Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή σε συνέντευξή του στο “am” Δεκεμβρίου 2020 στον Πλάτωνα Τσούλο αναφέρεται στους όρους τους οποίους θα προβλέπει το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και στις συνθήκες ανταγωνισμού που επικρατούν και χαρακτηρίζουν την ασφαλιστική αγορά, βασίζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την εκτίμησή του ότι, παρά τα λεγόμενα και τους φόβους των καταναλωτών, τα ασφάλιστρα στα ισόβια προγράμματα υγείας θα διατηρηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικές δομές Υγείας τονίζει ότι οι παρεμβάσεις από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για μεγαλύτερο και ευχερέστερο έλεγχο του κόστους νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα συνεχιστούν ώστε να αξιολογηθεί σε τι βαθμό το κόστος ασφάλισης επηρεάζεται από την εξέλιξη του κόστους νοσηλείας. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους καταχρηστικούς όρους στις ασφαλιστικές συμβάσεις, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, τονίζει ότι προτεραιότητα του Υπουργείου είναι να εξυγιάνει όλες τις εκφάνσεις προβληματικών όρων σε ασφαλιστήρια συμβόλαια τόσο με επισημάνσεις όσο και με διοικητικά μέτρα στο πλαίσιο του Νόμου και προς αυτή την κατεύθυνση θα επιμείνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Συνέντευξη του Παναγιώτη Σταμπουλίδη, Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στον Πλάτωνα Τσούλο
Βάσει ποιων παραμέτρων θα γίνονται εφεξής οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα των ισόβιων προγραμμάτων υγείας; Ποιο θα είναι το περίγραμμα της υπό κατάρτισης Προεδρικού Διατάγματος;
Το Προεδρικό Διάταγμα θα καθορίζει με μεγάλες λεπτομέρειες τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει ο κατάλληλος δείκτης μέτρησης του κόστους και αυξομείωσης της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα το οποίο περιγράφει σε βάθος τους ειδικούς όρους που θα είναι υποχρεωμένες να τηρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, όπως και ο διαχειριστής του δείκτη. Από την έρευνα που έχουμε πραγματοποιήσει και τεκμηριώνεται επιστημονικά έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κατάλληλος δείκτης αυτήν τη στιγμή είναι ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας, τον οποίο καταρτίζει ο ΙΟΒΕ και βασίζεται πάνω στα πραγματικά δεδομένα από τις αποζημιώσεις της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.
Σας φοβίζει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα να είναι τόσο υψηλές που, τελικά, οι καταναλωτές να αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα ισόβια προγράμματά τους και σε ηλικίες μάλιστα μη ασφαλίσιμες;
Η αύξηση στα ιδιωτικά ασφαλιστήρια επηρεάζει αντίστοιχα και την αύξηση του κόστους της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Όπως γνωρίζετε έχουν γίνει παρεμβάσεις από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για το μεγαλύτερο και ευχερέστερο έλεγχο του κόστους νοσηλείας σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Ταυτόχρονα ο μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών ανταγωνισμός αλλά και η διαφάνεια που εισήχθη με τη διάταξη του άρθρου 268 του Ν. 4738/2020 που εξειδικεύεται με το υπό έκδοση Π.Δ. αναμένεται να επιδράσουν θετικά στην εξέλιξη των ασφαλίστρων.
Εκτός από το ζήτημα των ασφαλίστρων, ποια άλλα θέματα θέτουν οι καταναλωτές για τις ασφαλιστικές εταιρείες, απευθυνόμενοι στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή;
Από την έως τώρα εμπειρία μας, αλλά και από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχουν μεμονωμένες καταγγελίες για άρνηση κάλυψης ασφαλιστικού κινδύνου λόγω μη προηγούμενης ενημέρωσης για την κατάστασης υγείας του ασφαλισμένου κατά τη σύναψη της σύμβασης. Επίσης, υπάρχουν παράπονα για επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κράτος-μέλος της ΕΕ και αναπτύσσουν ασφαλιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, ειδικά στον κλάδο αυτοκινήτου, κάτι για το οποίο ετοιμάζουμε θεσμική παρέμβαση.