Θα περιέχει προφίλ ασθενούς, αλλά τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε όλο το σύστημα υγείας Κεντρικό portal υπηρεσιών υγείας για τον πολίτη, όπου ο τελευταίος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται για τις συνταγογραφικό του προφίλ, αλλά και για τις εξετάσεις που έχει εκτελέσει στη βάση του συνοπτικού του ιστορικού υγείας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μιλώντας χθες στο Health Innovation Conference (HIC17).
Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι στην πλατφόρμα αυτή θα ενταχθούν και τα Ηλεκτρονικά Ραντεβού για τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΕΔΥ και ΚΥ), καθώς και η χρήση των Ηλεκτρονικών Ραντεβού για τα Πρωινά και Τακτικά Απογευματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων. Το σύστημα θα επεκταθεί και για την κάλυψη των αναγκών των νέων μονάδων ΤΟΜΥ που προβλέπεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους.
Στην ομιλία του, ο κ. Μπασκόζος παρέθεσε στοιχεία της Λευκής Βίβλου σύμφωνα με τα οποία, οι δαπάνες υγείας αυξάνονται στην Ευρώπη, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Ζούμε περισσότερο, όμως τα υγιή χρόνια ζωής μειώνονται. Οι χρόνιες ασθένειες αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες υγείας κατά 1-2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. ως το 2060. Την ίδια στιγμή, μόνο το 9% των Ευρωπαϊκών Νοσοκομείων παρέχουν στον ασθενή τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία του Ηλεκτρονικού του Φακέλου, μόνο το 4% των δημόσιων και ιδιωτών παρόχων φροντίδας υγείας ανταλλάσσουν ψηφιακά στοιχεία σε διακρατικό επίπεδο μεταξύ των ΚΜ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρές νομοθετικές και τεχνικές ελλείψεις τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ανωνυμοποίησης των δεδομένων των πολιτών για την υγεία.
Ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ηλεκτρονική υγεία και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η λύση στον τρόπο λειτουργίας και επιτελικής διαχείρισης του εθνικού συστήματος υγείας και ευρύτερα της διαχείρισης υπηρεσιών υγείας. Η ηλεκτρονική υγεία είναι ο “κοντορεβιθούλης” του Εθνικού Συστήματος Υγείας και το μέσο για την επίτευξη ενός νέου ορθολογικού μοντέλου υποστήριξης και παρακολούθησης της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος υγείας. Ελλείψεις και προβλήματα σχεδιασμού Σημείωσε, πως στη χώρα μας δεν υπάρχει η κουλτούρα της μόνιμης και τακτικής χρηματοδότησης έργων Τεχνολογίας και Επικοινωνιών αλλά η επένδυση σε αυτά έχει συνηθίσει να γίνεται μόνο μέσω κεντρικών χρηματοδοτικών πακέτων (ΕΣΠΑ κτλ).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά έργα να γίνουν με μόνο γνώμονα την απορρόφηση και όχι τη στρατηγική σχεδίαση ενός σοβαρού ψηφιακού τοπίου στο οποίο κάθε νέα επένδυση θα έμπαινε ως το επίπεδο λειτουργίας ή υπηρεσίας που θα επέτρεπαν την απόδοση ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού κόσμου ηλεκτρονικής υγείας στη χώρα μας. Έτσι, η χώρα μας ακόμα και σήμερα δε διαθέτει ψηφιακά μητρώα και μηχανισμούς χρήσης τους, δεν έχει ένα σοβαρό Εθνικό Σύνολο Δεδομένων ώστε να είναι δυνατή η ψηφιακή διαχείριση του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού (Μητρώο Επαγγελματιών Υγείας), των Ιατρικών Εξετάσεων, των Υγειονομικών και Λοιπών Ειδών και Αναλωσίμων, του Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, των Δομών Υγείας και της Διάρθρωσής τους κτλ ώστε κάθε πηγή και στοιχείο πληροφορίας να χαρακτηρίζεται με κοινό και μοναδικό τρόπο και κάθε περιφερειακό σύστημα να κάνει χρήση του ενιαίου αυτού συνόλου δεδομένων χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και ελλείψεις. Επιπλέον, ελάχιστα συστήματα «μιλούν» με τα υπόλοιπα και εάν κάτι τέτοιο μπορεί να είναι εφικτό, δεν είναι προτυποποιημένο, αλλά ο ισχυρός θέτει του όρους της Διαλειτουργικότητας. Επί της ουσίας ποτέ δεν υπήρξε Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας με κοινές προδιαγραφές και προτυποποιήσεις ώστε αυτές να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της λειτουργικής επάρκειας κεντρικών εφαρμογών όπως τα ΟΠΣΥ των Νοσοκομείων.
Νέα έργα
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αρμόδια για τα θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο χώρο της Υγείας από την πρώτη στιγμή συνεργάστηκε στενά με τη ΓΓΨΠ στην προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων με κριτήριο την οικονομία κλίμακας αλλά και τη σωστή εφαρμογή κάθε νέου αναπτυξιακού σχεδίου με τη μέγιστη εκμετάλλευση υπαρχουσών λύσεων. “Ανταποκριθήκαμε και στις δύο προσκλήσεις για έργα ΤΠΕ της ΓΓΨΠ – η πρώτη στις 28/02 και η δεύτερη στις 10/03 του 2017 – και καταθέσαμε στην πρώτη η οποία αναφέρεται στις μνημονιακές ανάγκες ΤΠΕ του Υπουργείου δύο έργα, ενώ στη δεύτερη τρία έργα κατόπιν περιορισμού προτεραιοτήτων που έθετε η ίδια η ΓΓΨΠ”, επεσήμανε ο κ. Μπασκόζος. Έργα που κατατέθηκαν στην πρώτη πρόσκληση: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη του νέου μοντέλου εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας. Το έργο ανέρχεται στα 2,6 εκ ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης την ΗΔΙΚΑ. Εθνικό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας για την Ηλεκτρονική Υγεία. Το έργο ανέρχεται στα 2 εκ ευρώ και το έργο φαίνεται από τις προεκτάσεις του πως θα είναι άκρος συνεργατικό. Εξετάζουμε τη δυνατότητα να το αναλάβει ομάδα των Διευθύνσεων του Υπουργείου.
Έργα που κατατέθηκαν στη δεύτερη πρόσκληση: Τα συστήματα RIS-PACS για τη διαχείριση, αρχειοθέτηση των αποτελεσμάτων των απεικονιστικών εξετάσεων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το έργο ανέρχεται στα 8.4 εκ και εξετάζεται η δυνατότητα να γίνει κεντρικά ή μέσω των ΥΠΕ. Το σύστημα Vein to Vein του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Αιμοδοσίας. Το έργο ανέρχεται στα 3,6 εκ και θα το αναλάβει το ΕΚΕΑ και το ΕΔΕΤ. Και τέλος την επέκταση του Κεντρικού Νεφοϋπολογιστικού Συστήματος Αρχειοθέτησης των Απεικονιστικών Εξετάσεων της Κνωσού με τη διασύνδεση όλων και των υπόλοιπων Νοσοκομείων (υπόλοιπων 100) με το κεντρικό σύστημα στο Ηράκλειο. Το έργο ανέρχεται στα 5 εκ και θα το αναλάβει το ΕΔΕΤ.
Εξέλιξη δράσεων
Σχετικά με τα υπόλοιπα έργα του υπουργείο υγείας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη (το ΒΙ του Υπουργείου), εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 4 πρώτες εκτελεστικές που καλύπτουν τη διασύνδεση 75 Νοσοκομείων με τον κεντρικό Σταθμό του Υπουργείου.
Ο Άτλαντας Υγείας συνεχίζει να αναπτύσσεται και εντός των επομένων εκδόσεών του θα φιλοξενήσει τόσο τις δημόσιες δομές υγείας σε επίπεδο διάρθρωσης που αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία και στοιχεία νοσηρότητας του Ελληνικού Πληθυσμού, στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα τόσο από το ΒΙ του Υπουργείο όσο και από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του όμως είναι σαφής η διαπίστωση πως απαιτείται η διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού και νομοθετικού πλαισίου. Είμαστε σε συζητήσεις αξιολόγησης της επέκτασης του έργου και σε συνεννόηση με το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ θα φροντίσουμε τη διασύνδεση του Εθνικού Κέντρου Αμέσου Βοηθείας με έναν επιπλέον σταθμό Συμβούλου Ιατρού στην Ελευσίνα για τη δημιουργία ενός τριγώνου υποστήριξης των επειγόντων περιστατικών. Μπήκε σε τροχιά η διασύνδεση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (ΗΔΙΚΑ) με το σύστημα ελέγχου εκτέλεσης των εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ ( e ΔΑΠΥ) και εξετάζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της αυτόματης άντλησης των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.
Πηγή: Healthmag.gr