Συνεχίζουν να παραμένουν «ορθάνοιχτα» όλα τα βασικά μέτωπα του νέου Ασφαλιστικού.
Αυτό επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Αν και αυτή η συνάντηση ήταν η 3η κατά σειρά από τότε που επανήλθαν οι θεσμοί στην Αθήνα, δεν έφερε κανένα απτό αποτέλεσμα.
Και αυτό γιατί χάσμα εξακολουθεί να χωρίζει τις δύο πλευρές στο ύψος της εθνικής σύνταξης, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης του μισθού από τη σύνταξη, το χρόνο του επαναϋπολογισμού των συντάξεων και τις εισφορές κύριας ασφάλισης.
Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης–θεσμών δεν εντοπίζονται μόνο στην «ποιότητα» των παραπάνω μεταρρυθμίσεων αλλά και στο «ποσοτικό» αποτέλεσμα το οποίο θα μπορούσαν να φέρουν στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Οι θεσμοί πιέζουν για μέτρα άμεσης απόδοσης φέτος τα οποία δεν μπορούν παρά να προβλέπουν περικοπές στις συντάξεις. Οι πρώτες… επιλαχούσες προς περικοπή συντάξεις είναι οι επικουρικές, μιας και το ίδιο το Μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 προβλέπει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία . Το ΕΤΕΑ, προβλέπεται να έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ φέτος. Γι΄αυτό οι θεσμοί επιμένουν στον εκμηδενισμό του με περικοπές συντάξεων, ενώ απορρίπτουν κάθε αύξηση εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Αντίθετα, η κυβέρνηση –εν τον αποδέχεται το μνημονιακό όρο του εκμηδενισμού του ελλείμματος- προτείνει αύξηση των εισφορών και μία μικρότερη –σε σχέση με εκείνη που προτείνουν οι θεσμοί- μείωσης των επικουρικών συντάξεων.
Διαφωνία, όμως, υπάρχει και στα άλλα πιο «διαρθρωτικά» μέτρα του νέου Ασφαλιστικού τα οποία αφορούν –προς το παρόν- εκείνους τους ασφαλισμένους που θα βγουν στη σύνταξη μετά τη δημοσίευση του επικείμενου νόμου και έτσι έχουν μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Η κυβέρνηση προτείνει εθνική (κατώτατη) σύνταξη 384 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ενώ οι θεσμοί μάξιμουμ 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης. Οι θεσμοί προτείνουν χαμηλότερη κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν έως 25 χρόνια ασφάλισης, άμεσο επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων και καμία έκπτωση στην εισφορά 20%. Αντίθετα, η ελληνική πλευρά προτείνει υψηλότερη κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης, επαναϋπολογισμό των σημερινών συντάξεων έως το 2018 και εκπτώσεις στην εισφορά 20%.
Στη κοινωνική ασφάλιση πράγματι όλα παραμένουν ανοικτά.
Στην ιδιωτική ασφάλιση όλα έχουν κλείσει;
Και αν ναι, πάνε τα λεφτά 400.000 εξαπατημένων πελατών μας από ΑΣΠΙΣ και C.V. ;