Πλήρη ανατροπή της καθημερινότητάς της βιώνει η ασφαλιστική αγορά λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού. Οι εταιρείες του Κλάδου εφαρμόζουν έκτακτα επιχειρησιακά πλάνα, προσαρμοσμένα σε συνθήκες που δεν έχουν προηγούμενο, με τις διοικήσεις τους να γνωρίζουν ότι πρόκειται περί σχεδιασμών οι οποίοι πολύ εύκολα ανατρέπονται.
Σήμερα, ουδείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη μέρα. Η Κυβέρνηση ασκεί εξουσία σε πολεμικό κλίμα, με ορίζοντα 48ώρου κι η αγορά κάθε δεύτερη μέρα καλείται να προσαρμοστεί σε νέες δυσμενέστερες συνθήκες.
Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι οι ασφάλειες είναι δομημένες στη λογική της ανάληψης ρίσκου, ωστόσο, στην παρούσα φάση, τα όρια του ρίσκου είναι απροσδιόριστα σε όλα τα επίπεδα. Κοινωνία, με πρώτη την ιατρική κοινότητα, οικονομία και επενδυτές βαδίζουν στο άγνωστο κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.
Προτεραιότητά τους σε αυτήν τη φάση είναι να αναδομήσουν το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών εφαρμόζοντας, σε πρώτο χρόνο, νέα μοντέλα απασχόλησης του προσωπικού, όπως και των δικτύων πωλήσεων, εστιάζοντας κυρίως στην από απόσταση εργασία.
Ταυτόχρονα, μετρούν τους μελλοντικούς κινδύνους – όσο αυτό είναι δυνατό σήμερα, αξιολογούν τις επιπτώσεις στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια λαμβάνοντας μέτρα προστασίας – επίσης όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, δημιουργούν αυξημένα αποθέματα ρευστότητας και επαναξιολογούν τους στόχους πωλήσεων γνωρίζοντας ότι, επί της ουσίας, πρόκειται για… ασκήσεις επί χάρτου, όσο η ιατρική κοινότητα δεν δίνει λύση στην κρίση του κορωνοϊού με τη μαζική διάθεση εμβολίων όπως και με την εφαρμογή των πρώτων θεραπειών αναχαίτισης του κινεζικού ιού.
Έκτακτοι έλεγχοι της Εποπτικής Αρχής
Η κρίση του κορωνοϊού κινητοποίησε όπως ήταν αναμενόμενο και την Εποπτική Αρχή, η οποία επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά απέστειλε επιστολές στο σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών ζητώντας να ενημερωθεί για τυχόν δυσλειτουργίες οργανωτικού τύπου, όπως και για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας του Κλάδου.