Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής υγείας, ας δούμε πρώτα τα νεότερα ανησυχητικά ευρήματα όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπημετά την διεξαγωγή της διακρατικής έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (HealthBehaviour in School-aged Children, HBSC).
της Αλεξίας Σβώλου
Τα συμπεράσματα φανερώνουν πως σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία η ψυχική υγεία των εφήβων και ειδικά των κοριτσιών επιδεινώνεται.
Οι τάσεις παγκοσμίως
Όπως αναδεικνύεται στην Έκθεση του προγράμματος HBSC, δείκτες σαν το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας και το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, ενώ επιπλέον δείκτες όπως τα εμμένοντα ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας—ιδιαίτερα (σε πολλές χώρες) στο πρόσφατο διάστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδείνωση των δεικτών ψυχικής υγείας παρουσιάζεται εντονότερη στα κορίτσια, απ’ ό,τι στα αγόρια.
Στην Ελλάδα
Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση στις παραπάνω τάσεις. Ειδικότερα, το 2022 (έτος συλλογής των πιο πρόσφατων δεδομένων) «πολύ καλή» υγεία ανέφεραν ότι έχουν μόνο δύο στους πέντε εφήβους (42%) στην Ελλάδα, με το ποσοστό του δείκτη αυτού να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Παρόμοια, μόλις ένας στους 3 εφήβους (32%) στη χώρα μας ανέφερε «υψηλά» επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Τέλος, το 60% των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή σωματικές ενοχλήσεις το 2022.
Αν στα ευρήματα προσθέσουμε την αύξηση της βίας, στον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο, ειδικά την βία μεταξύ των ανηλίκων που στην Ελλάδα λαμβάνει πλέον διαστάσεις μάστιγας αλλά και τα φαινόμενα κακοποίησης, (λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής) και την παραμέληση που υφίστανται πολλοί έφηβοι, εύλογα γεννιούνται πολλές… (διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο medly.gr)