Ένας ακόμη… πονοκέφαλος φαίνεται ότι θα ταλαιπωρήσει τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Μετά τις αλλαγές που επέφεραν στην καθημερινότητά τους το Solvency II, η IDD και το GDPR, έρχεται να προστεθεί και η εφαρμογή των νέων Λογιστικών Προτύπων που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Πρόκειται για ΔΠΧΑ 17, τα οποία πέραν των λογιστικών προσαρμογών που απαιτούν, καθιερώνουν και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο παρακολούθησης – αξιολόγησης των προγραμμάτων μακροπρόθεσμου ορίζοντα, όπως τα συνταξιοδοτικά και εν γένει επενδυτικά προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Στελέχη της αγοράς αναφέρουν σχετικά ότι, με τα νέα λογιστικά πρότυπα οι ασφαλιστικοί όμιλοι θα υποχρεωθούν σε μια περισσότερο συντηρητική στρατηγική επενδύσεων, που μπορεί να διασφαλίζει απόλυτα την επόμενη μέρα των εταιρειών, θα περιορίζει όμως τα περιθώρια εξασφάλισης αποδόσεων για τους επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαιά τους σε ανάλογα προγράμματα.
«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα θα λειτουργήσουν σε βάρος του πελάτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη, για να προσθέσουν ότι για κάθε μακροχρόνιο λογαριασμό οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υπολογίζουν συνεχώς (σε ετήσια βάση) πιθανά κέρδη ή ζημιές με προβολή στο μέλλον και να κεφαλαιοποιούν ανάλογα.
Σημειώνεται ότι, οι πρώτοι ισολογισμοί των ασφαλιστικών με τα νέα λογιστικά πρότυπα θα αφορούν στη χρήση του 2021, ωστόσο οι εταιρείες θα κληθούν να καταρτίσουν με τα νέα πρότυπα και τους ισολογισμούς χρήσης 2020, τους οποίους δεν θα ανακοινώσουν. Θα αποτελέσουν, όμως, βάση σύγκρισης για τους ισολογισμούς της επόμενης χρονιάς.
Κατά συνέπεια, για τη χρήση του 2020 οι ασφαλιστικές θα καταρτίσουν δύο ισολογισμούς, έναν με τα σημερινά πρότυπα τον οποίο θα ανακοινώσουν και ένα δεύτερο με τα ΔΠΧΑ 17 που θα παραμένει στο αρχείο τους προκειμένου να δημοσιοποιηθεί μαζί με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2021.