, γνωρίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει φυλετικά χαρακτηριστικά, αλλά στηρίζεται στις 4 βασικές προϋποθέσεις : Όραμα, τόλμη, κόπο και ανθεκτικότητα.
Η συμπερίληψη της γυναίκας στον κόσμο των επιχειρήσεων έχει οφέλη για όλους. Η ποικιλία των απόψεων και η διαφορετικότητα των ιδεών που φέρνει η γυναίκα στο τραπέζι μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομία και βελτίωση στις επιχειρήσεις, ξεπερνώντας εμπόδια όπως η ανισότητα στις ευκαιρίες ανέλιξης και η έλλειψη υποστήριξης.
Εν τέλει, πιστεύω στη γυναίκα του σήμερα, στις δεξιότητές της, στη μόρφωσή της, στη θηλυκή της σκέψη που γεννά ιδέες και δίνει προστιθέμενη αξία στην πορεία των επιχειρήσεων. “Οι γυναίκες, είτε διακριτικά είτε θορυβωδώς, ήταν πάντα τεράστια δύναμη στο πεπρωμένο του κόσμου” (Eleanor Roosevelt).
Να κατανοήσουμε την αξία και τη μοναδικότητα των γυναικών
Φυτέα Χριστίνα, Συντονίστρια Ασφαλιστικών Πρακτόρων, Συνιδιοκτήτρια Ασφαλιστικού Γραφείου ΠΑΡΟΝ, ΓΓ. Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φίλων ΙΜΕ
Η ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να τιμήσουμε την σπουδαία συμβολή μας σε όλους τους τομείς της ζωής συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόκειται για μία ευκαιρία να αναδείξουμε τις επιτεύξεις των γυναικών, να κατανοήσουμε την διαφορετικότητα τους.
Παρά τη θετική εξέλιξη που παρατηρείται στην αναγνώριση του ισότιμου ρόλου των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον και στον επιχειρηματικό χώρο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες και προκαταλήψεις. Αντιλήψεις όπως η έλλειψη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, η ανάληψη ρίσκου, η οικογενειακή κατάσταση, και η ιδέα ότι είμαστε ευαίσθητες και συναισθηματικές επηρεάζουν τις αποφάσεις, την απόδοση, και την επιτυχία μας.
Κοιτώντας πίσω στον χρόνο, αντιμετώπισα μεγάλες προκλήσεις τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μου ζωή. Οι διαφορετικοί ρόλοι μου πολλές φορές συγκρούονται, δημιουργώντας ένα πιεστικό περιβάλλον και μια έντονη ανάγκη εξισορρόπησης χρόνου και ενέργειας.
Δραστηριοποιούμαι σε ένα απαιτητικό επαγγελματικό κλάδο αυτόν της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τα τελευταία 28 χρόνια. Είμαι Συντονίστρια Ασφαλιστικών πρακτόρων, συνιδιοκτήτρια επιχείρησης με έντονη δραστηριότητα στα κοινά και κάθε ημέρα διαπιστώνω την έντονη ανάγκη – ειδικά για τις γυναίκες- διαμόρφωσης ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος ποιοτικής εκπαίδευσης, προγραμμάτων επιμόρφωσης και εξέλιξης, σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, μηχανισμών ενημέρωσης όπου οι προβληματισμοί θα εκφράζονται ανοικτά.
Ένα περιβάλλον που θα προωθεί την ισοτιμία σε όλα τα επίπεδα, θα αναδεικνύει τις δεξιότητες των γυναικών και θα προσφέρει εργαλεία αντιμετώπισης κάθε ανησυχίας, φόβου και ανασφάλειας. Είναι υποχρέωσή μας, της πολιτείας, των φορέων, και κάθε ατόμου ξεχωριστά, να κατανοήσουμε την αξία και τη μοναδικότητα των γυναικών, προκειμένου να αυξήσουμε την συμμετοχή τους στον επαγγελματικό κόσμο και στην επιχειρηματικότητα. Η οικοδόμηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης προϋποθέτει την υγιή συνύπαρξη και συνεργασία των δύο φύλων, έτσι θα αφήσουμε θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία.
Οραματίζομαι ένα μέλλον ίσων ευκαιριών, ένα μέλλον ασφαλές όπου η κόρη μου δεν θα διστάσει στιγμή να διεκδικήσει, να ρισκάρει, να κατακτήσει, να συνεργαστεί και να προσφέρει. Οραματίζομαι ένα μέλλον ίσων ευκαιριών, όπου όλοι θα έχουν ισότιμη πρόσβαση στην καινοτομία, στην ανάπτυξη, και στην ευημερία!
Αναγκαία η έμπρακτη υποστήριξη μέσα από οργανωμένες δράσεις
Ευγενία Καφφετζή, Μanaging Partner Oxygen Risk Consulting Partners, ΣΕΜΑ
Όταν αναφερόμαστε στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα ορίζουμε τις Επιχειρήσεις που είτε διοικούνται είτε διαχειρίζονται από Γυναίκες.
Είναι γεγονός ότι η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διαθέτει στο δυναμικό της πολύ περισσότερες κυρίες από ότι σε άλλους κλάδους , με υψηλές δεξιότητες και είναι κοινή διαπίστωση ότι τα «θηλυκά χαρακτηριστικά» γίνονται όλο και πολυτιμότερα στην ασφαλιστική βιομηχανία. Όλο και περισσότερες γυναίκες κατακτούν καίριες θέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο, συμβάλλοντας στην τόνωση και την προώθηση της επιχειρηματικότητας .
Χαρακτηριστικά και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τους είναι η στοχοπροσηλωση , οι σημαντικές επικοινωνιακές δεξιότητες, η ανεξάντλητη επιμονή αλλά και ότι δεν φοβούνται να αναδείξουν τα ταλέντα ενώ δέχονται με μεγαλύτερη ευρύτητα την διαφορετικότητα .
Παρα ταύτα όμως το ποσοστό εκπροσώπησης σε Φορείς η Ανώτατες θέσεις σε Επιχειρήσεις παραμένει χαμηλός ακόμα . Σε αυτό εκτιμώ ότι, εκτός από τις εδραιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις ,παίζει μεγάλο ρόλο και ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες δεν συμμετέχουν ενεργά σε Οργανισμούς και Συνδέσμους που προωθούν την Δικτύωση αλλά και την διαρκή ενημέρωση για Καλές Πρακτικές , Διερεύνηση και Εκπαίδευση ). Όπως συχνά λέω περγαμηνές έχουμε, πτυχία έχουμε, τις δεξιότητες μας πρέπει συνεχώς να αναπτύσσουμε αλλά και να τις δείχνουμε.
Έχω την βεβαιότητα ότι μπορούμε να δούμε πολύ περισσότερες κυρίες να τολμούν στο Επιχειρείν, αρκεί φορείς και σύνδεσμοι να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξη τους μέσα από οργανωμένες δράσεις, εξέλιξη που θα συμβάλει καθοριστικά στην τόνωση και προώθηση της επιχειρηματικότητας όλων των συνδεδεμένων αγορών με την αγορά μας .
Δημιουργούμε μια ισχυρή κοινότητα
Ζουλινάκη Στέλλα, ιδρύτρια Feel Safe Insurance , ΓΓ της Europa Donna Hellas
Η δύναμη της γυναικείας αλληλεγγύης είναι ανεκτίμητη.
Σήμερα είναι μια “ξεχωριστή” μέρα για τη γυναίκα. Η ισότητα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα. Οι γυναίκες αγνωνίζονται για τα δικαιώματά τους και δημιούργούν ευκαιρίες.
Όταν στηρίζουμε και εμπνέουμε η μία την άλλη, δημιουργούμε μια ισχυρή κοινότητα που κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να μας σταματήσει.