Μέχρι χθες ο απολογισμός στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν αποχώρηση 8 ανώτατων στελεχών και 30 υπαλλήλων, ενώ την πόρτα της εξόδου επιλέγουν καθημερινά και δεκάδες στελέχη τραπεζών στις οποίες είτε το κράτος είναι παρών ή θα μπει με την ανακεφαλαιοποίηση και τις συγχωνεύσεις. Τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο για στρατό αποχωρήσεων. Προς το παρόν γίνεται με πρωτοβουλία στελεχών που είτε μπορούν να πάρουν σύνταξη είτε προσανατολίζονται στο εξωτερικό. Αναμένεται να ακολουθήσει – αναφέρουν – μη εθελοντικός κύκλος εθελουσίας ή απολύσεων με το νέο καθεστώς των «κουρεμένων» αποζημιώσεων. Η αιτία είναι διπλή. Είναι η νομοθεσία που προβλέπει πλαφόν στις αποζημιώσεις απόλυσης πέραν των 12 μισθών. Είναι όμως – κυρίως – η νέα διάταξη στις ΔΕΚΟ και εταιρείες με σημαντικό έλεγχο του δημοσίου στις οποίες εισήχθη με τροπολογία πλαφόν €2.900 καθαρά στις αποδοχές!
Το «κούρεμα» είναι μεγάλο ακόμη και για υποδιευθυντές καταστημάτων, πόσο μάλλον για στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών τραπεζών. Κυρίως «φεύγουν» όσοι είναι άνω των 55 ετών και μπορούν να πάρουν σύνταξη ή όσοι μπορούν να βρουν δουλειά έξω. Με τη νέα διάταξη των «κουρεμένων» αποδοχών μειώνεται αυτόματα και η αποζημίωση απόλυσης. Όσοι μένουν κάνουν λόγο για λευκή απεργία. Στελέχη στην ΤτΕ και σε υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες ανέφεραν με νόημα ότι η υπερεργασία πια δεν μπορεί να επιβληθεί…
Στην ΤτΕ στην πόρτα της εξόδου βρίσκονται σημαντικά στελέχη. Μεταξύ αυτών που ήδη υπέβαλλαν παραίτηση είναι ο Ι. Σαμπεθάι, υπεύθυνος επί σειρά ετών για τις εκθέσεις της τράπεζας, ο διευθυντής εποπτείας τραπεζών Γ. Γούσιος και ο διευθυντής εποπτείας των ασφαλιστικών Χ. Βογιατζής. Συνολικά οι αποχωρήσεις έφταναν χθες τις 38 και αναμενόταν και άλλες.
Η ρύθμιση που ξεκίνησε από πρωτοβουλία 60 βουλευτών της ΝΔ προβλέπει ότι τα μέλη των διοικήσεων των ΔΕΚΟ αλλά και των τραπεζών στις οποίες υπάρχει σημαντική συμμετοχή του κράτους δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μεικτές απολαβές υψηλότερες από αυτές του γενικού γραμματέα υπουργείου. Το ποσό είναι 5.800 μεικτά ή 2.900 ευρώ καθαρά.
Οι μειώσεις μισθών των στελεχών αναμένεται ότι θα συμπαρασύρουν όλο των εργατικό δυναμικό, αφού ανάλογα με την «οροφή» θα προσαρμοσθεί και η κλιμάκωση προς τα κάτω των απολαβών σε ΔΕΚΟ αλλά και σε τράπεζες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον πολλοί Έλληνες και ξένοι Οικονομολόγοι, δηλώνουν ότι το Μνημόνιο που μόλις ψηφίστηκε δε λύνει το πρόβλημα επι της ουσίας του γιατί ενώ μεν μειώνει τα έξοδα της μισθοδοσίας και των συντάξεων και των εφάπαξ, όμως παράλληλα και αλυσιδωτά μειώνει πολύ περισσότερο τα έσοδα του Κράτους. Οι μειώσεις 1,5 εκατ. οικογενειών θα μειώσουν αμέσως τα έσοδα των μικρο επιχειρηματιών που μετράνε σε δεκάδες χιλιάδες και οι οποίοι απασχολούν από ένα έως τρεις υπαλλήλους. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο καταστροφικά είναι αυτά τα μέτρα τα οποία το μόνο που εξασφαλίζουν είναι τα μαύρα δις των Πολιτικών και τα τρις του Τραπεζικού Κατεστημένου, μέσα και έξω από την Ελλάδα, καθώς και των Πολυεθνικών που εξασφαλίζουν θεσμικά την πελατεία τους. Βλέπετε Γενόσημα, τρόφιμα, ζωωτροφές κ.ά.