Tsomokos

Ποιος κερδίζει από την επαναγορά ομολόγων;

Επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ – θα καθορίζει τις επόμενες ημέρες το πώς οι τράπεζες θα συμμετέχουν στην επαναγορά ομολόγων που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου για να έρθει η δόση. Αυτό διευκρίνησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

AllSafe

Επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ – θα καθορίζει τις επόμενες ημέρες το πώς οι τράπεζες θα συμμετέχουν στην επαναγορά ομολόγων που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου για να έρθει η δόση. Αυτό διευκρίνησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Το αν είναι «καλό» ή «κακό» να μετέχουν οι τράπεζες, είναι άλλο ζήτημα. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι μάλλον «κακή» η απόφαση του Eurogroup για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας 30 δις ευρώ.

Αποφασίστηκε ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με χρήματα που εν μέρει θα προέλθουν από νέο δάνειο που θα δώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και κατά ένα δεύτερο μέρος από την αύξηση των εκδόσεων εντόκων ομολόγων.

Εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών τόνιζαν η λύση που δίδεται μπορεί να έχει σήμερα ένα μικρό όφελος αλλά μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το μέλλον στο επίπεδο της αξιοπιστίας τους ως τραπεζικά ιδρύματα.

Εξηγούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εντός της διαδικασίας αλλά η περιορισμένη δημόσια προσφορά (ζητούνται με βάση την πρόταση του Εurogroup ομόλογα 30 δις ευρώ, έναντι συνολικού υπολοίπου ελληνικών ομολόγων 61 δις ευρώ ) και ο εθελοντικός χαρακτήρας του νέου κουρέματος δεν υποχρεώνει όλες τους να συμμετέχουν και μάλιστα για το σύνολο των 14 δις ευρώ των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους όπως το PSI +.

Βέβαιο είναι ότι σε πρώτη φάση οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν. Τούτο με δεδομένο ότι έχουν αποτιμήσει τα νέα ελληνικά ομόλογα στο 20% της ονομαστικής τους αξίας και γι αυτό ζητούσαν και πρόσθετα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 14 δις ευρώ που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους μετρούνταν ως πραγματική αξία κεφαλαίου στα 2,8 δις ευρώ. Η πρόταση για αγορά των ομολόγων με ονομαστική τιμή 35 σεντς στο ευρώ (μεσοσταθμικά 28 σεντς στο ευρώ) δίνει αυτόματα ένα κέρδος 40% .

Ωστόσο η ανησυχία προκύπτει από την αντιμετώπιση που θα έχουν από την αγορά σε μεσομακροπρόθεσμη βάση έχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα τα οποία έχουν κουρευτεί δύο φορές σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου .

Σε πρώτη φάση αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στους ισολογισμούς τους και προκειμένου να επιτύχουν κεφαλαιακή επάρκεια ( Core Tier 1 ) 9%, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 27 -28 δις ευρώ για να συμπληρώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες (αφού και όποια ομόλογα μείνουν στα χαρτοφυλάκια τους θα υποτιμηθούν όπως αυτά που προήλθαν από το PSI).

Αν όμως τα ομόλογα που θα απομείνουν θα αποτιμούνται πλέον στο 100% της αξίας τους και δεν θα αντιμετωπίσουν μια νέα απομείωση της αξίας τους, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώνονται σημαντικά και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει ομαλότερα για τους ιδιώτες μετόχους οι οποίοι θα χρειαστούν να εισφέρουν το 10% της συνολικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε κάθε μια από αυτές.

Άγνωστο παραμένει επίσης αν στο νέο κούρεμα των ομολόγων θα συμμετέχουν και πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία…

Υδρόγειος

Σχόλια

Φόρτωση...
Neos Poseidon
Cypria Life
Newsletter

Η ενημέρωση που κάνει τη διαφορά

Αναλύσεις, εξελίξεις και αποκλειστικά νέα της ασφαλιστικής αγοράς, κάθε μέρα στο inbox σας.

Δεν spamάρουμεΑπεγγραφή ανά πάσα στιγμή+11.000 Εγγεγραμένοι επαγγελματίες

Σχετικά Άρθρα

Insurance Daily

© MORAX MEDIA A.E.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2026

insurancedaily.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής / Διευθυντής: Μωράκης Μιχαήλ

Ιδιοκτησία: Morax Media A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος

Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ

Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672

Email: [email protected], Τηλ: +30 210 9594121