Από τον Αριστείδη Παπανικόλα. Τι θα γίνει με την Αγροτική Ασφαλιστική είναι βέβαια ένα ερώτημα που πλανάται, αλλά απασχολεί μόνο την Ασφαλιστική Αγορά. Δεν είναι εθνικής σημασίας όπως σαφώς είναι η τύχη της Αγροτικής Τράπεζας. Λόγω όμως …επαγγελματικής διαστροφής θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη, παρά τα δημοσιεύματα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Η Αγροτική Ασφαλιστική δεν θα καταλήξει στον όμιλο της Πειραιώς. Δεν το είδα στο όνειρό μου, το στηρίζω σε σειρά λογικών σκέψεων, οι οποίες (συνοπτικά βέβαια) είναι οι εξής: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιλέξει εδώ και δέκα περίπου χρόνια την ανάπτυξη Ασφαλιστικών Εργασιών μέσω μοντέλου Διαμεσολάβησης και όχι μέσω μοντέλου θυγατρικών Ασφαλιστικών. Συμμετείχε σε Ασφαλιστικές Εταιρείες και μάλιστα με πλειοψηφικό πακέτο, αλλά αποσύρθηκε, εκτός από το ποσοστό που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Σήμερα δραστηριοποιείται με δύο θυγατρικές Διαμεσολαβητικές εταιρείες α) της Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών ΑΕ., μέσω της οποίας συνεργάζεται με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και διευρύνει τις εκτός καταστημάτων και τις εκτός πελατειακής της βάσης εργασίες στην ελεύθερη αγορά και β) της Πειραιώς Πρακτορειακή, Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλιστικών Εργασιών, μέσω της οποίας αναπτύσσει προωθημένο μοντέλο bancassurance μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα, με αποκλειστικές μακροχρόνιες συνεργασίες με την ING στον τομέα της ζωής και την ERGO στον τομέα των γενικών ασφαλίσεων.
Γιατί να χαλάσει αυτό το ενεργό, άκρως κερδοφόρο και χωρίς επιχειρηματικό ή ασφαλιστικό ρίσκο μοντέλο; Άλλωστε, ο επικεφαλής των ασφαλιστικών εργασιών της τράπεζας κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, ο οποίος ως γνωστόν προέρχεται από την Αγροτική Ασφαλιστική, είναι υπέρμαχος του bancassurance και είναι αυτός που διαμόρφωσε την σημερινή απόλυτα πετυχημένη κατάσταση στην τράπεζα από το 2003 και μετά, απεμπλεκόμενος από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες! Επίσης, είναι υπέρμαχος του δόγματος «αν μπορώ να προσελκύσω Δίκτυα και Πελατολόγια, γιατί να αγοράσω Ασφαλιστική εταιρεία;». Υπενθυμίζουμε ότι προερχόμενος από την Ασφαλιστική Αστήρ και αναλαμβάνοντας την Αγροτική Ασφαλιστική, προσέλκυσε ένα μεγάλο μέρος του Δικτύου της Αστηρ κυρίως λόγω της παιδαριώδους συμπεριφοράς των Στελεχών της τότε Εθνικής η οποια τους αντιμετώπιζε ως… ξένο σώμα! Η γενικότερη πολιτική των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και η οικονομική πραγματικότητα δεν ευνοεί την ύπαρξη Ασφαλιστικών Εταιρειών, ως θυγατρικών, σε τραπεζικούς ομίλους (βλέπε Solvency κ.λπ.), ενώ ευνοεί απόλυτα την ανάπτυξη μοντέλων bancassurance σε Διαμεσολαβητική Βάση.
Κι αν διαψευσθώ και τελικά πάει η Αγροτική Ασφαλιστική στον όμιλο της Πειραιώς; Αν συμβεί αυτό ή α) θα έχει αλλάξει η πολιτική προσέγγισης των ασφαλιστικών και τραπεζοασφαλιστικών εργασιών στα επιχειρηματικά σχέδια του ομίλου, γεγονός που μου ακούγεται πολύ δύσκολο να γίνει ή β) θα αλλάξει προφίλ η Αγροτική Ασφαλιστική και θα μετατραπεί σε μια καθαρή εταιρεία bancassurance και direct πωλήσεων, ώστε στον κατάλληλο χρόνο να αντικαταστήσει τις δύο συνεργαζόμενες ασφαλιστικές εταιρείες, ING και ERGO. Υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση που μου φαίνεται πολύ πιο πιθανή, αλλά θα δυσαρεστήσει πολλούς: να παραμείνει η Αγροτική Ασφαλιστική προσωρινά στον όμιλο της Πειραιώς, χωρίς ουσιαστική ασφαλιστική συνεργασία με την τράπεζα και σύντομα, αφού όμως θα έχει απαλλαχθεί από διάφορα βαρίδια, θα πουληθεί σε πολύ καλή τιμή. Ίδωμεν!