Κάθε χρόνο, την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας για να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα ότι η διαβίωση σε μία αξιοπρεπή κατοικία είναι δικαίωμα όλων. (καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ)
του Νίκου Μωράκη
Ένα δικαίωμα που ενισχύεται ακόμα πιο πολύ όταν οι πολίτες έχουν εξασφαλισμένες τις πρώτες τους κατοικίες από τους πλειστηριασμούς τραπεζών και άλλων οργανισμών που προκειμένου να διεκδικήσουν τα χρήματα τους προτίθενται να τους τα κατασχέσουν.
Και μπορεί η κυβέρνηση να έχει υποσχεθεί ότι θα προστατέψει την πρώτη κατοικία του Έλληνα μέχρι το τέλος του έτους (2015) αντιμετωπίζοντας μέχρι τότε με πιο μόνιμο τρόπο – δύσκολη αποστολή – το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αλλά αυτό που δεν έχει υποσχεθεί αλλά ούτε μπορεί και να υποσχεθεί – φοβούμενη την αντίδραση του κόσμου – είναι να διευθετήσει το θέμα των ανασφάλιστων κατοικιών.
Ένα θέμα, που λόγο των μεγαλύτερων σε έκταση οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει αδίκως παραγκωνιστεί.
Γιατί όμως το θέμα ασφάλισης των κατοικιών από φωτιά και φυσικές καταστροφές είναι τόσο σημαντικό; Ο λόγος είναι ένας και ξεκάθαρος και δεν σηκώνει αμφισβήτηση.
Ζούμε στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον Νότη Βαγιακάκο, Προέδρο της Επιτροπής Περιουσίας Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, από το πλήθος των περίπου 7,5 εκατ. ακινήτων-κατοικιών στην Ελλάδα, είναι ασφαλισμένο μόλις περίπου το 10%-12% και αυτό λόγο των δανειστριών τραπεζών που έχουν ως «απαίτηση» να ασφαλισθεί το ακίνητο, προς εξασφάλιση του χορηγούμενου στεγαστικού δανείου.
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Βαγιακάκου πάνω στο θέμα.
Πως μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό το μείζον θέμα;
Σύμφωνα με τον κ. Βαγιακάκο, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα «Πρόγραμμα ΣΔΙΤ» (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) ώστε να στηθούν σε συνεργασία και από κοινού οι δομές, οι κανόνες και τα απαραίτητα κίνητρα προς τον πολίτη για να λειτουργήσει το πλαίσιο προληπτικής προστασίας του δικαιώματος στέγασης των Ελλήνων και του τρόπου χρηματοδότησης της αποκατάστασης των ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους. Το ίδιο, με διάφορες παρόμοιες προσεγγίσεις, ισχύει εξάλλου για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, ιδίως σε περιοχές που απειλούνται ιδιαίτερα από φυσικά φαινόμενα.
Είναι λοιπόν ευκαιρία η σημερινή μέρα να μας ευαισθητοποιήσει αλλά και να μας αφυπνίσει πάνω στο θέμα, που αν η τη άλλο είναι άγνωστο το πότε θα μας “χτυπήσει” αλλά και οι ζημιές που θα δημιουργήσει. (παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα)
Άντε να πείσεις τον εξαπατημένο της ΑΣΠΙΣ και της C.V. !