Η ασφάλιση υγείας είναι θεμελιώδες δικαίωμα, επένδυση στην ποιότητα ζωής, καθώς και πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε μια συνεχιζόμενη κρίση στον κλάδο, που αντί να αντιμετωπίζεται με στρατηγικές λύσεις, επιδεινώνεται από την αδράνεια και τις στρεβλώσεις του συστήματος.
*του Πάνου Δημητρίου διευθύνοντος συμβούλου της Generali Hellas και γενικού γραμματέα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Δημοσιεύτηκε στο “Κ” της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ στο αφιέρωμα “ασφάλιση υγείας”)
Ως Generali, είχαμε τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήδη πριν από δύο χρόνια, τονίζοντας την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών. Παρά τις ανησυχίες μας και τις επισημάνσεις ολόκληρου του ασφαλιστικού κλάδου, οι αναγκαίοι μηχανισμοί δεν ενεργοποιήθηκαν εγκαίρως. Σήμερα, βλέπουμε τις συνέπειες αυτής της παράλειψης: μια επιδεινούμενη κατάσταση που αυξάνει το κόστος για τους ασφαλισμένους, πιέζει το σύστημα υγείας και εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών.
Αντίστοιχα, όσον αφορά το κράτος, παρότι έχει επίγνωση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, η πολιτική βούληση για άμεση εφαρμογή τους παραμένει περιορισμένη. Εδώ και χρόνια, το δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργεί στα όριά του, χωρίς να υιοθετείται από την πολιτεία μια σύγχρονη προσέγγιση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του, αλλά ούτε και να επιδιώκεται μια ολοκληρωμένη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η διαχείριση της πίεσης να μεταφέρεται στις ασφαλιστικές εταιρείες και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Είναι κατανοητό ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να απορροφούν το κόστος εσαεί. Η διαρκής μετακύλιση των νοσοκομειακών δαπανών και η αυξανόμενη επιβάρυνση των ασφαλισμένων οδηγούν σε μια αλυσιδωτή κρίση εμπιστοσύνης. Αν δεν εφαρμοστούν εγκαίρως βιώσιμες λύσεις που μπορούν να σταθούν στον χρόνο, το πρόβλημα θα ενταθεί, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά και για το ίδιο το κοινωνικό κράτος.
Η υγεία στην Ελλάδα αποτελεί έναν τομέα με διαχρονικές προκλήσεις, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας (ΕΣΥ) ανέκαθεν αντιμετώπιζε προβλήματα υποστελέχωσης, ελλείψεων σε εξοπλισμό και πρόσβασης σε σύγχρονες ιατρικές τεχνικές εφάμιλλες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και αυξημένων χρόνων αναμονής. Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας έρχεται, λειτουργώντας συμπληρωματικά, να καλύψει αυτά τα κενά, παρέχοντας γρηγορότερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής γιατρών και νοσοκομείων, καθώς και ολοκληρωμένη πρόληψη.
Η Generali ξεχωρίζει στην αγορά με τα προγράμματά της, τα οποία βασίζονται σε μια οικοσυστημική λογική, προσφέροντας εξατομικευμένες λύσεις στους ασφαλισμένους της, καθώς μπορούν να επιλέξουν τις καλύψεις που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες και τις οικονομικές τους δυνατότητες μεταξύ πολλαπλών συνδυασμών. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, ενσωματώνουμε έξυπνες υπηρεσίες υγείας, προγράμματα ευεξίας και ψηφιακά εργαλεία, επιτρέποντας προσωποποιημένο σχεδιασμό. Έτσι, οι ασφαλισμένοι μας δεν αποκτούν απλώς μια κάλυψη, αλλά μια προσαρμοσμένη εμπειρία υγείας, που εστιάζεται στην πρόληψη, την άμεση φροντίδα και τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν βρίσκεται στην απόδοση ευθυνών, αλλά στη διαφάνεια, στη στρατηγική συνεργασία και στην αναγνώριση του ρόλου που μπορεί και πρέπει να έχει η ασφαλιστική αγορά στη διασφάλιση ενός βιώσιμου, προσβάσιμου και αξιόπιστου συστήματος υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι απλώς πάροχοι υπηρεσιών, είναι κρίσιμοι εταίροι στην προστασία της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής σταθερότητας. Για τον λόγο αυτόν, κάθε εμπλεκόμενο μέρος θα πρέπει να ελέγχεται για τις μεθόδους και τα κόστη του και να έχει την υποχρέωση λογοδοσίας και διορθωτικών κινήσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά μας, ως ηγετικός ασφαλιστικός οργανισμός, συμμετέχουμε ενεργά στον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναδεικνύοντας την αξία της ασφάλισης όχι ως «καταναλωτικού αγαθού», αλλά ως μηχανισμού προστασίας και πρόνοιας για όλους. Η πολιτεία, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι διαμεσολαβούντες και τα νοσηλευτικά ιδρύματα πρέπει να συνδιαμορφώσουν ένα σύγχρονο πλαίσιο συνεργασίας που θα διασφαλίζει την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και βιωσιμότητας. Γιατί στο τέλος της ημέρας, το ζήτημα δεν είναι απλώς η ασφάλιση· είναι η ίδια η ζωή μας. Και αυτήν οφείλουμε να την προστατεύσουμε