Τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξε σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα υγείας, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο βιώσαμε μέσα από την πανδημία μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που συντέλεσε στο να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την πρόληψη ασθενειών και γενικότερα για την προστασία της υγείας.
Ο τομέας του tele-health και των wearable συσκευών αποδείχτηκε σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικός για τη ζωή και την πορεία της υγείας ασθενών σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι επομένως τυχαίο που η ανάπτυξη των εν λόγω αγορών αναμένεται να είναι ραγδαία τα επόμενα χρόνια.
Η τηλε-ιατρική αξιοποιεί την ιατρική γνώση με την τεχνολογία πληροφοριών και καινοτόμα εργαλεία με στόχο όχι να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ιατρική, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα. Ας φανταστούμε για παράδειγμα έναν διαβητικό νέο σε μία απομακρυσμένη περιοχή που έχει ένα μικρό “patch”, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του και μπορεί ακόμα και να κάνει έγχυση φαρμάκου αν χρειαστεί, ή έναν υπερήλικα που πάσχει από καρδιακή πάθηση και φορά ένα smartwatch που ενημερώνει γιατρό και οικείους σε περίπτωση που χρειάζεται βοήθεια. Επίσης, εκατομμύρια υγιείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν wearable συσκευές με στόχο την πρόληψη και την ευζωία. Μετρούν καρδιακούς παλμούς και τη σωματική τους δραστηριότητα. Για αυτό και τα wearables έχουν αξιοποιηθεί σε όλο τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό και από ασφαλιστικές εταιρίες που βοηθούν τους ασφαλισμένους να θέσουν στόχους υγείας και να τους πετύχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Fnfresearch τα έσοδα των υπηρεσιών υγείας μέσω έξυπνων συσκευών αναμένεται από 41,01 δισ. δολάρια το 2021, να φτάσουν τα 224,87 δισ. δολάρια μέχρι το 2030, δηλαδή να αυξηθούν κατά 550% μέσα σε μία 9ετία.
Επίσης, βάσει έρευνας της Deloitte η αγορά των συσκευών τύπου wearables υπολογίζεται ότι από τα 30 δισ. δολάρια που ανήλθε το 2018 μέσα σε μια δεκαετία, το 2028 θα προσεγγίσει τα 101 δισ. δολάρια, ενώ μέχρι το 2024 περισσότερες από 440 δισ. έξυπνες φορητές συσκευές θα χρησιμοποιούνται διεθνώς.
Κλάδος της τηλε-ιατρικής που σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη την περίοδο της πανδημίας, λόγω και της ιδιαιτερότητας των συνθηκών και της απομόνωσης των ανθρώπων, είναι οι υπηρεσίες που αφορούν στην ψυχική υγεία. Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της έρευνας η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς από 203 εκατ. δολάρια που δαπάνησαν το 2019 οι καταναλωτές διεθνώς για applications ψυχικής υγείας, το 2022 το ποσό της δαπάνης έφτασε τα 491 εκατ. δολάρια.