Όχι δεν ξεκινάς με αυτό το σκεπτικό όταν ψάχνεις για ιδιωτική σύνταξη. Ο Ασφαλιστής σου δεν πρέπει να στο επιτρέψει. Ο σωστός τρόπος υπολογισμού είναι μια εξίσωση στην οποία συνδυάζεις διαθέσιμα κεφάλαια με μελλοντικές ανάγκες και την ηλικία σου.
Την ίδια στιγμή όμως που μπορεί να σκέφτεσαι το ενδεχόμενο μιας συμπληρωματικής ιδιωτικής σύνταξης, η κυβέρνηση κάνει άλλα σχέδια για το μέλλον σου. Ειδικά αν ανήκεις στην “αμαρτωλή” κατηγορία των Ελεύθερων Επαγγελματιών. Σχέδια που από τη μια σου αυξάνουν την ασφαλιστική επιβάρυνση ενώ παράλληλα – από σήμερα κιόλας – σου δίνουν ακόμα χαμηλότερες συντάξεις
Εδώ και δύο μήνες, ο Υπ. Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να «πείσει» τους επιστήμονες, τους επαγγελματίες και τους αγρότες για την ανάγκη να καταβάλλουν, με ή χωρίς εκπτώσεις, την εισφορά 20% επί του εισοδήματος τους υπέρ του κλάδου της κύριας σύνταξης τους στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης».
Ωστόσο το «δίκαιο» δεν… τρώγεται.
Χθες ο ΟΑΕΕ, με βάση νόμο που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, εξέδωσε εγκύκλιο που προβλέπει κατώτατη σύνταξη 340 ευρώ για όποιον βγει στη σύνταξη στα 67 του με 15 χρόνια ασφάλιση. Αν ασφαλισμένος αυτός αποφασίσει να βγει στη σύνταξη στα 62 αντί για τα 67, θα λάβει σύνταξη 201 ευρώ. Αν ο ίδιος ασφαλισμένος ζητήσει να λάβει προσωρινή σύνταξη, προκειμένου να έχει ένα εισόδημα μέχρι να εκδοθεί ολόκληρη η σύνταξη του, τότε θα λάβει 161 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 47% μικρότερο από την πλήρη σύνταξη στα 67 του και κατά 19% από την «πλήρη» σύνταξη στα 62 του. Και φυσικά κατά πολλές εκατοντάδες ευρώ χαμηλότερα από το μέσω όρο της ΕΕ. Μία τέτοια σύνταξη, μόνο …κίνητρο για ασφάλιση δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Και καθώς η ασφαλιστική επιβάρυνση αυξάνετε… και οι συντάξεις μειώνονται, η κυβέρνηση συνεχίζει και αρνείται κάθε βοήθεια από τους πλέον επαγγελματίες σε θέματα αποταμίευσης και συντάξεων – τις Ασφαλιστικές εταιρείες.
Τις εταιρείες που εδώ και μερικά χρόνια δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν το βαρύ φορτίο της συμπληρωματικής κάλυψης των συντάξεων. Ευθύνης που πλέον συνοδεύετε με την τήρηση του νέου αυστηρότατου νόμου 4364/2016 ή αλλιώς Solvency II. Ενός νόμου που σκοπό έχει να εποπτεύει τις Ασφαλιστικές εταιρείες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Γιατί λοιπόν να μην δώσετε μια ευκαιρία στους συνεργάτες των Ασφαλιστικών Εταιρειών – στους Ασφαλιστές δηλαδή, ακούγοντας τι έχουν να σας προσφέρουν για το μέλλον σας; Το μόνο που σας εγγυόμαστε με ασφάλεια είναι ότι οι όροι του συμβολαίου που ίσως δεχθείτε να υπογράψετε – θα είναι απείρως καλύτεροι – από τους όρους που σας βάζει η κυβέρνηση για τη σύνταξή σας.
Για το ποσό της σύνταξης από ιδιωτική ασφάλεια παρακαλώ απευθυνθείτε στην ΑΣΠΙΣ και στην Commercial Value………