Επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους – ΟΔΔΗΧ – θα καθορίζει τις επόμενες ημέρες το πώς οι τράπεζες θα συμμετέχουν στην επαναγορά ομολόγων που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου για να έρθει η δόση. Αυτό διευκρίνησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Το αν είναι «καλό» ή «κακό» να μετέχουν οι τράπεζες, είναι άλλο ζήτημα. Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι μάλλον «κακή» η απόφαση του Eurogroup για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας 30 δις ευρώ.
Αποφασίστηκε ότι η επαναγορά των ομολόγων θα γίνει με χρήματα που εν μέρει θα προέλθουν από νέο δάνειο που θα δώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και κατά ένα δεύτερο μέρος από την αύξηση των εκδόσεων εντόκων ομολόγων.
Εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών τόνιζαν η λύση που δίδεται μπορεί να έχει σήμερα ένα μικρό όφελος αλλά μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το μέλλον στο επίπεδο της αξιοπιστίας τους ως τραπεζικά ιδρύματα.
Εξηγούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εντός της διαδικασίας αλλά η περιορισμένη δημόσια προσφορά (ζητούνται με βάση την πρόταση του Εurogroup ομόλογα 30 δις ευρώ, έναντι συνολικού υπολοίπου ελληνικών ομολόγων 61 δις ευρώ ) και ο εθελοντικός χαρακτήρας του νέου κουρέματος δεν υποχρεώνει όλες τους να συμμετέχουν και μάλιστα για το σύνολο των 14 δις ευρώ των νέων ελληνικών ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους όπως το PSI +.
Βέβαιο είναι ότι σε πρώτη φάση οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν. Τούτο με δεδομένο ότι έχουν αποτιμήσει τα νέα ελληνικά ομόλογα στο 20% της ονομαστικής τους αξίας και γι αυτό ζητούσαν και πρόσθετα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα ονομαστικής αξίας 14 δις ευρώ που είχαν στα χαρτοφυλάκια τους μετρούνταν ως πραγματική αξία κεφαλαίου στα 2,8 δις ευρώ. Η πρόταση για αγορά των ομολόγων με ονομαστική τιμή 35 σεντς στο ευρώ (μεσοσταθμικά 28 σεντς στο ευρώ) δίνει αυτόματα ένα κέρδος 40% .
Ωστόσο η ανησυχία προκύπτει από την αντιμετώπιση που θα έχουν από την αγορά σε μεσομακροπρόθεσμη βάση έχοντας στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα τα οποία έχουν κουρευτεί δύο φορές σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου .
Σε πρώτη φάση αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα στους ισολογισμούς τους και προκειμένου να επιτύχουν κεφαλαιακή επάρκεια ( Core Tier 1 ) 9%, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 27 -28 δις ευρώ για να συμπληρώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες (αφού και όποια ομόλογα μείνουν στα χαρτοφυλάκια τους θα υποτιμηθούν όπως αυτά που προήλθαν από το PSI).
Αν όμως τα ομόλογα που θα απομείνουν θα αποτιμούνται πλέον στο 100% της αξίας τους και δεν θα αντιμετωπίσουν μια νέα απομείωση της αξίας τους, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώνονται σημαντικά και η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει ομαλότερα για τους ιδιώτες μετόχους οι οποίοι θα χρειαστούν να εισφέρουν το 10% της συνολικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε κάθε μια από αυτές.
Άγνωστο παραμένει επίσης αν στο νέο κούρεμα των ομολόγων θα συμμετέχουν και πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία…
Καιρός νά σταματήσῃ αὐτή ἡ ληστεία τῶν κρατικῶν ταμείων καί τῶν ἑλλήνων φορολογουμένων πού τά ξεφτέρια τῆς ΕΕ στά γιουρογκρούπ ὀνομάζουν ”ἐπαναγορά ὁμολόγων”.
Μετά τό θανατηφόρο PSI τοῦ περασμένου Ἀπριλίου πού κατ΄εὐφημισμόν ώνομάσθη ”ἐθελοντικό” καί στήν οὐσία ἦταν σκέτος ἐκβιασμός πρός τά ἀσφαλιστικά ταμεῖα τῶν ἑλλήνων ἐργαζομένων( καί ἐντελῶς παρανόμως φορολογουμένων τά τελευταῖα 3 χρόνιατ), τήν ἐπαναγορά νά τήν κάνῃ καί νά τήν ὑποστῇ ἡ Εὐρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πού κερδοσκοπεῖ ἀσύστολα καί ξεδιάντροπα εἰς βάρος τοῦ ἑλληνικοῦ ”πρόβλήματος”.
Τό ταμπλώ στό ΧΑ περιγράφει μέ τόν καλλίτερο τρόπο καί τήν λεηλασία τῶν ἑλλήνων μετόχων μειοψηφίας τῶν τραπεζῶν πού συμπληρώνει τήν ἄγρια ληστεία τῶν κόπων δεκαετιῶν.
Ὄχι ἄλλα σάλια!
Επειδη με αυτον το τροπο χαριζουν στις ελληνικες τραπεζες 1,3 δις ποιος βαζει στοιχημα οτι θα ρισκαρουν, για αλλη μια φορα, και θα συναγωνιστουν μεταξυ τους ποια θα επαναγορασει τα περισσοτερα;
Κοντος ψαλμος αλληλουια……..