Παρέμβαση στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «H απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία. Οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες», πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.
«Η κρίση του κορωνοϊού χτύπησε την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η οικονομία μας βασίζεται σε τομείς που αποδείχθηκαν ευάλωτοι στην πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι διεθνείς μεταφορές και το λιανεμπόριο», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου στην ομιλία του επισημαίνοντας ότι «παρά τη σημαντική μείωση του ΑΕΠ, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την προστασία επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών ήταν επιτυχή στο να αποτρέψουν τη διόγκωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 ήταν η δεύτερη χαμηλότερη στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία».
Παράλληλα, όπως τόνισε, «με τους ευρείς εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της κρίσης. Γνωρίζουμε πλήρως ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν «ζωντανές» ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία».
Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι «τάσεις, οι οποίες υπήρχαν πριν την πανδημία στην αγορά εργασίας ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα αλλάξουν τα τοπίο, θα ανατρέψουν το επιχειρηματικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των επιχειρήσεων».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσακλόγλου και στο σχεδιασμό της επόμενης, μετά την πανδημία περιόδου, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη μέρα, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων». Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων υποστήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και “πράσινες” δεξιότητες, παράλληλα με την ειδική μέριμνα για την διατήρησης των θέσεων εργασίας σε επιλεγμένους τομείς μέσω μερικής ή ολικής χρηματοδότησης των ασφαλιστικών εισφορών».
Σχετικά με τον κομβικό ρόλο της Ε.Ε. στην ενίσχυση της ανάκαμψης της απασχόλησης, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, καλωσορίζει την ίδρυση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της Ε.Ε. (Next Generation EU Recovery and Resilience Fund), τονίζοντας ωστόσο ότι «ως κράτη, πρέπει να αναλάβουμε την ιδιοκτησία των σχεδίων ανάκαμψης που καταρτίζονται, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο την φιλόδοξη ατζέντα ενίσχυσης του κοινωνικού μοντέλου, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων». Επιπρόσθετα, η Ε.Ε. δεν πρέπει να επαναλάβει το σφάλμα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας όταν τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης διακόπηκαν πρόωρα, με αποτέλεσμα της αύξηση της ανεργίας.