Έκτακτα «μέτρα προστασίας» έναντι των συνεπειών που ήδη καταγράφονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα μετά το ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ζητεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες η EIOPA.
του Πλάτωνα Τσούλου
Πρόκειται ουσιαστικά για παρέμβαση την οποία κάνουν από κοινού οι τρεις ευρωπαϊκές αρχές και ειδικότερα:
- η ΕΒΑ – Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή,
- η ESMA – Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και
- η ΕIOPA – Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων.
Ειδικότερα η EIOPA, αφού επισημαίνει ότι τα οικονομικά αντίποινα που αποφάσισαν Ευρώπη και ΗΠΑ κατά της Ρωσίας επηρεάζουν το κλίμα και τη λειτουργία γενικότερα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, ζητεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες τις εξής έξι προσαρμογές στις στρατηγικές που εφαρμόζουν:
- Την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των εταιρειών για την αντιμετώπιση τυχόν περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών λειτουργίας του χρηματοοικονομικού τομέα, λόγω τόσο του υψηλού πληθωρισμού, όσο και του ενδεχόμενου η κρίση στην Ουκρανία να συνεχιστεί για διάστημα μεγαλύτερο του αρχικά εκτιμώμενου.
- Τη λήψη μέτρων για την πιθανότητα επιδείνωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των περιουσιακών τους στοιχείων. Βασικότερο ζητούμενο είναι η συσσώρευση κινδύνων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και υψηλών αβεβαιοτήτων. Για το λόγο αυτό συστήνεται η τακτικότερη αξιολόγηση του ενεργητικού που διαχειρίζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες.
- Τη στενότερη παρακολούθηση των μικροεπενδυτών που κατά τις εποπτικές αρχές αποτελούν κατηγορία υψηλού κινδύνου με ενισχυμένες -τα τελευταία χρόνια- θέσεις στις αγορές, οι οποίες θεωρούνται ευμετάβολες σε περιόδους ακραίων συνθηκών λειτουργίας των αγορών
- Την εντονότερη και σε μεγαλύτερο βάθος υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, στην επιλογή επενδυτικών τοποθετήσεων (κριτήρια Περιβαλλοντικά – Environmental, Κοινωνικά – Social και Εταιρικής Διακυβέρνησης – Governance).
- Την ενίσχυση των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τυχόν κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενταθούν τους επόμενους μήνες. Ήδη τα σχετικά κρούσματα έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα σε βάρος μεγάλων οργανισμών.
- Την απόλυτη ευθυγράμμιση των φορέων στην εφαρμογή των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία.