Σε μία εποχή που παράγονται με καταιγιστικό ρυθμό νέες τεχνολογίες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας, που η επιστήμη προοδεύει σε όλα τα επίπεδα, αναδύεται μία νέα πτυχή της Τεχνητής Νοημοσύνης που επηρεάζει καθοριστικά τις ανθρώπινες σχέσεις και την ψυχολογία μας: η εικονική συντροφικότητα. Η εικονική συντροφικότητα, η δημιουργία σχέσης μέσω υπολογιστών, ολογραμμάτων, chat bots δεν είναι επεισόδιο του Black Mirror, αλλά πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα είναι μία τάση που θα μεγεθυνθεί δημιουργώντας γύρω από αυτή ένα νέο πεδίο υπηρεσιών, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η διαχείριση κινδύνων.
της Βίκυς Γερασίμου (Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος Μαρτίου 2024)
Η Ισπανή καλλιτεχνιδα Alicia Framis ζει στην Ολλανδία με ένα ολόγραμμα που ονομάζεται AILex και έχει “τροφοδοτηθεί” με χαρακτηριστικά από προηγούμενες σχέσεις της. Επόμενος στόχος είναι ο γάμος τους. Κατά την ίδια “οι σύντροφοι και οι άνθρωποι με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι μια ευεργετική επιλογή για άτομα που έχουν ανάγκη από συντροφιά. Μπορούμε να πάρουμε δάνειο για να αγοράσουμε ένα νέο αυτοκίνητο και τώρα θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο για να αγοράσουμε έναν νέο σύντροφο”αναφέρει.
Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας είναι πολυεπίπεδη και με δεδομένο ότι είναι σε μία συνεχή εξέλιξη το που εφαρμόζεται η επιρροή της μεταβάλλεται συνεχώς. Παρόλο που οι θετικές εφαρμογές της ΑΙ είναι πολύπλευρες, ωστόσο εγείρονται πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι αναμφίβολα και το κατά πόσο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και να τεθούν νομικά όρια βάσει του τι ορίζουμε ως ηθικά σωστό.
Ghostbots
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται η δημιουργία εφαρμογών που δημιουργούν avatar ανθρώπων που έχουν πεθάνει και οι συγγενείς ή οι σύντροφοί τους επιθυμούν να συνεχίσουν να μιλούν με την ψηφιακή τους εκδοχή. Μία από αυτές τις πλατφόρμες είναι το HereAfter AI. “Πες γεια στον εικονικό σου εαυτό” αναφέρει η πλατφόρμα. “Για να μάθουν για εσένα οι αγαπημένοι σου θα πρέπει απλά να ρωτήσουν. Θα μπορούν να δουν φωτογραφίες σου και να ακούσουν απαντήσεις με τη δική σου φωνή”. Στους ιδρυτές της εταιρείας είναι ο James Vlachos o οποίος όταν ο πατέρας του διαγνώστηκε με καρκίνο συγκέντρωσε τις εμπειρίες του μέσα από διηγήσεις του και δημιούργησε το dadbot το οποίο εν συνεχεία ενσωματώθηκε στο HereAfter Ai.
Ζώντας με ένα ολόγραμμα
Ο Ιάπωνας Akihiko Kondo το 2018 παντρεύτηκε την Hatsune Miku, ωστόσο τίποτε σε αυτό το γάμο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραδοσιακό. Η Miku είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που έγινε κούκλα και ολόγραμμα. Μετά από μία δεκαετή σχέση ο Kondo αναφέρει ότι τον έσωσε από την κατάθλιψη, βρήκε την αγάπη και τη συντροφικότητα. Σύμφωνα με τους New York Times o Kondo είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους στην Ιαπωνία που έχουν κάνει άτυπους γάμους με φανταστικούς συντρόφους
Η Eva AI
Chatbots – σύντροφοι με τεχνητή νοημοσύνη όπως η Eva εξελίσσονται και βελτιώνονται συνεχώς όσον αφορά στο να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τι ακριβώς συμβαίνει ωστόσο με τα δεδομένα – χαρακτηριστικά με τα οποία τροφοδοτούνται και κατά πόσο διαιωνίζουν συμπεριφορές που βασίζονται σε σεξιστικές διακρίσεις είναι μεγάλη συζήτηση. “Έλεγξέ την όπως θέλεις. Συνδέσου με μία εικονική σύντροφο που σε ακούει, σου απαντάει και σε εκτιμά”. Αυτό αναφέρει η προωθητική ενέργεια για την εικονική βοηθό Eva.
Εκατομμύρια λήψεις και διαρροή δεδομένων
Ρεπορτάζ του euronews το Φλεβάρη του 2024 επισημαίνει γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύονται οι χρήστες του διαδικτύου ψηφιακούς φίλους και συντρόφους. Εφαρμογές όπως οι Replica AI, Chai ,Chat Bot & Soulmate και άλλες οκτώ εφαρμογές με περισσότερες από 100 εκατομμύρια λήψεις μόνο στο Google Play Store, “ενδέχεται να πωλούν ή να μοιράζονται τα προσωπικά σας δεδομένα τα οποία είναι κομμάτια κώδικα που συγκεντρώνουν πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή ή τα δεδομένα σας. Αυτοί οι ιχνηλάτες κοινοποιήθηκαν σε τρίτους, όπως το Facebook, συχνά για διαφημιστικούς σκοπούς. Διαπιστώθηκε ότι οι εφαρμογές είχαν κατά μέσο όρο 2.663 trackers ανά λεπτό. Η Mozilla διαπίστωσε επίσης ότι περισσότερες από τις μισές εφαρμογές δεν θα σας επιτρέψουν να διαγράψετε τα δεδομένα σας και έχουν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης”.
Σε ένα email στο Euronews Next, ένας εκπρόσωπος της Replika είπε: «Η Replika δεν έχει πουλήσει ποτέ δεδομένα χρηστών. Η μόνη χρήση των δεδομένων έχει σαν στόχο την βελτίωση των συνομιλιών.” Το Euronews Next επικοινώνησε με τις άλλες 10 εταιρείες και τη μητρική εταιρεία Meta του Facebook για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Πηγές: https://www.ecr.co.za/shows/vic-naidoo/woman-plans-marry-ai-hologram/, https://www.theblaze.com/news/ai-hologram-marriage-artist-claim, https://www.mirror.co.uk/news/us-news/people-using-artificial-intelligence-create-31657680, https://www.euronews.com/next/2024/02/14/stealing-hearts-data-and-privacy-why-you-should-be-careful-of-ai-partners, https://www.nytimes.com/2022/04/24/business/akihiko-kondo-fictional-character-relationships.htmlhttps://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1524663/o-protos-gamos-me-ologramma-texnitis-noimosynis-i-proti-gynaika-pou-pantreyetai-psifiaki-ontotita, https://edenai.world/, https://www.theguardian.com/technology/2023/jul/22/ai-girlfriend-chatbot-apps-unhealthy-chatgpt