Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που αφορά την κύρωση από την Ελλάδα της κοινοτικής οδηγίας «Solvency ΙΙ» για την ιδιωτική ασφάλιση και την ενσωμάτωσή της στη νομοθεσία της χώρας.
Η συζήτηση, έγινε, στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και στις ερωτήσεις βουλευτών, απάντησαν εκπρόσωποι της Τραπέζης Ελλάδος και συνδικαλιστικών φορέων όπως οι κ.κ. Ι. Σεληνιωτάκη, Χατζηβασίλογλου, Χ. Παπαδόγιαννης, Μ. Αντωνάκη, Δ. Ζορμπάς. Απόντες, αν και είχαν κληθεί, ήταν οι εκπρόσωποι του ΣΕΜΑ κ.κ. Γ. Καραβίας και Γ. Κούμπας.
Πρώτος, πήρε το λόγο, ο κ. Παπαδόγιαννης εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, ο οποίος ζήτησε το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων, στις υπό εκκαθάριση εταιρείες, το οποίο στην υφιστάμενη νομοθεσία είχε προβλεφθεί και προστατευθεί, μετά και την προσθήκη των διατάξεων του 2003 και ισχύουν σήμερα, να συνεχίσει να υφίσταται. Χαρακτηριστικά είπε:
«Έχουμε ζητήσει μια τροποποίηση, ούτως ώστε οι εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν και να μεταβιβαστεί σε αυτές χαρτοφυλάκιο, να πρέπει να είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα, έτσι ώστε να προστατεύσουμε και τις θέσεις εργασίας από τη μια και τους ασφαλισμένους από την άλλη, για να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση, εταιρεία που δεν είναι εγκατεστημένη στην Ελλάδα, να αναλάβει χαρτοφυλάκιο, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Υπάρχει μια δεύτερη παρατήρηση όσον αφορά το άρθρο 44 που μιλάει για παροχή στοιχείων από την τράπεζα της Ελλάδος, προς διάφορους φορείς, όπως είναι το υπουργείο οικονομικών. Πιστεύουμε πως εκεί θα πρέπει να προστεθεί ότι η τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να δίνει στοιχεία και σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι το επικουρικό ταμείο του κλάδου.
Άλλωστε αυτό περιγράφεται και στο Ν.4331/15.
Εξάλλου, έχοντας τα πλήρη στοιχεία από την τράπεζα της Ελλάδος, θα βοηθηθεί και η ελεγκτική λειτουργία του επικουρικού ταμείου.
Υπάρχει το περίφημο άρθρο 166, που αλλάζει στην ουσία και καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και πρέπει να αποσυρθεί, δεν έχει εφαρμογή, και το γνωρίζετε.
Υπάρχει το άρθρο 229 που προβλέπει την αναστολή πληρωμών από τον εκκαθαριστή. Θεωρούμε πως αυτή η αναστολή πληρωμών δεν θα πρέπει να αφορά τους εργαζόμενους και τους έχοντες έμμισθες θέσεις εργασίας.
Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με το άρθρο 248 που μιλάει για τους εκκαθαριστές και την αλλαγή των υφιστάμενων εκκαθαριστών και εκεί θα πρέπει να τύχει από εσάς ιδιαίτερης προσοχής, με τις εκκαθαρίσεις που είναι εν εξελίξει, μη τυχόν και με την πρακτική αυτή έχουμε πρόσθετες καθυστερήσεις.
Το μεγάλο θέμα όμως της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων σε περίπτωση που υπάρχει αφερεγγυότητα από κάποια ασφαλιστική επιχείρηση!
Θα πω πως στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, προβλέπεται, οι απαιτήσεις ασφάλισης να έχουν προνομιακή μεταχείριση, να προηγούνται δηλαδή, όλων των υπολοίπων, στο σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας, και προβλέπεται η δημιουργία ενός υπομητρώου για τις εργατικές απαιτήσεις, όπως και τις φορολογικές απαιτήσεις του Δημοσίου και τις απαιτήσεις των κοινωνικών φορέων.
Θεωρούμε, πως εδώ η Οδηγία πρέπει να εφαρμοστεί όπως ακριβώς έχει, ώστε να υπάρξει πλήρης προσαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, στην ελληνική νομοθεσία, ώστε να μη φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο, όπου οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους.
Υπάρχει το άρθρο 248 όπου για τις υφιστάμενες εκκαθαρίσεις περιορίζονται οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στους τρεις μισθούς και μάξιμουμ ποσό τα € 1.000.
Θεωρούμε ότι και αυτό δεν μπορεί να έχει εφαρμογή γιατί στην ουσία μιλάει για την αφερεγγυότητα των ιδιοκτητών επιχειρήσεων και όχι στις διαδικασίες των εκκαθαρίσεων των επιχειρήσεων».
Ο κ. Ζορμπάς, Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου, ανεβαίνοντας στο βήμα είπε μεταξύ άλλων πως η οδηγία είναι στη σωστή κατεύθυνση, στη μεγίστη πλειοψηφία των διατάξεων αλλά αναρωτήθηκε ποιος θα πληρώνει τον αποζημιωθέντα. Χαρακτηριστικά είπε:
«Έχει ένα πρόβλημα ως προς εμάς. Υπάρχει μια δομική αλλαγή στον τρόπο που εξετάζονται οι εταιρείες. Μέχρι 31/12 οι εταιρείες είχαν ένα κεφάλαιο και όφειλαν να σχηματίζουν με βάση τα τεχνικά αποθέματα- υποχρεώσεις προς τρίτους, και μια ασφαλιστική τοποθέτηση.
Τι είναι η ασφαλιστική τοποθέτηση: Έπρεπε να εξαντικρίζουν αυτά τα τεχνικά αποθέματα με περιουσιακά στοιχεία τα οποία τα έθεταν στη διάθεση του Επόπτη!
Αυτό καταργείται, γιατί πλέον η φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου, της ευρωπαϊκής οδηγίας, είναι πως ποσοτικοποιούνται όλοι οι κίνδυνοι που αγγίζουν μια εταιρεία, βρίσκεται και η παρούσα αξία των κεφαλαίων, αυτά τα δύο εξαντικρίζονται και εφόσον καλύπτονται με τα κεφάλαια οι κίνδυνοι είναι εντάξει. Συνεπώς δεν υπάρχει ασφαλιστική τοποθέτηση.
Από αυτήν τη στιγμή όμως και μετά, δημιουργείται το εξής πρόβλημα.
Όταν κάποια στιγμή, πριν τι 31/12 έκλεινε κάποια εταιρεία, έσπαγε αυτή η περιουσία στα δύο, για τον κλάδο του αυτοκινήτου ερχόταν στο επικουρικό κεφάλαιο, και για τους λοιπούς κλάδους πήγαινε στην εκκαθάριση.
Τώρα όμως που δεν υπάρχει ασφαλιστική τοποθέτηση, σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 3 όλα στον εκκαθαριστή.
Και λέει το άρθρο πως αφού ο εκκαθαριστής παραλάβει όλες τις απαιτήσεις, δίνει στο επικουρικό κεφάλαιο να πληρώσει τους δικαιούχους.
Βεβαίως! Αλλά με τι να τους πληρώσουμε; Αφού τα χρήματα θα τα πάρει αυτός. Ενώ μέχρι τώρα τα παίρναμε εμείς. Ποτέ δεν έφταναν βέβαια… Εμείς είναι αδύνατον, με τον προϋπολογισμό που έχουμε που είναι από εισφορές, να καλύψουμε αυτό το κενό.
Προτείνουμε λοιπόν έναν ενδιάμεσο δρόμο που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Να λειτουργούμε με βάση της αρχής της αναλογικότητας που υπάρχει στην Ευρώπη, ως εγγυητικός οργανισμός μέχρι ενός ποσού, αλλά με τις εισφορές μας.
Και από εκεί και έπειτα, όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις να τις αναλαμβάνει ο εκκαθαριστής που παίρνει και την περιουσία.
Αυτή είναι η πρώτη δομική αλλαγή που προτείνουμε και έχει για εμάς τεράστια σημασία.
Αν δεν γίνει, εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε, και αύριο θα μεταφερθούμε στον κρατικό προϋπολογισμό, με το άνοιγμα μας που είναι 500 εκ. ευρώ!».
Διαβάστε εδώ τις ομιλίες και των υπολοίπων αντιπροσώπων του Ασφαλιστικού Κλάδου.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.