Δημοσιεύουμε τις υπόλοιπες παρουσιάσεις του Συνεδρίου για να δώσουμε στους αναγνώστες μια πλήρη εικόνα του σημαντικού αυτού Συνεδρίου.
Τα Στελέχη που συμμετείχαν ήταν από: Αίγυπτο, Βέλγιο, Βερμούδες, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία, Τουρκία. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Tommy Persson, Πρόεδρος, της CEA όπως και ο αντιπρόεδρος Gerald de la Martiniere, Μεταξύ των Σημαντικών Προσώπων της Διεθνούς και Eγχώριας Aσφαλιστικής Aγοράς, και Επικεφαλής Εποπτικών Αρχών, ήταν οι κκ: Adel Mounir Rabeh, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εποπτικής Αρχής, Βικτώρια Νάταρ, Διευθύντρια και Έφορος Ασφαλίσεων Κύπρου και Γεώργιος Πέτσας, Πρόεδρος Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Την έναρξη των Εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Φωκίων Μπράβος, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στη Δέκατη Επέτειο του Συνεδρίου υπογράμμισε συνοπτικά στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά αυτή την περίοδο και στις Τάσεις και Εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν την πορεία του Κλάδου τα επόμενα χρόνια, όπως είναι η Επικείμενη Οδηγία Solvency II και η γενικότερη κρίση στην Επενδυτική Αγορά που επηρεάζει τις Ασφαλιστικές Εταιρίες.
Η πρώτη Ενότητα του Συνεδρίου με τίτλο «Πόσο θα διαρκέσει η περίοδος Χαμηλών Ασφαλίστρων; (Soft Market)» ήταν αφιερωμένη στο φλέγον για την Ασφαλιστική Αγορά σε Παγκόσμιο Επίπεδο, ζήτημα της Πτώσης των Ασφαλίστρων και τις Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις του στην Αγορά. Ο πρώτος Ομιλητής, Eric Kleijnen, Διευθύνων Σύμβουλος AXA Insurance S.A., Ανέλυσε τις αιτίες που οδηγούν στη διατήρηση της περιόδου Xαμηλών Aσφαλίστρων και σημείωσε ότι παρότι στην Ελλάδα δε συντρέχουν οι Προϋποθέσεις για το Soft Market, με την Επικείμενη Εφαρμογή του Solvency II, αλλά και τις Πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν τόσο σε Τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, η Κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί τα επόμενα χρόνια. Ακολούθησε ο Richard Posgate, Πρόεδρος και CEO AON Re Global, ο οποίος συμπέρανε ότι η Πειθαρχία στο Underwriting και την Κεφαλαιακή Αγορά θα οδηγήσει σε πιο ήπιους Οικονομικούς Κύκλους, κάτι που μεταφράζεται σε Μείωση του Περιθωρίου Ζημιάς. Την Ενότητα έκλεισε ο Πέτρος Παπανικολάου, CEO της Allianz Hellas, ο οποίος παρουσίασε τον Ανταγωνισμό του Κλάδου Αυτοκινήτου και τη θέση της Ελληνικής Αγοράς σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές.
Η δεύτερη Ενότητα αφορούσε τον Κλάδο Ασφάλισης Υγείας και συγκεκριμένα τη Νέα Τεχνολογία στον κλάδο Ασφάλισης Υγείας και τον τρόπο που αυτή σχετίζεται με την Ιατρική Δεοντολογία και τον Καθορισμό του Ύψους των Ασφαλίστρων. Πρώτη Ομιλήτρια ήταν η Δήμητρα Κελέκη, Casualty & Marine Underwriter, Muenchener Hellas Reinsurance Services SA, η οποία Ανέλυσε το Θέμα από Ασφαλιστικής πλευράς, σημειώνοντας ότι η έκθεση στον Κίνδυνο του Ασφαλισμένου είναι ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας και επισημαίνοντας ότι η Ανάληψη Κινδύνου σε ένα περιβάλλον Σημαντικών Αλλαγών σε ευρύ πλαίσιο παραμέτρων όπως είναι οι αλλαγές Νομικής, Τεχνολογικής, Δημογραφικής και Περιβαλλοντικής φύσεως χαρακτηρίζεται από σημαντική Αβεβαιότητα. Η εισήγησή της ήταν περισσότερο αναλυτική από ότι χρειαζόταν.
Η Ενότητα Αντασφαλιστικού Ενδιαφέροντος με θέμα: «Η Σημασία της Αντασφάλισης στο Solvency II» ήταν αφιερωμένη στο πιο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά αυτή τη στιγμή, την Οδηγία Solvency II και την επίδρασή της στον τομέα των Αντασφαλίσεων. Ο Gerald de la Martiniere, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων (CEA) έκανε μια σύντομη Εισαγωγή στο θέμα παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Solvency II. Πρώτος Ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Στυλιανού, General Manager, Laiki Insurance Company LTD, ο οποίος τόνισε το σημαντικό ρόλο που αποδίδεται στην Αντασφάλιση από το Solvency II αλλά και το γεγονός ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Αντασφάλιση ως σημαντικό Εργαλείο Απορρόφησης Κινδύνων έτσι ώστε να εξασφαλίσουν Μείωση των Κεφαλαίων που απαιτούνται από το Solvency II. Ακολούθησε ο Warren Dresner, Actuary, AON RE Global, ο οποίος συμπέρανε ότι το Solvency II θα φέρει πειθαρχία στην Αγορά και θα αναδείξει την Αντασφάλιση ως την πιο Αποτελεσματική και Οικονομική πηγή Κεφαλαίου για τις Εταιρίες και όχι ως ένα επιπλέον έξοδο. Τελευταίος Ομιλητής ήταν ο Jean Charles Gueganou, Partner, Ernst & Young, ο οποίος αφού ανέλυσε συνοπτικά το Solvency II, τους Στόχους του και τις Διαφορές του από το Solvency Ι, επικεντρώθηκε στον ιδιαίτερο Ρόλο που δίδεται στην Αντασφάλιση υπό το Επερχόμενο Καθεστώς.
Την Ενότητα συντόνισε ο Tommy Persson, Πρόεδρος της C.E.A.
Για την τάξη διευκρινίζουμε ότι ένα τηλεφώνημα μας ενημέρωσε ότι το επίσημο δείπνο της Παρασκευής το βράδυ ήταν προσφορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στο οποίο δεν αναμείχθηκε καθόλου η Ένωση.