Τo προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων αλλά και η λειτουργία τους με περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς, περιορίζοντας – μεταξύ άλλων – τις ευκαιρίες τόσο για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας όσο και για έμπειρους εργαζόμενους.
Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένες χώρες εκφράζουν ανησυχίες για την κάθετη πτώση στον αριθμό των θέσεων μαθητείας, που οφείλεται εν μέρει στον προσωρινό ή οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται οξύ, ειδικά στον τομέα του τουρισμού.
Στην Αυστρία, σύμφωνα με προβλέψεις, ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη 7.500 θέσεων μαθητείας το φθινόπωρο του 2020, ενώ στη Γαλλία ενισχύονται τα κέντρα μαθητείας σε ολόκληρη τη χώρα σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η αναμενόμενη εκτόξευση της ανεργίας.
Η πανδημία υπονομεύει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον Στόχο 8 για την αξιοπρεπή εργασία και την οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη ανάπτυξης προγραμμάτων από τον δημόσιο αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα με γνώμονα την επανειδίκευση και την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Εξάλλου, διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι πολλές από τις επιπτώσεις της κρίσης θα παραμείνουν στην μετά-Covid-19 εποχή, με την αγορά εργασίας να αποδεικύεται πολύ ευάλωτη στο νέο περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Cedefop η κρίση ήρθε να επιδεινώσει μια κατάσταση που προϋπήρχε. Σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν περίπου 128 εκατ. ενήλικοι με προοπτικές για αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) ή επανειδίκευση (reskilling).
Παράλληλα, σε χώρες με μακρά παράδοση στον θεσμό της μαθητείας, όπως η Γερμανία, τόσο ο αριθμός των εταιρειών που παρέχουν προγράμματα μαθητείας όσο και ο αριθμός των νέων που επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτά καταγράφει πτώση. Η συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματα μαθητείας θεωρείται μία από τις πολιτικές που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στην ανάγκη στήριξης των ενηλίκων που επιθυμούν να καταρτιστούν και, παράλληλα, να διευρύνουν τη βάση δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.