Μέσα στο σύνθετο και ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει μια σύγχρονη επιχείρηση, περιβάλλον το οποίο επιβαρύνεται έντονα από την πανδημική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης, αποκτά καίρια σημασία για όσους λαμβάνουν αποφάσεις, η διαχείριση των ασφαλίσιμων κινδύνων.
Του Ν. Κανδύλη, Τεχνικού Διευθυντή Property Casualty and Special Risks, ΑΠΟΛΛΩΝ Α.Ε (Ειδική Έκδοση Μεσίτες & Πράκτορες 2021)
Μια επιχείρηση απειλείται από μια πληθώρα διαφορετικών κινδύνων που απειλούν τη βιωσιμότητά της, τόσο γνώριμων όσο και νέων, αναδυόμενων, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον αλλά και στις δραματικές αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα και στο περιβάλλον.
Είναι λοιπόν απαραίτητο αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο για μια επιχείρηση, πρωταρχικά να αναγνωρίσει τους ασφαλίσιμους κινδύνους από τους οποίους απειλείται, στη συνέχεια να ποσοτικοποιήσει την επίδραση της επέλευσης των κινδύνων στον ισολογισμό της, να προτεραιοποιήσει τους κινδύνους εκείνους που πρέπει να αντιμετωπίσει και στη συνέχεια να εξασφαλίσει στην ασφαλιστική αγορά, το πλαίσιο εκείνο ασφάλισης που θα την προστατεύει όσο το δυνατόν πληρέστερα αλλά και με το ευνοϊκότερο κόστος και να τοποθετήσει το ρίσκο στις ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην αποτελεσματική διαχείριση όλων των παραπάνω είναι καίριος και αποτελεί πλέον, για μια σύγχρονη επιχείρηση, τον εξειδικευμένο αυτό σύμβουλο που θα λειτουργεί για λογαριασμό της, στέκοντας δίπλα της με συνεχή επικαιροποίηση και διαχείριση των ασφαλισμένων ρίσκων, με συνεχή ενημέρωση για νέα ρίσκα που μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν και φυσικά με ολοκληρωμένη διαχείριση τυχόν ζημιογόνων γεγονότων.
Το ασφαλιστήριο αυτό περιλαμβάνει πληθώρα κινδύνων, με βασική κάλυψη τη φωτιά και μια σειρά συμπληρωματικούς κινδύνους – όπως ζημιές από νερά και καιρικά φαινόμενα, κλοπή, πολιτικούς κινδύνους, σεισμό, καθίζηση, κατολίσθηση, έκρηξη, διάρρηξη σωλήνων και υπερχείλιση δεξαμενών και πολλούς άλλους– που θωρακίζουν μια επιχείρηση και της επιτρέπουν να ορθοποδήσει μετά από ένα καταστροφικό γεγονός. Η σωστή παθητική και ενεργητική πυροπροστασία πρέπει να αποτελεί βασική μέριμνα κάθε επιχείρησης, τόσο για την αποτελεσματική προστασία της, σαν να μην ήταν ασφαλισμένη, όσο και για την εξασφάλιση καλύτερων όρων και κόστους ασφάλισης.
Επίσης πολύ σημαντική κάλυψη, αν και παραγνωρισμένη ακόμα στην ελληνική αγορά, που μπορεί να συνοδεύσει το συμβόλαιο Περιουσίας είναι η κάλυψη της Απώλειας Κερδών μιας επιχείρησης σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας της, ολικώς ή μερικώς, συνεπεία επέλευσης ασφαλιζομένου κινδύνου.
Με το συμβόλαιο αυτό καλύπτεται το μεικτό κέρδος μια επιχείρησης (καθαρό κέρδος συν πάγια έξοδα), το οποίο θα χαθεί σε περίπτωση που μια επιχείρηση αναγκαστεί να σταματήσει τη λειτουργία της, μετά την επέλευση ασφαλιζόμενου ζημιογόνου γεγονότος που θα προκαλέσει υλική ζημιά. Το συμβόλαιο αυτό περιλαμβάνει περίοδο αποζημίωσης που ξεκινά από την ημέρα που εκδηλώνεται η ζημιά και μπορεί να φτάσει μέχρι τους 12 μήνες ή και περισσότερο, ανάλογα με την περίοδο που θα χρειασθεί η επιχείρηση ώστε να αποκαταστήσει τη λειτουργία της στο επίπεδο της προηγούμενης ημέρας της ζημιάς….