Το 2008 υπήρξε γαλλο-γερμανική μάχη για την απόκτηση της Αγροτικής Ασφαλιστικής που και τότε βρισκότανε σε επίσημη διαδικασία πώλησης, με επικράτηση των Γάλλων. Συγκεκριμένα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2008, Ergo και Groupama είχαν επιλεγεί από την τότε Διοίκηση Μηλιάκου από τους τέσσερις που είχαν καταθέσει εκδήλωση ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων βέβαια ήταν και η Commercial Value για να μην ξεχνιόμαστε. Μετά από νέες επαφές, διαπραγματεύσεις και δεσμευτικές προσφορές, μεταξύ των δύο επιλέχθηκε το φθινόπωρο η Groupama. Και ενώ όλα βάδιζαν αποφασιστικά προς την πώληση, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων (ποιοι θυμούνται το κλείσιμο της Συγγρού;) και η ξεκάθαρη υποστήριξή τους από την τότε αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) ματαίωσε την πώληση. Ποτέ δεν ειπώθηκε αυτό, αλλά η ολιγόλογη ανακοίνωση της Διοίκησης της Αγροτικής Τράπεζας παραμονή Χριστουγέννων του 2008, σταμάτησε οριστικά τις διαδικασίες:
“H ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν, χωρίς επιτυχία, οι διαπραγματεύσεις με τη GROUPAMA ως προτιμητέου επενδυτή για το θέμα της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.
Η στρατηγική της Τράπεζας ως βασικού μετόχου για την Εταιρία θα επανεξεταστεί εν ευθέτω χρόνω και παράλληλα θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη της Εταιρίας και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της.”
Σήμερα, ούτε Αγροτική Τράπεζα υπάρχει, ούτε αντίδραση των εργαζομένων για την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής, ούτε διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς, εντός πολύ μικρού διαστήματος η πώληση θα ολοκληρωθεί. Σε ποιόν όμως;
Είπαμε ότι το 2008 η μάχη ήταν γαλλο-γερμανική. Σήμερα είναι γερμανο-γερμανική! Πως προέκυψε όμως; Το ενδιαφέρον της Allianz ουδέποτε είχε δημοσιοποιηθεί. Αντίθετα, το ενδιαφέρον της Ergo από το 2008 μέχρι σήμερα παρέμεινε ζεστό, άλλοτε βέβαια πιο έντονα και άλλοτε λιγότερο. Οι συνομιλίες και οι επαφές όμως από τις αρχές του 2014 και η απουσία άλλου ουσιαστικού διεκδικητή προοιώνιζαν την ευτυχή κατάληξη του deal. Όταν μάλιστα ήρθε τον περασμένο μήνα και το κλιμάκιο της Munich Re και επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας για τους εις βάθος τελικούς ελέγχους και για τις τελικές επαφές, η μεταβίβαση θεωρήθηκε δεδομένη.
Στο πλαίσιο αυτό έγιναν «φύλλο και φτερό» όλες οι Διευθύνσεις της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όλα πήγαν καλά, εκτός μιας Διεύθυνσης. Εκεί λοιπόν βρέθηκαν δεκάδες αγωγές (που δεν είχαν σχέση με την ασφαλιστική δραστηριότητα της εταιρείας, δεν αφορούσαν δηλαδή σε θέματα ασφαλίσεων και αποζημιώσεων), ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, για τις οποίες δεν υπήρχε η παραμικρή πρόβλεψη. Ήταν αγωγές που αν τις κέρδιζαν οι ενάγοντες (στο μέλλον) θα έπρεπε να καταβληθούν τα ποσά σε βάρος των αποτελεσμάτων της τότε χρήσης (και των τότε μετόχων) και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε στους ισολογισμούς των προηγούμενων ετών. Το θέμα ήταν τόσο μεγάλο και πιθανώς η εκτίμηση των ελεγκτών της Munich Re να ήταν ότι πιθανότατα θα επιδικαζότανε στο μέλλον αρκετά μεγάλα ποσά εις βάρος της εταιρείας, που το deal «πάγωσε» μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα ή να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ξαφνικά (για μας τους… αδαείς) εμφανίστηκε ως ενδιαφερόμενη η άλλη μεγάλη γερμανική εταιρεία, η Allianz. Είναι παράξενο που οι δύο γερμανικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την ίδια εξαγορά στην Ελλάδα. Συνήθως, δεν βρίσκονται αντιμέτωπες σε τέτοια γεγονότα, σε τοπικό επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε αν η Ergo δήλωσε “απόσυρση ενδιαφέροντος” τόσο γρήγορα, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τα στελέχη της Ergo δεν έχουν χάσει το ενδιαφέρον της για την Αγροτική Ασφαλιστική και μάλλον είναι “ενοχλημένα”. Αντίθετα, το ενδιαφέρον της Allianz εκδηλώθηκε απευθείας από την Γερμανία, με …διευρυμένη υποστήριξη και αναμένονται άμεσες εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει αιφνίδια ανατροπή καταστάσεων την τελευταία στιγμή (όπως τότε, το 2008), η 34χρονη Αγροτική Ασφαλιστική θα βρεθεί οριστικά σε γερμανικά χέρια.