Από αξιόπιστες πηγές της Πολιτείας μάθαμε ότι Στελέχη, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, άρχισαν επιτέλους να σκέπτονται Πώς θα Εποπτεύσουν πιο Ουσιαστικά και πιο Παραγωγικά τη Λειτουργία του Κλάδου των Ασφαλειών. Κατέληξαν επομένως σε τέσσερις “Άξονες Εποπτείας” γύρω από τους οποίους θα κινηθούν άμεσα ώστε, όχι μόνον τα προβλήματα να λύνονται άμεσα και αποφασιστικά, αλλά και να προλαμβάνονται έγκαιρα για να μειώνονται αισθητά οι αρνητικές επιπτώσεις στους Ασφαλισμένους και στη γενικότερη Οικονομία της χώρας. Οι τέσσερις άξονες εποπτείας είναι οι εξής:
1) Η ΔΕΙΑ μελετά ένα Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης των Αρχών με στόχο την καλύτερη Προληπτική Εποπτεία του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές “τρύπες” που κάλυπταν διάφορα “Κενά” θα σφραγιστούν!
2) Την ενίσχυση του θέματος Αγοράς-Μεταφοράς του Χαρτοφυλακίου σε νέους Φορείς για να μη μένουν Ανασφάλιστοι και Ξεκρέμαστοι οι Ασφαλισμένοι των Εταιρειών που δεν λειτουργούν σωστά και οδηγούνται στο κλείσιμο.
3) Την ένταξη των Νοσοκομειακών Συμβολαίων στο Επικουρικό που δεν έχουν καμία εγγύηση Αποζημίωσης στο Εγγυητικό Κεφαλαίο Ζωής.
4) Εξετάζει επίσης την Ενεργοποίηση της Σύστασης της Θέσης «Ειδικού Επιτρόπου» που προβλέπεται Νομοθετικά για τη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν βρίσκονται υπό στενό έλεγχο και παρακολούθηση λόγω συγκεκριμένων ενδείξεων. Αυτή η πρόβλεψη, δεν έχει Ενεργοποιηθεί για τις Εταιρείες των οποίων η Άδεια Λειτουργίας είναι υπό Ανάκληση.
Οι σχετικές Διαδικασίες, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, για τη Μεταρρύθμιση της Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών και τις Τροποποιήσεις του νόμου 400/1970 προβλέπουν την πλήρη ενσωμάτωση των Προδιαγραφών του Solvency II ώστε αυτό να ενταχθεί στο Ελληνικό Νομικό Δίκαιο. Η πλήρη ενσωμάτωση, βέβαια του Solvency II δεν θα ενεργοποιηθεί πριν το 2016, παρόλο που πολλές διατάξεις του έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και ισχύουν. Ένας από τους Στόχους είναι να μειωθούν ορισμένες επιπτώσεις του Solvency II στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.
Tο θέμα της Ανακεφαλαιοποίησης των Eταιρειών μετά το PSI, έχει τακτοποιηθεί από τις πολυεθνικές και από τις δύο Τραπεζικές, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα από τις μικρές Ελληνικές Ασφαλιστικές.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις της Κρίσης που περνάει η Ελλάδα στον Ασφαλιστικό Κλάδο, αυτές δεν χαρακτηρίζονται πολύ ανησυχητικές γιατί σύμφωνα με τα συγκεντρωμένα στοιχεία είναι γύρω στο 9% για το 2012.
μηπως πρεπει να μας που ποιες ειναι οι εαιρειες που δεν εχουν κεφαλαιηκη επαρκεια και τι εχουν κανει γι αυτο?δεν πρεπει ο ασφαλσιμενος να γνωριζει?οτι και εανφοβουνται αμι τι αλλο θα πρεπει να λενε στον κοσμο που δινει τα λεφτα του τι γινεται με τις εταιρειες διοτι αν γινει οτιδηποτε θα φταινει πλεον και οι της ΔΕΙΑ που ελεγχους κανουν αλλα…ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!Ειναι καιρος ολα να βγαινουν στην φορα οσο και εαν μας ποναει εμας τους ασφαλισμενους!ας μεινουν 3,4 να ξερουμε τι θα κανουμε!Φτανει η μυστικοπαθεια!ας εξαγοραστουν!ας συγχωνευτουν!ας κλεισουν καποιες που δεν μπορουν να μεινουν!ι