Η ΟΤΟΕ παρουσίασε τις θέσεις της στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από την οποία είχε προσκληθεί, σχετικά με το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά στην «Ενίσχυση της Ρευστότητας της Οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Κρίσης».
Την ΟΤΟΕ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Φωτόπουλος λόγω απουσίας του Προέδρου και άλλων μελών του Προεδρείου στο παγκόσμιο συνέδριο της UNI στη Βιέννη. Από τη διαδικασία της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη Διασφάλισης της Ρευστότητας δηλώνοντας ότι με τα δεδομένα της Αγοράς οι Τράπεζες χρειάζονται στήριξη, στη συνέχεια είπε ότι οι Ελληνικές Τράπεζες δεν ζήτησαν Οικονομική Ενίσχυση από το Κράτος επισημαίνοντας ότι το Νομοσχέδιο είναι πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και όχι απαίτηση των Τραπεζών οι οποίες θα σκεφτούν ποιες θέλουν να ενισχυθούν στο μέλλον. Στη συνέχεια είπε ότι δεν χρειάζεται Συμμετοχή του Κράτους στο Μετοχικό Κεφάλαιο των Τραπεζών και στα Διοικητικά τους Συμβούλια και προσπάθησε με Τεχνοκρατικούς Όρους να εξηγήσει ουσιαστικά την φιλοσοφία της Λειτουργίας των Τραπεζών, η οποία πρέπει να λάβει υπ’ όψη της τα νέα δεδομένα… αλλά δεν πρέπει να αλλάξει. Η ΟΤΟΕ επεσήμανε ότι αφού γίνεται φανερό από την τοποθέτηση του Προέδρου της ΕΕΤ ότι ακόμα και σε συνθήκες Χρηματοπιστωτικής Κρίσης η νοοτροπία της λειτουργίας των Τραπεζιτών και η Οικονομική τους Φιλοσοφία, δεν αλλάζει, είναι αναγκαίο να δούμε ποιος είναι ο ρόλος του Κράτους για την προστασία της Κοινωνίας και της πραγματικής Οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΤΟΕ τόνισε ότι:
Είναι ανάγκη να μιλήσουμε για μια Νέα Λειτουργία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος με Έλεγχο και Διαφάνεια, στην Υπηρεσία της πραγματικής Οικονομίας και της Κοινωνίας των Πολιτών και όχι στην υπηρεσία των Τραπεζιτών, των Μεγαλομετόχων και των Managers.
Το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της χώρας μπορεί και πρέπει να γίνει ασπίδα θωράκισης της ελληνικής Οικονομίας και μοχλός Ανάπτυξης σε όφελος της Κοινωνίας και των Πολιτών. Ιδιαίτερο ρόλο, όμως, στην κατεύθυνση αυτή μπορούν και επιβάλλεται πολιτικά να έχουν οι Κρατικού ενδιαφέροντος Τράπεζες, Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τις οποίες μπορεί το Κράτος συμμετέχοντας στο Μετοχικό τους Κεφάλαιο, να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο στήριξης της πραγματικής Οικονομίας και των Κοινωνικών Αναγκών.
Είναι απαραίτητο να ελεγχθούν οι λογικές μεγιστοποίησης των Κερδών των Τραπεζών και η νοοτροπία συσσώρευσης του πλούτου με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, ανεξαρτήτως συνεπειών, που κυριάρχησε την προηγούμενη περίοδο.
Η εκφρασμένη απροθυμία ορισμένων Τραπεζών να αποδεχθούν Οικονομική Στήριξη από το Κράτος, έχει ως κεντρικό στόχο οι Τράπεζες αυτές να αποφύγουν οποιοδήποτε έλεγχο της λειτουργίας τους και των επιλογών τους (που αφορούν και στρατηγικές κινήσεις) από την πλευρά του Κράτους. πιέζοντας ουσιαστικά για οικονομική στήριξη χωρίς όρους.
Ακόμα πρότεινε στα πλαίσια των θέσεών της που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί να θεσμοθετηθούν στο Σχέδιο Νόμου ως Προϋποθέσεις – Εγγυήσεις για την Οικονομική στήριξη των Τραπεζών:
1. Συμμετοχή του Κράτους στην μετοχική σύνθεση και στα Διοικητικά Συμβούλια των Τραπεζών
2. Διασφάλιση της Απασχόλησης των Όρων Εργασίας και των Εργασιακών Δικαιωμάτων (και στις περιπτώσεις Συγχωνεύσεων – Eξαγορών)
3. Θεσμοθέτηση νέων Αρχών και Κανόνων Λειτουργίας του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος με Κριτήρια, Yγιούς Ανάπτυξης της Οικονομίας και Κοινωνικής μέριμνας για τους ασθενέστερους.
4. Πλαίσιο διαμόρφωσης χαμηλών Επιτοκίων Δανεισμού με Ενιαίους Διαφανείς Όρους και Προϋποθέσεις
5. Ουσιαστικό Έλεγχο και μεσολαβητική παρέμβαση του Κράτους στη λειτουργία των Τραπεζών, με ενίσχυση του Εποπτικού Ρόλου της Τράπεζας Ελλάδος.
Τέλος, η ΟΤΟΕ επεσήμανε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση, που δοθούν είτε άμεσα, είτε έμμεσα «λευκές επιταγές» στους Τραπεζίτες, για να στηρίξουν εκ νέου – και με αφορμή την ΧΠ κρίση την οποία κάποιοι απ’ αυτούς αντιλαμβάνονται «ως ευκαιρία» – τις περιουσίες και τα υπερκέρδη τους, αυτοί που θα τους το επιτρέψουν θα είναι πολιτικά και ηθικά έκθετοι για την Οικονομική Ομηρία που θα έχουν οδηγήσει τον Ελληνικό λαό για πολλά από τα επόμενα χρόνια. Η ΟΤΟΕ ως Συνδικαλιστική Οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων, κάλεσε όλα τα Κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να μην επιτρέψουν στο όνομα της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης και των συνεπειών της, να συντελεστεί ένα ακόμα οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου.