Στις δεσμεύσεις κάθε ανθρώπου για τη νέα χρονιά περιλαμβάνονται τα «θα φροντίσω τον εαυτό μου», «θα γίνω πιο fit», «θα κάνω καλύτερη διατροφή», «θα γίνω πιο κομψός ή κομψή», ωστόσο συνήθως κάθε νέα χρονιά μάς βρίσκει με περιττά κιλά, να μην χωράμε στο (αγαπημένο μας) τζιν.
της Αλεξίας Σβώλου
Υπεύθυνη για το πλεονάζον βάρος είναι η βουλιμία των γιορτών και η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΠΑΔΑ μάς εξηγεί πού οφείλεται και πώς θα την καταπολεμήσουμε ώστε τα περίφημα new year resolutions δηλαδή οι αποφάσεις για το νέο ξεκίνημα, να μη μείνουν στα χαρτιά.
Η φράση «από Δεύτερα δίαιτα» βρίσκει την ιδανική της εφαρμογή στις Δευτέρες του Ιανουαρίου, τότε που κάνουμε όλοι restart την ζωή μας, έχοντας μεγάλες προσδοκίες και θέτοντας ψηλά τον πήχη.
Όμως ψηλά εκείνες τις ημέρες βρίσκεται συνήθως και η βελόνα της ζυγαριάς, όχι από επιδίωξη μας αλλά εξαιτίας της βουλιμίας των γιορτών που μας αφήνει «προίκα» αρκετά παραπανίσια κιλά. Όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, Υποψήφια Διδάκτωρ ΠΑΔΑ, η βουλιμία των γιορτών οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου εκτιθέμεθα όλοι σε πάρα πολλούς διατροφικούς πειρασμούς, ενώ σε μικρό χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται πολλά τραπεζώματα τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να τρώμε για….κοινωνικούς λόγους. Ακόμα και αν δεν νιώθουμε βιολογική πείνα, στα εορταστικά τραπέζια τρώμε για την παρέα ή επειδή βρίσκουμε διαθέσιμη νόστιμη τροφή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καταλήγουμε να τρώμε πολύ περισσότερο από όσο θα θέλαμε ή χρειάζεται το σώμα μας. Επιπλέον, τα περισσότερα τραπεζώματα είναι συνήθως βραδινά, που σημαίνει ότι τρώμε αργά και μετά πάμε για ύπνο, οπότε δεν έχουμε χρόνο να περπατήσουμε, να χωνέψουμε, να κάνουμε καύσεις. Γι αυτό άλλωστε νιώθουμε συχνά δυσφορία όταν πάμε να κοιμηθούμε.
Πολλές παρασπονδίες στην σειρά
Επίσης πολλές φορές το γεγονός ότι ξεφεύγουμε λίγο μας κάνει να θεωρούμε ότι τα έχουμε χαλάσει όλα, οπότε μετά δεν βάζουμε φρένο πουθενά. Πολλοί άνθρωποι γύρω μας λειτουργούν με την νοοτροπία του «όλα ή τίποτα», (όπως λέμε άσπρο –μαύρο) ή όπως εξηγούν οι ψυχολόγοι… (διαβάστε τη συνέχεια στο medly.gr)