Η ανάγκη αναμόρφωσης του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, με παρεμβάσεις που θα απελευθερώσουν τη δυναμική του κλάδου, θα ενισχύσουν τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των πολιτών, θα αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές και θα δώσουν πρόσβαση σε καινοτόμες υπηρεσίες και θεραπείες υψηλού επιπέδου στον Έλληνα, είναι σήμερα περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
του Κώστα Κουγιουμουτζή, Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της NN Hellas (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing 2024 – Αφιέρωμα Κλάδος Υγείας)
Τα επίσημα στοιχεία που καταγράφονται, δείχνουν ότι στη χώρα μας οι άμεσες πληρωμές που κάνουν οι πολίτες για να καλύψουν ανάγκες υγείας είναι από τις πιο υψηλές στην ΕΕ, αποτελώντας μάλιστα το 33% των συνολικών κεφαλαίων που κατευθύνονται στην Υγεία. Η Ελλάδα κατατάσσεται 7η στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού που οι πολίτες – και ειδικότερα οι οικονομικά ασθενέστεροι – δαπανούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας (4,6% στην Ελλάδα όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3,3%). Οι δημόσιες δαπάνες αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης (62%) αλλά είναι σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου το ποσοστό τους είναι στο 81%. Επιπρόσθετα, σημαντικό δείκτη της ποιότητας της υγείας των πολιτών, καθώς και της πρόσβασής τους σε δομές Υγείας, αποτελεί το ποσοστό των αναφερόμενων μη ικανοποιούμενων αναγκών για ιατρική περίθαλψη, που κυμαίνεται στο 9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (2,2%).
Η συντονισμένη προσπάθεια που επιχειρείται από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μοντέλου Υγείας που θα παρέχει τις βέλτιστες δυνατές πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες, μέσω και της αξιοποίησης συνεργιών, βρίσκει αρωγό της την ασφαλιστική αγορά.
Παράμετροι για τη δημιουργία ενός αναμορφωμένου και αποδοτικού μοντέλου Υγείας:
- Κινητοποίηση των πολιτών ώστε να φροντίσουν για τη συμπληρωματική κάλυψη της υγείας τους μέσα από προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό κυρίως με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, αυτή τη στιγμή στα Συμβόλαια Υγείας ο φόρος είναι 15%, ενώ στις ιδιωτικές κλινικές, 24%.
- Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση, αφενός της αναβάθμισης υποδομών και ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού και αφετέρου, της ενίσχυσης και εύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού.
- Ψηφιοποίηση διαδικασιών που θα οδηγήσει σε περισσότερα δεδομένα στον τομέα της Υγείας, μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε την εμπειρία του πολίτη.
Εν κατακλείδι, ο κλάδος της Υγείας στη χώρα μας έχει σημαντικές προοπτικές και για να τις αξιοποιήσει, θα πρέπει να λάβει υπόψη τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Η τάση της μακροζωίας, την οποία έχουν σε μεγάλο βαθμό δημιουργήσει οι τεχνολογικές εξελίξεις, απαιτεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να επανεξετάσουν τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και πρόληψης. Ένας αυξανόμενος πληθυσμός μεγαλύτερης ηλικίας δημιουργεί αναπόφευκτα νέες ανάγκες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού να αναζητά τρόπους διατήρησης μιας καλής υγείας, σωματικής και ψυχικής, έτσι ώστε να παραμένει δραστήριος. Επιπλέον, τα big data αναμένεται να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της – ψηφιακής στο μέλλον – υγείας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λυθούν άμεσα τόσο το ζήτημα των σημείων συλλογής τους, όσο και αυτό της δευτερογενούς επεξεργασίας τους.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές πως, τα νέα δεδομένα και οι ανάγκες της ζωής μας σήμερα, απαιτούν – μεταξύ άλλων – την προσαρμογή όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε αυτά αλλά και την κρατική και ιδιωτική συνεργασία, πάντα προς όφελος των πολιτών.