Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι η πρακτική μέσω της οποίας οι εταιρείες εντάσσουν σε εθελοντική βάση κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
της Βίκυς Γερασίμου
Μέσω της ΕΚΕ στηρίζονται οργανισμοί και σύλλογοι για ευπαθείς ομάδες, χτίζονται νοσοκομεία, στηρίζεται ο αθλητισμός, δημιουργούνται πτέρυγες καρκινοπαθών, σιτίζονται άστεγοι, χρηματοδοτούνται ενώσεις για τα παιδιά, προστατεύεται το περιβάλλον κ.ο. κ.
Είναι στην ουσία ένας τρόπος μέσα από τον οποίο το επιχειρείν επιστρέφει μέρος από τα κέρδη του στην κοινωνία.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που μία δράση ΕΚΕ εσφαλμένα βαφτίζεται προωθητική ενέργεια; Ποιος και με βάση ποιο κριτήριο είναι αυτός που κρίνει τι εντάσσεται και τι όχι στις δράσεις ευθύνης μίας εταιρείας; Μήπως φτάσαμε στο σημείο να χάνουμε σε τέτοιο βαθμό τη σημασία των πραγμάτων και καταλήξαμε να διυλίζουμε των κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλον;
Αυτό το παράδοξο καταγράφεται στο νησί της Σύρου, όπου γνωστή ασφαλιστική εταιρεία πρότεινε στο πλαίσιο των δράσεων ΕΚΕ να ασφαλίσει 1.117 παιδιά δωρεάν και να τους παρέχει στις ώρες της διδασκαλίας καθώς και μία ώρα πριν και μετά το σχολείο, καλύψεις για ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ατύχημα, μόνιμη ολική ή μερική ανικανότητα και απώλεια ζωής. Η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις από δημοτικούς συμβούλους που έκαναν λόγο για “προμοτάρισμα ασφαλιστικής”, καθώς ο εντεταλμένος Σύμβουλος της Κοινωνικής Μέριμνας που ανέλαβε να ενημερώσει τις αρμόδιες επιτροπές και τους Συλλόγους Γονέων, κ. Ρουσσουνέλος, είναι στην επαγγελματική του ιδιότητα ασφαλιστής.
Όπως αναφέρει ο ίδιος τόσο η θέση του όσο και η γνώση του εξηγούν γιατί ανέλαβε ο ίδιος το έργο αυτό, “το οποίο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προωθητική ενέργεια καθώς η ασφάλιση παρέχεται χωρίς καμία επιβάρυνση στους γονείς στο πλαίσιο της ΕΚΕ της ασφαλιστικής εταιρείας που το πρότεινε. Επίσης δεν υπήρξε άλλη ασφαλιστική εταιρεία που να πρότεινε να αναλάβει την ασφαλιστική κάλυψη των παιδιών του δημοτικού”.
Στην παρούσα φάση η ενέργεια έχει κολλήσει και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υλοποιηθεί δεδομένου ότι πέρα από την αντίδραση που έχει προσκρούσει είναι πιθανό και η ίδια η ασφαλιστική να αποσύρει την πρόταση της. Το αποτέλεσμα θα είναι να χαθεί μία σημαντική κάλυψη για τα παιδιά και τους γονείς. Και αναρωτιέται κανείς εάν στο πλαίσιο της ΕΚΕ μίας εταιρείας τροφίμων προτεινόταν στους γονείς των μαθητών να σιτίζονται στο σχολείο για ένα χρόνο δωρεάν τα παιδιά τους, θα υπήρχαν και εκεί αντιδράσεις που θα οδηγούσαν στη μετονομασία της ΕΚΕ σε προωθητική ενέργεια;