Από αξιόπιστες πηγές της Πολιτείας μάθαμε ότι Στελέχη, τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος, άρχισαν επιτέλους να σκέπτονται Πώς θα Εποπτεύσουν πιο Ουσιαστικά και πιο Παραγωγικά τη Λειτουργία του Κλάδου των Ασφαλειών. Κατέληξαν επομένως σε τέσσερις “Άξονες Εποπτείας” γύρω από τους οποίους θα κινηθούν άμεσα ώστε, όχι μόνον τα προβλήματα να λύνονται άμεσα και αποφασιστικά, αλλά και να προλαμβάνονται έγκαιρα για να μειώνονται αισθητά οι αρνητικές επιπτώσεις στους Ασφαλισμένους και στη γενικότερη Οικονομία της χώρας. Οι τέσσερις άξονες εποπτείας είναι οι εξής:
1) Η ΔΕΙΑ μελετά ένα Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης των Αρχών με στόχο την καλύτερη Προληπτική Εποπτεία του κλάδου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές “τρύπες” που κάλυπταν διάφορα “Κενά” θα σφραγιστούν!
2) Την ενίσχυση του θέματος Αγοράς-Μεταφοράς του Χαρτοφυλακίου σε νέους Φορείς για να μη μένουν Ανασφάλιστοι και Ξεκρέμαστοι οι Ασφαλισμένοι των Εταιρειών που δεν λειτουργούν σωστά και οδηγούνται στο κλείσιμο.
3) Την ένταξη των Νοσοκομειακών Συμβολαίων στο Επικουρικό που δεν έχουν καμία εγγύηση Αποζημίωσης στο Εγγυητικό Κεφαλαίο Ζωής.
4) Εξετάζει επίσης την Ενεργοποίηση της Σύστασης της Θέσης «Ειδικού Επιτρόπου» που προβλέπεται Νομοθετικά για τη Διοίκηση Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν βρίσκονται υπό στενό έλεγχο και παρακολούθηση λόγω συγκεκριμένων ενδείξεων. Αυτή η πρόβλεψη, δεν έχει Ενεργοποιηθεί για τις Εταιρείες των οποίων η Άδεια Λειτουργίας είναι υπό Ανάκληση.
Οι σχετικές Διαδικασίες, σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, για τη Μεταρρύθμιση της Εποπτείας των Ασφαλιστικών Εταιρειών και τις Τροποποιήσεις του νόμου 400/1970 προβλέπουν την πλήρη ενσωμάτωση των Προδιαγραφών του Solvency II ώστε αυτό να ενταχθεί στο Ελληνικό Νομικό Δίκαιο. Η πλήρη ενσωμάτωση, βέβαια του Solvency II δεν θα ενεργοποιηθεί πριν το 2016, παρόλο που πολλές διατάξεις του έχουν ήδη ληφθεί υπόψη και ισχύουν. Ένας από τους Στόχους είναι να μειωθούν ορισμένες επιπτώσεις του Solvency II στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά.
Tο θέμα της Ανακεφαλαιοποίησης των Eταιρειών μετά το PSI, έχει τακτοποιηθεί από τις πολυεθνικές και από τις δύο Τραπεζικές, παραμένει όμως σε εκκρεμότητα από τις μικρές Ελληνικές Ασφαλιστικές.
Όσον αφορά τις επιπτώσεις της Κρίσης που περνάει η Ελλάδα στον Ασφαλιστικό Κλάδο, αυτές δεν χαρακτηρίζονται πολύ ανησυχητικές γιατί σύμφωνα με τα συγκεντρωμένα στοιχεία είναι γύρω στο 9% για το 2012.
Σχόλια

Καριέρα και ασφαλιστική αγορά: Τι λένε 10 στελέχη
Πετράλωνα: Το ατύχημα που υπενθύμισε ότι η διαχείριση του κινδύνου ξεκινά πριν από την πρώτη εκσκαφή
Η απάτη των deepfakes : Πώς να προστατευτείτε (video)
Ασφάλεια χωρίς αποστάσεις: Το στοίχημα της Interamerican στα Δωδεκάνησα
Υποχρεωτική ασφάλιση με κάλυψη 50.000 ευρώ για ηλεκτρικά πατίνια σε ν/σ
Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά
Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.
Σχετικά Άρθρα

Επικουρικό Κεφάλαιο: 184 εκατ. ευρώ για 10.600 ζημιές σε μία 5ετία

Πρωτοβουλία ανοιχτού διαλόγου 3 πολιτικών και ασφαλιστικής αγοράς από το ΕΕΑ

Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών: Έρχεται υποχρεωτική ασφάλιση

Favikon: Ο Ν. Γεωργόπουλος στη λίστα των κορυφαίων 200 παγκοσμίως

Η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ αναβαθμίζει τη «Σύνδεση Πελάτη» με νέες δυνατότητες

EEAE και ΕΑEΕ ενισχύουν τη θεσμική τους συνεργασία

SYNDEA: Στρατηγική προτεραιότητα ο ψηφιακός μετασχηματισμός


















