Η ασφαλιστική αγορά σε διεθνές επίπεδο βρίσκεται σε έναν ψηφιακό “αναβρασμό”. Υιοθετεί νέες τεχνολογίες και αναζητά ιδέες και εφαρμογές που θα ενισχύσουν ποιοτικά το επίπεδο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του πελάτη.
Σύμφωνα με έρευνα της Grand and View Research το 2022 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ασφαλιστικών τεχνολογιών φτάνει τα 5,45 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και υπολογίζεται ότι την επόμενη επταετία η ανάπτυξη στο συγκεκριμένο τομέα θα “τρέξει” με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 52,7%.
Ο αυξανόμενος αριθμός ασφαλιστικών απαιτήσεων παγκοσμίως είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επιτάσσουν την ανάπτυξη της αγοράς και οδηγούν τις ασφαλιστικές εταιρείες στην επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την κατανόηση των αναγκών των πελατών και για τη βελτίωση των προσφορών τους με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την EIS Group, μια εταιρεία λογισμικού, το 59% των ασφαλιστικών εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αύξησαν τις επενδύσεις τους στην ψηφιακή υποδομή το 2021.
Τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία blockchain, όπως η εξοικονόμηση κόστους, οι ταχύτερες πληρωμές και ο μετριασμός της απάτης, αυξάνουν την ζήτηση της εν λόγω τεχνολογίας από ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως. Η τεχνολογία Blockchain χρησιμοποιείται σε ασφαλιστικές εταιρείες για εφαρμογές όπως το Know Your Customer (KYC), διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML), χειρισμό αξιώσεων και δημιουργία μοντέλων peer-to-peer.
Αρκετές εταιρείες insurtech συνάπτουν συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες για να προσφέρουν λύσεις βασισμένες στην τεχνολογία blockchain. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2020, η Amodo, μια εταιρεία ασφαλιστικών τεχνολογιών, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Galileo Platforms Limited, μια εταιρεία τεχνολογίας. Μέσω αυτής της συνεργασίας, οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν τεχνολογίες blockchain για να βοηθήσουν τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν νέες ασφαλιστικές λύσεις και να μεταμορφώσουν την εμπειρία των πελατών τους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται ολοένα και περισσότερο πληρωμές που βασίζονται σε κρυπτονομίσματα. Για παράδειγμα, τον Δεκέμβριο του 2021, η Metromile, μια ασφαλιστική εταιρεία αυτοκινήτων, ανακοίνωσε το σχέδιό της να επιτρέψει στους ασφαλισμένους να πληρώνουν ασφάλιστρα και να διεκδικούν πληρωμές χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα. Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να βοηθήσει την εταιρεία να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.
Επιπλέον, τον Ιούνιο του 2021, η Universal Fire & Casualty Insurance Company επικεντρώθηκε στην προσφορά παραδοσιακής ασφάλισης περιουσίας και ατυχημάτων σε μικρές επιχειρήσεις, άρχισε να δέχεται κρυπτονομίσματα για πληρωμές ασφαλίστρων. Αυτή η τάση αναμένεται να ευνοήσει την ανάπτυξη της αγοράς ασφαλιστικών τεχνολογιών. Η ζήτηση για ασφάλιση κατ’ απαίτηση αυξάνεται μεταξύ των καταναλωτών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αγοράζουν ασφαλιστική κάλυψη στα smartphone τους όποτε τους βολεύει. Οι επιχειρήσεις στον ασφαλιστικό χώρο κατ’ απαίτηση χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο καινοτόμες τεχνολογίες όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και η προγνωστική συντήρηση για να ανακαλύψουν εκ νέου τον τρόπο με τον οποίο αναλαμβάνονται, δημιουργούνται και διανέμονται τα ασφαλιστικά προϊόντα κατ’ απαίτηση.
Στη Β. Αμερική το 36% του κλάδου
Η Βόρεια Αμερική κυριάρχησε στην αγορά για την τεχνολογία insurtech το 2022 και αντιπροσώπευε περισσότερο από 36,0% μερίδιο των παγκόσμιων εσόδων. Η περιοχή παρουσιάζει αυξημένη υιοθέτηση λύσεων insurtech λόγω της αυξανόμενης δαπάνης των πελατών για προϊόντα που σχετίζονται με τις ασφάλειες. Επιπλέον, αυτές οι λύσεις προσφέρουν προσαρμόσιμα και ευέλικτα σχέδια για ασφάλιση περιουσίας και υγείας. Ο αυξανόμενος αριθμός startups insurtech σε όλη την περιοχή οδηγεί επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς στην περιοχή. Η Ασία-Ειρηνικός αναμένεται να αναδειχθεί ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιφερειακή αγορά κατά την περίοδο πρόβλεψης. Η περιοχή αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη λόγω της παρουσίας πολυάριθμων αναδυόμενων οικονομιών και χρηματοοικονομικών κόμβων στη Σιγκαπούρη, την Ινδία και το Χονγκ Κονγκ. Οι πάροχοι ασφαλιστικών υπηρεσιών στην περιοχή στοχεύουν να προσφέρουν οικονομικά προγράμματα ασφαλίστρων. Η αυξανόμενη διείσδυση των smartphone σε όλες τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού αναμένεται επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς.