Κερδισμένες κατά μία ποσοστιαία μονάδα εμφανίζονται τον Ιούνιο και σε ετήσια βάση, οι ασφαλιστικές εταιρείες στις καλύψεις αστικής ευθύνης οχημάτων σύμφωνα με τους επισήμους – ονομαστικούς τιμοκαταλόγους τους, ωστόσο ταμειακά καταγράφουν απώλειες εσόδων της τάξης του 10%.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε αύξηση κατά 0,9% σε ότι αφορά το κόστος ασφάλισης οχημάτων σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο, ενώ από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος προκύπτει ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 τα ασφάλιστρα εμφανίζουν απώλειες περί του 10% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.
Όπως εξηγούν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η σοβαρή αυτή η απόκλιση στην εξέλιξη των ασφαλίστρων για τα αυτοκίνητα οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες προέβησαν σε λελογισμένες αύξησης των τιμοκαταλόγων τους κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, εντούτοις, ιδιαίτερα φέτος λόγω του κορωνοϊού, προχώρησαν και σε σημαντικές εκπτώσεις επί του ονομαστικού τιμοκαταλόγου, με αποτέλεσμα οι επίσημες μετρήσεις να εμφανίζουν αυξημένα τα ασφάλιστρα όταν επί της ουσίας αυτά κινούνται έντονα πτωτικά.
Σημειώνεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν μετρά τις εκπτώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, βλέπει μόνο τους ονομαστικός τιμοκαταλόγους τους.
Στις έκτακτες εκπτώσεις λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι προσφορές που κάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να προσεγγίσουν -εμπορικά- επιμέρους κοινά πελατών, όπως επαγγελματίες, εργαζόμενους, ειδικές ομάδες ασφαλιζομένων, αλλά και κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών της χώρας.