Ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ πολιτείας, αντιπολίτευσης, εποπτείας και Ιδιωτικής Ασφάλισης πραγματοποιήθηκε στις 27/02 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
του Νίκου Μωράκη
Επίτιμοι καλεσμένοι και ομιλητές ο Πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος οι οποίοι εμφανώς διαβασμένοι για τα θέματα που απασχολούν την Ιδιωτική ασφάλιση τοποθετήθηκαν ο καθένας από τη δική του οπτική.
Ευχάριστη έκπληξη της εκδήλωσης στον παραδοσιακό κατά τα άλλα διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών της ασφαλιστικής αγοράς τα βίντεο παραγωγής της ΕΑΕΕ τα οποία πολύ έξυπνα αποτύπωσαν τόσο την άποψη του κόσμου για τις υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης όσο και τις εμπειρίες ασφαλισμένων πολιτών που εμπιστεύτηκαν το θεσμό και δικαιώθηκαν.
Πρόεδρος αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης
Πρώτος το λόγο είχε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στο συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στο ευαίσθητο θέμα των συντάξεων, στη βοήθεια που θα μπορούσε να παρέχει ο ιδιωτικός τομέας μέσω ΣΔΙΤ στο χώρο της υγείας αλλά και για το φορολογικό θέμα που απασχολεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και δη τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
Στο συνταξιοδοτικό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τη νέα πρόταση του κόμματός του, που θα παρουσιαστεί επίσημα πριν τις επόμενες εκλογές, και θα περιλαμβάνει ένα σύστημα τριών πυλώνων εμπνευσμένο από χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου:
- Ο πρώτος πυλώνας θα είναι κρατικός, υποχρεωτικός και θα ισχύει το αναδιανεμητικό σύστημα
- Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αλλά με την ελευθερία στον ασφαλισμένο να διαλέξει μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου φορέα
- Ο τρίτος πυλώνας θα είναι καθαρά ιδιωτικός, προαιρετικός και θα ισχύει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα
Στο θέμα της υγείας σημείωσε πως ο ελληνικός λαός έχει ωριμάσει πλέον στην ιδέα ότι δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από το κράτος. Πως η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πλέον επιτακτική για το συμφέρον όλων και ότι μετά από πολλά χρόνια έχει έρθει επιτέλους η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τους φόρους αυξάνοντας παράλληλα το σεβασμό απέναντι στον πολίτη.
Όσον αφορά τις φορολογικές- ασφαλιστικές εισφορές ο Πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε την αδικία που συντηρείται εις βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών – ασφαλιστικών διαμεσολαβητών καθώς είναι από τους λίγους επαγγελματίες που δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα:
“Σήμερα υποφέρετε και εσείς από τις ασφαλιστικές εισφορές που απομυζούν τα κέρδη σας. Ξέρω ότι αδικείστε αλλά δεν θέλω να νιώθετε έτσι. Είστε συνεπείς. Δεν θέλω η παραβατικότητα να θεωρείτε όρος επιβίωσης ή μαγκιά. Θα φροντίσουμε να μειώσουμε και τους φόρους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές έτσι ώστε να μη νιώθετε ότι σας κλέβουν αλλά και για να σας δώσουμε χώρο να μεγαλώσετε στη δουλειά σας”.
Το αντάλλαγμα
Ως αντάλλαγμα στις υποσχέσεις του, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών να βοηθήσουν για να δοθεί λύση σε θέματα όπως η ΑΣΠΙΣ αλλά και οι καθυστερήσεις στο επικουρικό κεφάλαιο. Ζήτησε από τις Ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να προστατεύουν τόσο τους ανθρώπους που εργάζονται στη συγκεκριμένη αγορά όσο και αυτούς που τους εμπιστεύονται αλλά και να επιλέγουν να επενδύουν τα χρήματά τους στη χώρα. “Κανονικά θα έπρεπε να χειρίζεστε 100 δισ. ευρώ σε επενδύσεις αντί για 13 δισ. ευρώ που χειρίζεστε σήμερα” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας
Στη συνέχεια το λόγο είχε ο Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλας ο οποίος αφού ζήτησε να αναγνωριστεί η επιτυχία της κυβέρνησής του για τη μικρή αλλά σημαντική ανάπτυξη που είδε η οικονομία το 2017 καθώς και για μια σειρά παραγόντων που επηρέασαν και επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό τοποθετήθηκε όσον αφορά την ιδιωτική ασφάλιση.
Ο κ. Πιτσιόρλας παραδέχτηκε ότι η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην κοινωνική ασφάλιση λειτουργώντας συμπληρωματικά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξεταστεί όλοι οι μηχανισμοί πρόληψης σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κόσμου. Παραδέχθηκε επίσης ότι και στην υγεία η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα με την ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να αποτελέσει ως ένα σημαντικό εργαλείο. Ένα κλειδί για άμεση ανάπτυξη αναγνωρίζοντας την ανάγκη να γίνουν κουβέντες πάνω στο θέμα.
Ο κ. Πιτσιόρλας δεν ήταν αρνητικός, ούτε φάνηκε προκατειλημμένος. Αντιθέτως αναγνώρισε την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης υπό προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις που θα μπορέσουν να στηθούν μόλις η χώρα καταφέρει μια “καθαρή έξοδο” όπως δήλωσε και ο ίδιος από τα μνημόνια. Μια έξοδος που θα τους δώσει την ικανότητα να αρχίσουν να αποφασίζουν χωρίς την εποπτεία των εταίρων. Να λειτουργούν αυτόνομα και με μεγαλύτερη ελευθερία.
Υποδιοικητής ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος
Ο κ. Μητράκος, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος μαζί με τη διεύθυνση της κ. Σεληνιωτάκη για την Ασφαλιστική αγορά μίλησε για θέματα που “καίνε” ακόμα πιο πολύ τόσο τις εταιρείες όσο και τη διαμεσολάβηση.
Ο Υποδιοικητής της ΤτΕ ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο νέο εποπτικό πλαίσιο του Solvency II όπου η επιτυχημένη εφαρμογή του από πλευράς Ασφαλιστικών εταιρειών, τόνισε, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη καθώς είναι η επιβεβαίωση προς τον κόσμο ότι οι εταιρείες είναι πλέον φερέγγυες. Και μπορεί ο ίδιος να χρησιμοποίησε τις εκθέσεις φερεγγυότητας ως τα πειστήρια προς τον κόσμο για την αξιοπιστία των εταιρειών – κάτι που λόγω της πολυπλοκότητάς τους και του όγκου τους είναι δύσκολο να αναγνωριστεί από τον κόσμο – αλλά η αρχή έγινε και τα στοιχεία υπάρχουν.
Ο κ. Μητράκος έθιξε επίσης το θέμα της νέας Οδηγίας για την Ασφαλιστική διανομή προϊόντων γνωστή και ως IDD. Για τη σημασία τους ο κόσμος να είναι περισσότερο και καλύτερα ενημερωμένος για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ιδιωτικής ασφάλισης και πως όλη αυτή η θεωρία θα αποτυπωθεί στην πράξη. Πως ο κόσμος θα μπορεί πλέον να επισκεφτεί το ενιαίο μητρώο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για να πιστοποιήσει ότι ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που έχει απέναντί του είναι πιστοποιημένος. Πώς θα ξέρει ο καταναλωτής πού να επιρρίψει ευθύνες όταν το προϊόν που εμπιστεύτηκε δεν ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του αλλά και πώς θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα αποφυγής των Ελλήνων να ασφαλιστούν σε κλάδους υποχρεωτικούς από το κράτος (βλέπε αστική ευθύνη οχήματος).
Το θέμα των ΕΠΥ
Όσον αφορά τις ΕΠΥ ο κ. Μητράκος ανέφερε ότι πλέον το θέμα έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και πως οι εποπτικές αρχές υπό την αιγίδα της EIOPA δουλεύουν ώστε να περιοριστεί η δράση τους ειδικά στις χώρες που έχουν αρχίσει και αποκτούν μεγάλα μερίδια αγοράς εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο πιο υγιείς όρους ανταγωνισμού. Μια περισσότερο αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εποπτικών αρχών των χωρών καταγωγής τέτοιον εταιρειών με τις εποπτικές αρχές των χωρών που ασκούν δραστηριότητα οι εν λόγω εταιρείες.
Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Δημήτρης Μαζαράκης
Ο κ. Μαζαράκης ως ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης και εκπρόσωπος της Ασφαλιστικής Αγοράς πήρε το λόγο τελευταίος μιλώντας και εκείνος για μια σειρά από πρωτοβουλίες τόσο της Ένωσης όσο και τις ΔΕΙΑ (μέσω της αυστηρής εποπτείας που ασκεί) με σκοπό ο κλάδος να γίνει … “δημιουργός λύσεων” στις ανάγκες του κόσμου.
Ένας κλάδος, που σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θυμίζει σε τίποτα τον Ασφαλιστικό κλάδο πριν 10 χρόνια. Το νέο εποπτικό πλαίσιο, οι νέοι κανόνες για τη φερεγγυότητα των εταιρειών, τα κεφάλαια που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις και εκμηδενίζουν την πιθανότητα νέων ατυχημάτων δείχνουν τη νέα τάξη πραγμάτων που εξασφαλίζουν στους ασφαλισμένους της αγοράς τη φερεγγυότητα που έχουν ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες της κρίσης.
“Οι πολίτες είναι θυμωμένοι. Κουρασμένοι από την κρίση. Δεν εμπιστεύονται κανέναν θεσμό. Δημόσιο & Ιδιωτικό.”
Ο Πρόεδρος της Ένωσης προέτρεψε τον κόσμο της ασφαλιστικής αγοράς να οικοδομήσουν μαζί τον κλάδο σε νέες βάσεις. Να ενισχύσουν την ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα. Να πάρουν την πρωτοβουλία, να κάνουν δημόσιο διάλογο με κάθε ενδιαφερόμενο μέρος. Είτε είναι πολιτικός είτε δημοσιογράφος είτε πολίτης. Να βγει μπροστά ο κλάδος. Είτε είναι σε θέματα υπό την ευθύνη του είτε όχι. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαζαράκης έθιξε:
- Υπόθεση ΑΣΠΙΣ: Ένα θέμα που δημιουργήθηκε λόγω του κακού εποπτικού μηχανισμού εκείνης της εποχής με αποτέλεσμα σήμερα να είναι εκτεθειμένος τόσο κόσμος και ταυτόχρονα να πλήττεται η αξιοπιστία του συνόλου της ασφαλιστικής αγοράς. Από πλευράς της Ένωσης στόχος είναι μέσα στο 2018 να βρεθεί μια καλή βιώσιμη και κοινά αποδεχτή λύση.
- Επικουρικό Κεφάλαιο: Ένωση και διοίκηση του ταμείου μαζί και με την ΤτΕ δουλεύουν προς τη λύση του προβλήματος. Μια λύση που είναι πολύ κοντά καθώς οι συζητήσεις με εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης αντίστοιχων χαρτοφυλακίων είναι σε προχωρημένο στάδιο με τους ίδιους να εκτιμούν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα έχει δρομολογηθεί.
- Ενιαίο Μητρώο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών: Έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές του χρόνου.
- Ενίσχυση θεσμού διαμεσολάβησης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ: Για να λύνονται άμεσα τυχόν διαφορές ασφαλισμένων με την ασφαλιστική τους εταιρεία.
- Κατάρτιση Δέσμης Δεικτών Υγείας: Σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ. Υπολογίζουν να είναι έτοιμο το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
- Επέκταση φιλικού διακανονισμού: Σε προχωρημένο στάδιο να ισχύει και για εταιρείες εκτός της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
- Κώδικας Δεοντολογίας εταιρειών Οδικής Βοήθειας: Δεσμευόμαστε στο να είμαστε δίπλα στους ασφαλισμένους μας με ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση.
“Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι περισσότερο φιλική, απλή & κατανοητή”
Πέρα από τα βασικά θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την Ένωση, ο κ. Μαζαράκης έχει αποφασίσει να λειτουργήσει πολυεπίπεδα εστιάζοντας παράλληλα την προσοχή του σε θέματα πρόληψης για τους πολίτες, οικοδόμησης της ασφαλιστικής συνείδησης αλλά και της καταπολέμησης του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Εκτός από αυτές τις κινήσεις θέλει να ενισχύσει τα επιχειρήματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών λειτουργώντας με αέρα εξωστρέφειας σε θέματα όπως η αναδιαμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας, η ενημέρωση των πολιτών για τον κίνδυνο απώλειας της περιουσίας τους από σεισμό σε μια από τις πιο σεισμογενής χώρες του κόσμου αλλά και στο συνταξιοδοτικό.
Κλάδος Υγείας
Πρώτα από όλα ριζική μεταμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Μαζαράκης θέλει να βάλει στο επίκεντρο τον πολίτη εκμεταλλευόμενοι αποτελεσματικά τους πόρους του συστήματος ενώ παράλληλα να γίνουν οι γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μετά από αυτό θεωρεί ο ίδιος απαραίτητο την καθολική εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων μαζί με την άρση των αντικινήτρων με μεγάλο μέρος της δημόσιας δαπάνης υγείας να μεταφερθεί στην ιδιωτική υγεία έτσι ώστε ο πολίτης να μη χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Τα αποτελέσματα αυτών των πρωτοβουλιών; Υψηλότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος, υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, καλύτερο έλεγχο του κόστους για τον πολίτη και το σημαντικότερο όλων πρόσβαση με αξιοπρέπεια σε υπηρεσίες υγείας.
Συνταξιοδοτικό
Όσο καθυστερεί το πρόβλημα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο για την κοινωνία και μεταφέρεται στις νέες γενιές. Ένα σύγχρονο μακροχρόνια σύστημα σύμφωνα με τον κ. Μαζαράκη πρέπει να στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:
- Υιοθέτηση συστήματος 3 πυλώνων.
- Ενοποίηση των φορέων του πρώτου πυλώνα για ταυτόχρονη αναδιοργάνωση των διαδικασιών τους με απλοποίηση και ομογενοποίηση των παροχών τους και με καλύτερη χρήση της τεχνολογίας.
- Φορολογικά κίνητρα ειδικά για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα του τρίτου πυλώνα και δημιουργία και λειτουργία μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα μελετά τις μακροοικονομικές και δημογραφικές εξελίξεις, θα εισηγείται και θα συμβουλεύει τη Βουλή και θα ενημερώνει τους πολίτες.
Σεισμός
Η πρόταση της Ένωσης βασίζεται σε μια απλή λογική. Η έκθεση των ανθρώπων σε πληγείσες περιοχές από σεισμό είναι φανερή. Παράλληλα οι αποζημιώσεις που παρέχει το κράτος είναι πενιχρές. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο καθολικής ασφάλισης για την περίπτωση του σεισμού. Ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει όλους τους πολίτες και κυρίως τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Ως ειδικοί σε τέτοια θέματα θέλουν να συνεργαστούν με όλους τους αρμόδιους φορείς και την πολιτεία βοηθώντας με την τεχνογνωσία τους στο σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής.
Συμπέρασμα
Κλείνοντας τον παρουσίαση των όσων ειπώθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΔΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος καταλήγουμε στις εξής διαπιστώσεις.
Όλοι οι ομιλητές απέφυγαν για πρώτη φορά να μιλήσουν με ξύλινα λόγια και λόγια του αέρα. Άλλοι περισσότερο άλλοι λιγότερο τοποθετήθηκαν στα θέματα που ενδιαφέρουν ή/και ταλαιπωρούν τον κλάδο και έδειξαν ότι από τις θέσεις ευθύνης τους είναι ενήμεροι και θα φροντίσουν για τη λύση τους. Επίσης, για πρώτη φορά δεν ακούσαμε πολλά “θα”. Μετρημένοι στα λόγια τους – περισσότερο οι πολιτικοί – έμειναν στη διαπίστωση των προβλημάτων. Ίσως – πιστεύουμε εμείς – επειδή δεν είναι ακόμα προεκλογική περίοδος.
Μια ακόμη διαπίστωση από μεριάς μας ήταν ότι για πρώτη φορά δεν αισθανθήκαμε τη στάση “οι κακοί ασφαλιστές που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να κερδοσκοπήσουν”.
Τόσο ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης όσο και ο Πρόεδρος της Αντιπολίτευσης συμφώνησαν πάνω από μια φορά στο γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά είναι η μόνη υγιής λύση στο συνταξιοδοτικό και την κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν έδειξαν να αδιαφορούν για τις προτάσεις της Ένωσης. Δεν ισχυρίστηκαν ότι μπορούν και μόνοι τους και το καλύτερο όλων έδειξαν να καταλαβαίνουν επιτέλους την υπεραξία και τη γνώση που διαθέτει η ασφαλιστική αγορά σε αυτά τα θέματα. Τέλος, αυτό που μας άρεσε από την εκδήλωση ήταν ο ευθύς λόγος του Προέδρου της Ένωσης.
1+1 κάνουν 2.
O Πρόεδρος εμφανίστηκε με agenda, αρίθμησε τα προβλήματα που υπάρχουν και ταυτόχρονα έδωσε λύσεις. Απευθύνθηκε στους πολιτικούς, εξήρε τη βοήθεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και έδειξε ότι πάνω στον έναν χρόνο Προεδρίας του έχει “πρόγραμμα”.